![]() |
Pytania i Odpowiedzi - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: Pytania i Odpowiedzi (/Thread-Pytania-i-Odpowiedzi) |
RE: Pytania i Odpowiedzi - X-Tech - 27-07-14 13:03 Nooo. To jest proste. Giiit. Już sam zacząłem powoli sobie odpowiadać testując, ale dzięki: Czyli 1 czyli wykona się tylko definicja w 2 klasie jeśli ma taką samą nazwę, a reszta z klasy 1 się wykona. Fajne to. 2 czyli wykona się tylko definicja w 2 klasie jeśli ma taką samą nazwę, a reszta z klasy 1 się wykona. Fajne to. 3 Ogarniam to Super. Ja to widziałem, ale tylko w klasie, która dziedziczy od innej np: class Costam < class Ktostam obie miały te same definicje Super zrobiło, że z tej samej definicji z Costam najpierw przeskoczylo do tej samej def w Ktostam i ją wykonało, a potem wykonalo wszystko po slowie za Super w Costam XD To tak samo dziala jesli sa dwie klasy o tej samej nazwie tak ? Jesli tak to git. RE: Pytania i Odpowiedzi - Ayene - 27-07-14 13:06 Nie. Jeśli masz dwie klasy o tej samej nazwie, i dwie definicjie o tej samej nazwie, to nie używasz metody super tylko aliasów. Czyli do klasy wewnątrz klasy - super, a do zdublowanej klasy - alias. RE: Pytania i Odpowiedzi - Ayene - 27-07-14 18:18 Jak to nie działa, jak działa. Nie wiem jak wywołujesz klasę. Ja Twój skrypt przerobiłam: Kod: class Sam_Ciebie X-Tech napisał(a):class ninja (#to mam zapisać tak ? "Moje_Kapcie.rozmiar_kapciora.@jakduze" )Nie da tak rady. Musiałbyś ustawić zmienną @jakduze na atrybut reader (wcześniej o tym pisałam). Albo wykazać ją w definicji, która by ją zwracała return @jakduze. Niemniej wszystko wskazuje na to, że i tak by nie wyszło, bo oczywiście musiałbyś tę klasę wywołać przed wywołaniem tej, w której chcesz tę zmienną wykorzystać. I wrzucaj kod w tag code, bo inaczej źle się go czyta. RE: Pytania i Odpowiedzi - X-Tech - 27-07-14 19:04 Chodziło mi o to, że jeśli autor jakiegoś skryptu odnosi się do tej samej definicji z klas "Game_..." to powinno przeskoczyć definicję innego autora skryptu, który odnosi się też do "Game..." zamiast do sąsiadującego skryptu, żeby przypadkiem nie zmieniły się dane, które wysyła ten PIERWSZY... Co do skryptu to działał oczywiście tylko nie w tej kolejności jaką wczesniej napisałem CZYLI "lala" "dpa" "blada" "dpa"- tak miało działać, a działał tak jak napisałaś. "lala" blada" "dpa" Rozumiem już ten ostatni motyw zapoznam się z tym. THX RE: Pytania i Odpowiedzi - X-Tech - 04-08-14 20:55 Proste pytanie co to jest ?? "=||" Między tymi dwoma nawiasami. Znalazłem to klasie game map po "do" Dlaczego te nawiasy są proste ? Chodzi mi o ogólną zasadę funkcjonowania tych nawiasów. Co to robi ? Kto wie ? def setup_events @events = {} @map.events.each do |i, event| @events[i] = Game_Event.new(@map_id, event) end @common_events = parallel_common_events.collect do |common_event| Game_CommonEvent.new(common_event.id) end refresh_tile_events end RE: Pytania i Odpowiedzi - Ayene - 04-08-14 21:20 Czekaj, bo nie wiem, o co chodzi... nie rozumiesz zapisu? Kod: @map.events.each do |i, event| RE: Pytania i Odpowiedzi - X-Tech - 04-08-14 21:21 Nie rozumiem co robią te nawiasy "||" Dlaczego są proste zamiast "()" RE: Pytania i Odpowiedzi - Ayene - 04-08-14 21:27 Bo odwołują się do każdego elementu (klucza i wartości) hasha... taki jest ogólny zapis, choć ja preferuję: Kod: @map.events.each {|i, event| "i" i "event" to kolejno klucz i wartość hasha @events = {}, który znajduje się w ukrytej klasie "RPG::Map". Bo takie składowe przechowuje. Gdybyś chciał odwołać się do samych kluczy nie użyłbyś słowa "each", tylko "each_key" i w nawiasie podał jedną nazwę parametru. Jeśli chciałbyś wyłącznie wartości, to "each_value", itd. Jest jeszcze jedna fajna opcja, którą często używam, mianowicie "each_with_index", która pozwala wprowadzić dodatkowo indeks klucza w hashu. RE: Pytania i Odpowiedzi - Kostek - 08-08-14 12:14 Jak zmienić rozmiar czcionki w RM XV Ace? RE: Pytania i Odpowiedzi - beo117 - 09-08-14 06:54 Jaki RM? Bo w Xp robi się to tak: W edytorze skryptów, w Main, zaraz pod słówkiem begin, wpisujesz tą linijkę: Kod: $defaultfontsize = $fontsize = Font.default_size = rozmiar Gdzie rozmiar to oczywiście liczba oznaczająca wielkość czcionki. W VX być może jest podobnie, ale nie obiecuję, że zadziała. |