![]() |
|
[XP] Unexpected File Format / Niespodziewany Format Pliku - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Unexpected File Format / Niespodziewany Format Pliku (/Thread-XP-Unexpected-File-Format-Niespodziewany-Format-Pliku) |
Unexpected File Format / Niespodziewany Format Pliku - TheMadis - 25-11-13 08:32 Witajcie! Nie raz już miałem taką sytuację, że zasuwałem nad jakąś grą dłuższy lub krótszy czas i ilekroć razy próbuję wykonać jakąś grę, zawsze przy uruchomieniu pojawia mi się błąd o Niespodziewanym formacie pliku. Poczytałem w internecie, że ponoć nie ma żadnego sposobu na przywrócenie gry (chyba, że jakiś istnieje to wtedy proszę o oświecenie) więc tutaj pojawia się pytanie: jak mam zrobić kopie zapasowe gry tak, abym miał pewność iż w przypadku tego błędu mógł wrócić do poprzedniej kopii projektu i ją kontynuować ale zarazem nie musiał zapychać komputera grą od pierwszej do ostatniej edycji? Proszę o pomoc ponieważ ten error naprawdę irytuje :/ RE: Unexpected File Format / Niespodziewany Format Pliku - kanumerki - 25-11-13 20:29 Cytat:jak mam zrobić kopie zapasowe gry tak, abym miał pewność iż w przypadku tego błędu mógł wrócić do poprzedniej kopii projektu i ją kontynuować ale zarazem nie musiał zapychać komputera grą od pierwszej do ostatniej edycji?Folder DATA odpowiada za informację zawarte w grze takie jak: -Mapy i ułożenie poszczególnych zdarzeń itp. -Ustawienie broni, zbroi, przedmiotów, zaklęć i wiele innych, których nie chce mi się wymawiać. A więc folder DATA na pewno musi być skopiowany w całości. W dodatku warto też zasoby oddzielić grafiki i muzyki bo to wykorzystuje gra. I z ostatnich co zostało to zazwyczaj plik Game.ini który jest informacją o tym jaką bibliotekę użyć, gdzie jest plik ze skryptami, nazwa gry i jeszcze info o RTP. RE: Unexpected File Format / Niespodziewany Format Pliku - TheMadis - 30-11-13 20:33 Aaaa mam jeszcze jedno pytanko. Ponieważ zauważyłem że błąd następuje zawsze gdy wylaczę komputer a folder gry znajduje się w dysku. Czy gdybym skopiował projekt np. do karty pamięci i wyjąłbym ją przed wyłączeniem PC to byłaby szansa że projekt na karcie pamięci nie uległby uszkodzeniu? RE: Unexpected File Format / Niespodziewany Format Pliku - Viuu - 30-11-13 20:42 Kopiuj sam folder Data jako backup. Jeśli chodzi o "naprawienie projektu" to jest prosty sposób. Stwórz nowy projekt i kopiuj po kolej każdy plik z data (co każdy plik odpalaj nowy projekt by sprawdzić czy działa). W ten sposób dojdziesz do tego co się skopało. Ja osobiście miałem tak przy dużym projekcie... Okazało się po takim kopiowaniu, że skopał się plik Common Eventów... co najlepsze i tak był on pusty więc nic się nie stało xD RE: Unexpected File Format / Niespodziewany Format Pliku - TheMadis - 04-12-13 21:10 Aaa co z tym kopiowaniem na kartę? Czy metoda którą wymieniłem wyżej zadziała? Bo z tym kopiowaniem jest tyle robienia, że ledwo ogarniam. RE: Unexpected File Format / Niespodziewany Format Pliku - ADI - 10-12-13 09:36 Mnie też to się niestety raz przydarzyło... :/ Straciłem rok pracy, ale cóż... Spróbuj z tą kartą pamięci, flash'em czy co tam masz... Warto też zdefragmentować dysk, bo jeśli masz na nim bałagan, to mogę występować różne błędy w postaci zapisu plików na dysku itp. Pozdro |