Pytania i Odpowiedzi - Wersja do druku
Ultima Forum
Pytania i Odpowiedzi - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: Pytania i Odpowiedzi (/Thread-Pytania-i-Odpowiedzi)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23


RE: Pytania i Odpowiedzi - arturd - 24-07-14 22:46

Raczej nie. Pod "This Pack Contains" (ta paczka zawiera) nie jest wspomniane o charsetach.


RE: Pytania i Odpowiedzi - Angius - 24-07-14 23:54

To jest paczka battlersów, nie battlersów i charsetów. Ergo - zawiera tylko battlery.


RE: Pytania i Odpowiedzi - Athanor - 25-07-14 16:16

Potwierdzam, mam tą paczke z HumblaBundla i są w nim tylko rozmiarowe battlersy. W sumie są słodkie.


RE: Pytania i Odpowiedzi - Yoroiookami - 26-07-14 03:17

Chciałbym się dowiedzieć, jak wywołać obrazek i ustawić jego położenie wewnątrz stworzonego przeze mnie okienka. Chodzi mi o skrypcik. :kiti:

Rpg Maker VX Ace. :confuse:


RE: Pytania i Odpowiedzi - Ayene - 26-07-14 08:26

Czyli chcesz dowiedzieć się, jak wstawić obrazek w okienko? Czy w jaki sposób obrazek nałożyć na okienko? Bo to różnica :aww:


RE: Pytania i Odpowiedzi - Yoroiookami - 26-07-14 13:24

(26-07-14 08:26)Ayene napisał(a):  Czyli chcesz dowiedzieć się, jak wstawić obrazek w okienko? Czy w jaki sposób obrazek nałożyć na okienko? Bo to różnica :aww:

Tak? O_O A jaka? Ja generalnie chciałbym obrazek w okienku, tak żebym mógł na niego...najechać i podświetlić? Nie wiem, czy to wymaga dużo pracy. :ehe:


RE: Pytania i Odpowiedzi - X-Tech - 26-07-14 15:25

Jaki zasięg mają zmienne:
@instance
a jaki
STALE ?

Czy instance maja zasieg w klasie nad znakiem "<" i w klasie pod nim ?

Po co to aliasowanie funkcji skoro i tak wywołuję jeszcze raz tę samą klasę i funkcję (one nie są aliasowane (ich nazwy) to bez sensu !


RE: Pytania i Odpowiedzi - Ayene - 26-07-14 16:11

@Yoroi, to już problem bardziej złożony. Chcesz najechać na niego myszką? Jeśli chcesz podświetlić to najlepiej będzie, aby obrazek był osobnym Spritem. Załóż może temat we wsparciu i opisz dokładnie, co i jak. Postaram się pomóc.

@ X-Tech, ogólnie zmienne dzielą się na:
- zmienne klasy (@@zmienna) - jak nazwa wskazuje - "obowiązują" w danej klasie i mogą być deklarowane poza definicją,
- zmienne instancji (@zmienna) - deklarowane w definicji, również obowiązują w klasie.
- zmienne lokalne (zmienna) - w definiciji
- zmienne globalne ($zmienna), czyli $game_...

STALE to stałe klasowe. Ich "dziedziczenie" zależy od tego, gdzie się je zadeklaruje. Zazwyczaj używane są do deklaracji stałych w modułach. Co do zasady, jeśli wrzucisz je w obrębie klasy, to będą klasowe, jak dasz do modułu, to będą obowiązywały w module i łatwo można się do nich odnieść.
Zajrzyj np. do klasy 'Window_NameInput'. Znajdziesz tam zadeklarowane stałe tablice znaków. Jednak nie odwołasz się do nich BEZPOŚREDNIO poza klasą. Musiałbyś korzystać z definicji table, które przywołuje te stałe...

A aliasowanine jest po to, by nie trzeba było powielać kodu, który już ta funkcja posiada. Sprzyja to kompatybilności wielu skryptów. Dzięki temu, gdy ktoś modyfikuje daną definicję, dodając kilka nowych zmiennych, ktoś może się pod tę samą definicję podpiąć. Dzięki temu czasami niezastąpioną metodą w przypadkach, gdy komuś nie działają dwa skrypty, jest zmienić ich kolejność. Bo może akurat ten pierwszy dopisywał, a drugi nadpisywał definicję. Oczywiście zbyt intensywne aliasowanie ma również swoje wady. Jak wiadomo, gdy funkcję za mocno się zapętli może dojść do przepełnienia stosu. Ale i na to są sposoby smiles


RE: Pytania i Odpowiedzi - X-Tech - 27-07-14 11:04

Parę pytań:


1 Jeśli mam klasę z funkcjami, a pod nią drugą klasę, która nazywa się tak samo i ma identyczną def funkcję (nazwę) ale jej pole wykonuje coś innego - no właśnie. Co się wtedy dzieje ? Ta wyższa się nie wykonuje ? (funkcja czyli to def)

2 Załóżmy, że górna klasa (o tej samej nazwie) ma funkcję, która odtwarza jakiś utwór, a dolna ma to samo, ale wywołuje inny utwór co się wtedy dzieje ? Jak ogarnąłem RGSS3 obrabia funkcje od dołu do góry jeśli mają te same nazwy, ale co sie stanie w tym wypadku ???


3Co się dzieje kiedy totalnie zmieni się treść w dolnej klasie o tej samej nazwie np: doda jakieś nowe elementy jak definicje/zmienne - ta górna klasa się nadpisze tymi wartościami ?
Co wtedy ? Nawet jeśli używam alias inny skrypt, który odnosi się do tej samej klasy też dostanie te zmienne/definicje ? Nie ogarniam.

Pliz answer, bo zaraz sam to sprawdze napisze pare klas i funkcji i proste


Niech ktoś mnie oświeci, bo nie chce mi się pisać funkcji na sucho i testować jak szalony


RE: Pytania i Odpowiedzi - Ayene - 27-07-14 12:49

Ad 1. Funkcją wiodącą będzie wówczas funkcja nr 2, czyli ta niższa.
Ad 2. Jak wyżej.
Ad 3. Jak wyżej. Górna definicja się nie wykona, chyba że...
Przyjmijmy, że masz dwie klasy w swoich strukturach - 1 wyższa i 2 niższa. Obie zawierają tę samą definicję. Jeśli chcelibyśmy, aby niższa poza kodem w swoim wnętrzu wykonywała też kod definicji o tej samej nazwie z klasy wyżej, należy wywołać w jej strukturze metodę:
Kod:
super(*arg)
przy czym *arg to argumenty definicji "initialize" klasy wyższej. Czyli jeśli klasa wyższa ma w initialize argumenty (x, y, z), to super powinna przekazywać jej te same argumenty, czyli:
Kod:
super(x, y, z)