![]() |
|
[Dowolny] Kurs mappingu - Wnętrza - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Tutoriale (/Forum-Tutoriale) +--- Wątek: [Dowolny] Kurs mappingu - Wnętrza (/Thread-Dowolny-Kurs-mappingu-Wn%C4%99trza) |
Kurs mappingu - Wnętrza - Multi0 - 13-12-13 19:26 Witam, dziś wam zademonstruję jak w prosty sposób stworzyć mapkę wnętrza domku. Zapraszam do przeglądania i oceniania poniżej! ;) 1) Aby wykonać domek potrzebujemy stworzyć jego jakiś zarys, weźmy chatę z sypialną (ważne aby zrobić mniejsze wnętrza by nie wydawały się później puste po umeblowaniu!). ![]() 2) Teraz należy utworzyć ściany, podłogi i ewentualnie dywaniki, po czym dodać okna, kominy i przejścia a także pozostałe ozdobniki ścian. ![]() 3) Zdarzenia - czyli postaci, skrzynie, teleporty, drzwi. ![]() 4) Dywaniki, przejścia i sufito-ściany - czyli czego nie powinniśmy robić! Nie dawaj dywaników do pomieszczeń jak przedstawiłem poniżej na obrazku, wygląda to mało realistycznie i psuje wizerunek domku. ![]() Staraj się dawać je częściami, kilka dywaników w różnych pomieszczeniach. ![]() Przejść nie rób w ten sposób, wygląda to nie zbyt ładnie, a w nowszych wersjach makera musisz dodatkowo dodać zdarzenie aby postać mogła przejść! (Wyjątkiem jest sytuacja w której wstawiasz drzwi w ścianę, wtedy zostaw lepiej sufit aby wyglądało to logicznie i estetycznie.) ![]() UWAGA! NIE RÓBCIE SUFITO ŚCIAN W TYM STYLU, TO ODRZUCA OD TWOJEJ GRY I WYGLĄDA NIE SMACZNIE! ![]() Mam nadzieję że wasze domy wyjdą jeszcze lepiej niż moje. Tutorial jest własnością Twierdzy RPG Makera, a utworzył go Rahim. RE: Kurs mappingu - Wnętrza - aron155 - 13-12-13 19:47 Tutorial niby oczywisty, ale jednak bardzo przydatny. Osobiście na początku miałem problemy z zaprojektowaniem przyzwoitego domku i popełniałem błąd ściano-sufitu ;) Dopiero po przeanalizowaniu budowy pomieszczeń w innych grach zauważyłem jak powinno to wyglądać. Dodam coś od siebie. W wersji VX przedmioty z title A są jakby na spodzie a pozostałe na nich. Nie ma opcji nałożenia przedmiotu np. z title C na przedmiot z title D. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie zdarzeń, które nie robią nic konkretnego (ewentualnie wyświetlą komunikat z wiadomością) a posiadają jedynie wygląd. Dzięki temu można na stole postawić butelkę bądź książkę :) RE: Kurs mappingu - Wnętrza - Multi0 - 13-12-13 19:58 Em, dzięki streściłeś o połowę drugą część tutoriala którą piszę... XD RE: Kurs mappingu - Wnętrza - Dragon Kamillo - 13-12-13 20:06 Wygląda jak kopia połowy poradnika znajdującego się w bazie TA - http://tsukuru.pl/index.php?link=tutoriale/map2. Podstawowy błąd za mało tekstu za dużo obrazków. Nie zgadzam się z przedostatnim zrzutem z napisem NIE, to może tak w tej postaci zgadzam się z tym, ale i w twojej poprawnej wersji jest źle ponieważ otwór w ścianie między pokojem a kuchnią (?) nie powinien być do samego sufitu (to znaczy może być, ale raczej w rzeczywistości tak nie jest). Najlepsze według mnie jest takie rozwiązanie .Trochę biedny ten kurs, domek mało ciekawy, a za szafami są puste przestrzenie (pewno na syf z pokoju XD), odstają one na pół kratki od ścian. RE: Kurs mappingu - Wnętrza - Multi0 - 13-12-13 20:15 Znam ten tutek, ale nie wzorowałem się nim. Co do przejść spotkałem się z takimi i ni jak to wygląda wg. mnie. Co do miejsca za szafkami już kiedyś były o to spory że one powinny całe być na ścianie, za to drudzy twierdzili że tak jak u mnie w tutku, owszem tak mi się bardziej podoba, po za tym zazwyczaj w grach jest to tak przedstawione. Co do tego że jest to na obrazkach to moim zdaniem lepiej jest to przedstawić tak, aby każdy mógł to zobaczyć i zrozumieć, niż klepać opisy i później mają wychodzić takie mapki: http://tsukuru.pl/forum/viewtopic.php?f=30&t=4270&start=0 RE: Kurs mappingu - Wnętrza - Dragon Kamillo - 13-12-13 20:22 Bo nie powinny (szafki) być ani tak, ani tak - rozwiązanie sporu - http://tsukuru.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=2899 RE: Kurs mappingu - Wnętrza - Multi0 - 13-12-13 20:28 (13-12-13 20:22)Gedraham napisał(a): Na logikę - czy szafa stoi na ścianie? =p (13-12-13 20:22)Jazzwhisky napisał(a): Rozumiem twój problem, wszystko dlatego, że tak na czystą logikę to powinieneś edytować tileset. Czyli jeśli Title nie jest edytowany efekt najbliższy jest temu z mojego tutka, więc nie rozumiem w czym problem? Chyba chodzi o to by pokazać co i jak dla początkujących. Metodą prób i błędów sami ogarną dalej co i jak. Nie zapominajmy że większość początkujących jest osobami zielonymi i nawet nie edytują tych grafik a będą robić na samej podstawie RTP :p |