Pytania i Odpowiedzi - Wersja do druku
Ultima Forum
Pytania i Odpowiedzi - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: Pytania i Odpowiedzi (/Thread-Pytania-i-Odpowiedzi)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23


RE: Pytania i Odpowiedzi - ReetzO - 23-10-14 19:40

W jakim makerze?


RE: Pytania i Odpowiedzi - kanumerki - 23-10-14 20:15

DrLives musisz podmienić skrypt o nazwie Vocab(słownictwo).
Proponuje pobrać taki Vocab z polskiej bazy danych umieszczonej na tej stronie:
http://rpgmaker.pl/?co=download&typ=programy
PL Ace Patch


RE: Pytania i Odpowiedzi - Kostek - 25-10-14 11:24

Mam mały problem otóż mam pewne zdarzenie gdzie podchodzi się do npc po czym on idzie dajmy na to prosto, w stronę drzwi. Jednak jak zrobić, że gdy ten npc dojdzie do tych drzwi one otworzą się i w nie wejdzie? Dotychczas jedynie npc jakby się "blokuje" przed tymi drzwiami i nic się dalej nie dzieje.


RE: Pytania i Odpowiedzi - ReetzO - 25-10-14 19:57

Zdarzenia nie oddziałują na inne zdarzenia jak bohater. Musisz po prostu wykonać animację drzwi i włączyć przełącznik, dzięki któremu dane zdarzenie zniknie.


RE: Pytania i Odpowiedzi - Kostek - 08-11-14 10:31

Ale jak takie coś zrobić?


RE: Pytania i Odpowiedzi - Adrapnikram - 08-11-14 11:19

Zaraz po "ruchu" drzwi daj przełącznik "drzwi" na on. Daj w tym kolesiu (zdarzeniu) kolejną stronę z pustą grafiką i warunkiem startu niech będzie przełącznik "drzwi".


RE: Pytania i Odpowiedzi - Kostek - 16-11-14 18:21

Jak zmienić bohatera "prowadzącego" grupę na innego właśnie z tej grupy?


RE: Pytania i Odpowiedzi - Kicajek - 22-11-14 20:52

Cześć. Mam dość nietypowy problem. Zawsze, gdy robię projekt w makerze usuwam wszystkie domyślne zasoby (klasy, umiejętności, przedmioty, zbroje, bronie). Tym razem jednak przez przypadek usunąłem animacje. Została mi zaledwie jedna, a robienie wszystkich animacji dla ataków i historyjek średnio mi się podoba. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak odzyskać owe animacje? Pragnę przypomnieć tylko, że chce gotowe animacje, a nie obrazki z których mam sobie je sam poskładać. Z góry dzięki.


RE: Pytania i Odpowiedzi - Athanor - 22-11-14 21:02

Zrób nowy projekt, wejdź w animacje i (jeśli używasz makera XP) kliknij prawym na pierwszą animacje i "multi-kopiowanie". Wpisz tam ile animacji w dół ma się skopiować (np pisiont albo 100). wtedy wklej je w ten twój projekt.


RE: Pytania i Odpowiedzi - Kicajek - 22-11-14 21:05

Dzięki, na VX na szczęście to też działa.