![]() |
|
[VX] Określenie bossa w walce - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Określenie bossa w walce (/Thread-VX-Okre%C5%9Blenie-bossa-w-walce) |
Określenie bossa w walce - Sevard - 21-12-13 00:08 Mam problem: czy jeśli mam grupę 6 orków i chcę, żeby po zabiciu Orka A nie trzeba było dalej walczyć, to jak to zrobić? Jest taka możliwość? RE: Określenie bossa w walce - Ayene - 21-12-13 14:42 Używasz standardowego skryptu na walkę? RE: Określenie bossa w walce - Yotta - 26-12-13 12:53 (21-12-13 00:08)Sevard napisał(a): Mam problem: czy jeśli mam grupę 6 orków i chcę, żeby po zabiciu Orka A nie trzeba było dalej walczyć, to jak to zrobić? Jest taka możliwość? Zastosuj skrypt na warunki zwycięstwa, powinno działać. RE: Określenie bossa w walce - Rave - 27-12-13 00:09 Albo po prostu użyj zdarzeń walki. Nie wiem jak jest w zwykłym VX (prawdopodobnie tak samo albo bardzo podobnie), ale w Ace robisz tak: - wchodzisz do ustawień grupy potworów - ustawiasz w warunkach w czasie walki (tam na dole takie pole) HP przeciwnika (wybierasz) jest równe 0% albo mniej (czyli jest martwy) - w komendach (ustawiasz tak jak w normalnym zdarzeniu) bierzesz 3 stronę i zdarzenie Koniec walki. Skrypt na warunki zwycięstwa jest że tak powiem overkillem jak chcesz użyć go tylko dla 1 lub dwóch walk. Dopiero jak masz 10 i więcej to wtedy się w to można bawić. |