Pytania i Odpowiedzi - Wersja do druku
Ultima Forum
Pytania i Odpowiedzi - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: Pytania i Odpowiedzi (/Thread-Pytania-i-Odpowiedzi)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23


RE: Pytania i Odpowiedzi - Ayene - 10-08-14 09:54

W RM VX Ace zmieniasz, wstawiając wybrane z poniższych kodów nad Main:
Kod:
Font.default_name = ["Arial"] # nazwa czcionki. Możesz wymienić kilka po przecinku. Wówczas, jak nie będzie pierwszej, wczyta się kolejna.
Font.default_size = 22 # rozmiar
Font.default_bold = true # pogrubienie
Font.default_italic = true # kursywa
Font.default_outline = true # obwódka
Font.default_shadow = true # cień
Font.default_color  = Color.new(255, 255, 255, 255) # kolor tesktu (R, G, B, przezroczystość)
Font.default_out_color  = Color.new(0, 0, 0, 128) # kolor obwódki (R, G, B, przezroczystość)



RE: Pytania i Odpowiedzi - Kostek - 10-08-14 14:08

Jak zrobić by podczas walki z potworami było widać ich level, w VX Ace?


RE: Pytania i Odpowiedzi - Deuce - 10-08-14 14:36

Przy zwykłym systemie walki możesz skorzystać z tego skryptu
Enemy LV


RE: Pytania i Odpowiedzi - Kostek - 10-08-14 20:35

Jak wgrać własne części grafik w VX Ace?


RE: Pytania i Odpowiedzi - kanumerki - 10-08-14 21:32

Cytat:Jak wgrać własne części grafik w VX Ace?
Wrzucić je do odpowiednich folderów w Graphics


RE: Pytania i Odpowiedzi - X-Tech - 10-08-14 21:37

Jak importować charsety do vx ace, ktore przedstawiają tylko jedną postać chodzącą w 4 kierunkach (rozdzielczość 96x128) czy ja muszę zawsze to podwyższać 2x i poszerzać 4x (dodawać puste miejsce) ???


Dobra już wiem jak tylko jeden char to dopisuje $


RE: Pytania i Odpowiedzi - kanumerki - 10-08-14 21:41

Cytat: ja muszę zawsze to podwyższać 2x i poszerzać 4x ???
Nie X-tech. Program/gra sprawdza czy przed nazwą nie występują znaki specjalne. Jeśli przed nazwą chara masz "$" to program traktuje tego chara dzieląc go 3x4 jak nie znajdzie takiego znaku to dzieli 12x8
Tu umieszczam kod:
Kod:
def set_character_bitmap
    self.bitmap = Cache.character(@character_name)
    sign = @character_name[/^[\!\$]./]
    if sign && sign.include?('$')
      @cw = bitmap.width / 3
      @ch = bitmap.height / 4
    else
      @cw = bitmap.width / 12
      @ch = bitmap.height / 8
    end
    self.ox = @cw / 2
    self.oy = @ch
  end



RE: Pytania i Odpowiedzi - X-Tech - 10-08-14 21:43

no spoko właśnie to wyczytałem ale dzięki za dokładność


RE: Pytania i Odpowiedzi - Kostek - 16-08-14 15:22

Jak ustawić, aby do otwarcia skrzyni był potrzebny klucz?


RE: Pytania i Odpowiedzi - kanumerki - 16-08-14 15:36

Cytat:Jak ustawić, aby do otwarcia skrzyni był potrzebny klucz?
Ustaw warunek, 4 zakładka, Przedmiot, wybierasz jaki przedmiot.