[VXAce] Problem z odpalaniem się gry u kolegi. - Wersja do druku
Ultima Forum
[VXAce] Problem z odpalaniem się gry u kolegi. - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja)
+--- Wątek: [VXAce] Problem z odpalaniem się gry u kolegi. (/Thread-VXAce-Problem-z-odpalaniem-si%C4%99-gry-u-kolegi)

Problem z odpalaniem się gry u kolegi. - JesteJakub - 17-12-13 16:15

Siemanko, jestem nowy na forum, i mam do was pytanko, otóż zrobiłem swoją pierwszą, dokończoną już gre na RPG Makerze i chciałbym się dowiedzieć, jak moge teraz np. dać ją na komputer kolegi, żeby sobie pograł. Chodzi mi o to, że jeżeli przesyłam mu np. przez skype, wyswietla mu się, ze nie ma jakiegoś czegoś do otworzenia.
Dokładniej, używam RPG Makera VX Ace, i żeby odpalić z niego gre, kolega potrzebuje zainstalowane te tekstury. W grze wykorzystałem troche swoich tekstów, włożyłem je do plików "Graphics", i "Audio". U mnie wszystko dziala jak należy, a nie wiem co zrobić, gdy kolega chciałby ją przetestować u siebie na komputerze.

Pytanie poboczne !
Moglby mi ktoś wytłumaczyć, co potrzebuję do stworzenia instalatora ? Jestem zielony, jezeli chodzi o to.

RE: Problem z odpalaniem się gry u kolegi. - aron155 - 17-12-13 16:46

Kolega nie ma bibliotek RGSS potrzebnych do uruchomienia gier z RPG Makera. Nie wiem jak to jest w VX Ace, ale w zwykłym VX w pierwszej zakładce (tam gdzie nowy projekt, otwórz, itp.) była opcja, żeby zrobić instalator.

RE: Problem z odpalaniem się gry u kolegi. - NatsuDragneel - 17-12-13 17:35

Brakuje mu RTP. W tworzeniu instalki dodaj rtp i wszystko będzie działać.

RE: Problem z odpalaniem się gry u kolegi. - JesteJakub - 17-12-13 22:30

Dziękuje : >