![]() |
|
[VX] Przedmiot wywołujący skrypt - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Przedmiot wywołujący skrypt (/Thread-VX-Przedmiot-wywo%C5%82uj%C4%85cy-skrypt) |
Przedmiot wywołujący skrypt - aron155 - 09-12-13 21:56 Witam. Czy jest możliwość bezpośredniego wywołania skryptu przez przedmiot? Na zasadzie, że jak się użyje np. zwoju to wywołany zostanie skrypt? Wiem, że można zrobić to przez typowe zdarzenie, ale chcę tego uniknąć ze względu na konieczność stworzenia ogromnej ilości takich zdarzeń :/ Jest może jakaś komenda wpisywana w notatce, która wywoła podany przez nas skrypt? RE: Przedmiot wywołujący skrypt - ADI - 10-12-13 09:31 Nie znam się zbyt na skryptach ruby, ale to też zalerzy jaki skrypt chcesz wywołać... A w "Typowych zdarzeniach" można ustawić coś takiego jak warunek startu itp. :D RE: Przedmiot wywołujący skrypt - aron155 - 10-12-13 13:22 Może inaczej. W zdarzeniu jest opcja uruchamiająca skrypt. W okienku wpisuję komendę odpowiadającą za aktywację skryptu. Są też skrypty, które można wywołać poprzez notatkę w przedmiocie jak np HP od broni. Chodzi mi o to, czy jest uniwersalna wpisana w notatce, która wywoła skrypt. Coś takiego jak zmiana koloru tekstu. RE: Przedmiot wywołujący skrypt - ADI - 11-12-13 11:53 Nie wiem niestety jak Ci pomóc bo tak jak pisałem wcześniej nie znam Ruby. Ale wiem że będziesz musiał dać w Edytorze Skryptów dać nową klase, tam dać swój skrypt. A później w zdarzeniu dać wywołanie skryptu tego i owego. Mógłbyś spróbować samemu się w tym pobawić. http://forum.ultimateam.pl/Thread-Podstawowy-kurs-j%C4%99zyka-ruby RE: Przedmiot wywołujący skrypt - aron155 - 11-12-13 22:25 ... Może wytłumaczę jeszcze raz na konkretnym przykładzie. Używam skryptu na Crafting. Żeby jakiś przedmiot móc stworzyć, to muszę go najpierw ,,umieć" zrobić. W tym celu muszę wywołać komendę: $game_crafting.discover(1) Mogę to zrobić przy użyciu typowego zdarzenia. Mogę również przerobić skrypt tak jak jest to ze skryptem dodającym HP/MP od broni. Ale nie wiem, czy jest sens się z tym bawić, ponieważ może jest taka komenda. Dlatego pytam. Czy jest jakaś konkretna komenda (jak np \c[10] zmieniająca kolor tekstu...), która po wpisaniu w notatkę przedmiotu zużywalnego (mikstury, zwoju) wywoła mi ten skrypt? Np.: \wywolajskrypt $game_crafting.discover(1) RE: Przedmiot wywołujący skrypt - Ayene - 12-12-13 01:33 Możesz spróbować tego (wklej nad Main): Kod: class Scene_Item < Scene_BaseW oknie notatek wpisz wówczas: Kod: <skrypt WYRAŻENIE>Kod: <skrypt $game_variables[5]=3>RE: Przedmiot wywołujący skrypt - anemone - 12-12-13 08:48 Nie jestem pewien, czy zrozumiałem, ale chcesz aby po użyciu np. mikturki hp wywołać skrypt, tak? Nie wystarczy tego zrobić na Typowych Zdarzeniach? Ustaw do przedmiotu typowe zdarzenie np. 001, a w nim daj "wywołaj skrypt". RE: Przedmiot wywołujący skrypt - aron155 - 12-12-13 12:24 Dzięki Ayene, za chwilę go sprawdzę. Czy to jakaś fala nabijania sobie postów?? Przecież piszę, że chcę ominąć typowe zdarzenia, bo będę ich musiał robić kilkaset... Ludzie, nauczcie się czytać... Ayen, dzięki. Działa świetnie :D Miałem nadzieję, że jest taki skrypt już w silniku VX standardowo. RE: Przedmiot wywołujący skrypt - Rave - 12-12-13 14:14 (10-12-13 13:22)aron155 napisał(a): Może inaczej. W zdarzeniu jest opcja uruchamiająca skrypt. W okienku wpisuję komendę odpowiadającą za aktywację skryptu. Są też skrypty, które można wywołać poprzez notatkę w przedmiocie jak np HP od broni. Chodzi mi o to, czy jest uniwersalna wpisana w notatce, która wywoła skrypt. Coś takiego jak zmiana koloru tekstu. Nie ma uniwersalnej komendy. Czy notatka, czy komentarz, czy wywołanie, to zależy od konkretnego skryptu. RE: Przedmiot wywołujący skrypt - aron155 - 12-12-13 20:37 Dzięki :D To mnie najbardziej zastanawiało ;) |