[VXAce] RPG Maker VX Ace LITE - Wersja do druku
Ultima Forum
[VXAce] RPG Maker VX Ace LITE - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja)
+--- Wątek: [VXAce] RPG Maker VX Ace LITE (/Thread-VXAce-RPG-Maker-VX-Ace-LITE)

RPG Maker VX Ace LITE - Avara - 09-01-14 17:54

Powstała 'nowa wersja' maker'a: RPG Maker VX Ace LITE.

http://www.rpgmakerweb.com/download/free-programs/rpg-maker-vx-ace-lite

Jest to wersja darmowa VX Ace. Po screen'ach nie widzę żadnej różnicy między tą a zwykłą (płatną) wersją Ace. Podejrzewam, iż różnica polega na tym, że można na nim robić tylko projekty niekomercyjne.
Lite jest bezpłatny i nie jest to wersja trial. Nie trzeba go kasować.

Nie wiem, czy są tam jeszcze jakieś ograniczenia (poniżej czemu sama tego nie sprawdziłam).
Spoiler: (Otwórz)
Czy ktoś mógłby sprawdzić czy istnieją jakieś ograniczenia bądź różnice z płatną wersją Ace'a :?:

RE: RPG Maker VX Ace LITE - Amelanduil - 09-01-14 17:55

Już od dawna powstał Ace Lite.
Różnica z tego co pamiętam polega na tym że nie ma dostępu do skryptów i nie można zapisywać projektów, co czyni z tej wersji trochę... bezużyteczną...

A, chwila, to chyba był japoński trial...

RE: RPG Maker VX Ace LITE - Avara - 09-01-14 18:03

Nie wiedziałam kiedy powstał, ale jak to napisałeś, to coś zaczynam kojarzyć.. Czy Lite jest na pewno tym, o czym mówisz? (możliwe że tak razz )

Ale nawet jeśli, to temat może zostać. Może sobie ktoś sprawdzić jakie są możliwości Ace'a razz

Czy może ktoś to sprawdzić (lub może ktoś wie), byśmy mieli pewność?

RE: RPG Maker VX Ace LITE - Dragon Kamillo - 09-01-14 19:57

Mało wiecie, na gospodzie już dawno był taki temat XD.
Ograniczenia (z pamięci) 10 eventów na mapę, 20 map, brak dostępu do opcji powiększ listę w bazie danych (co oznacza tyle ile masz czarów, bohaterów itp w rtp - tyle maksymalnie możesz mieć w Lite) 10 common eventów, skryptów nie można zmienić - tu jest wspomniany brak zapisu, możesz se je oglądać, ale jak coś zmienisz i tak tego nie zapiszesz (a jak wiemy Ace w pierwszej wersji miał tam błędy, tak samo jak VX - nie jestem w stanie powiedzieć, czy w Lite je już poprawili).
No i oczywiście gier nie można sprzedawać, ale jest możliwość eksportu gier do normalnego Ace, p o jego zakupieniu.
Albo wiecie co dam linka lepiej XD: http://tsukuru.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=4360

RE: RPG Maker VX Ace LITE - Tarrou - 18-04-14 11:03

Jeśli macie wersje trial ACE i wersję Lite podmieńcie folder data z ACE Trial do Lite i macie makera bez ograniczeń i to w sumie w pełni legalnie moim zdaniem, bo obie wersje są za darmo, jeśli je połączymy, mamy makera za free, bez kupowania, jeśli się mylę niech ktoś mnie tu poprawi.

RE: RPG Maker VX Ace LITE - ADI - 18-04-14 11:27

To są dwa inne produkty, więc nie dokońca legalne :P

NIE WOLNO podmieniać żadnych plików przy żadnym programie itp.
Bo jest to crack'owanie XD

I choć masz makera, to nadal brakuje Ci licencji na niego bo go nie kupiłeś.