[XP] Westeros - Wersja do druku
Ultima Forum
[XP] Westeros - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [XP] Westeros (/Thread-XP-Westeros)

Strony: 1 2

Westeros - Niqon - 17-01-14 12:52

Hej :).

Od dłuższego czasu chodzi za mną wielki projekt, i uznałem w końcu że czas się za niego wziąć. Chodzi o coś w stylu sandboxa w Westeros bez jakiejś tam głównej fabuły. Czyli gracz sam sobie wybierze co ma robić, czy chce być żołnierzem czy kupcem, piratem czy czym tam innym jeszcze sobie wymyślę :). Oczywiście będą leciały lata, wszystkie historyczne sprawy westeros takie jak bitwy i inne sprawy z powieści będą miały miejsce i będzie można nawet w nich brać udział. Zarys tego wszystkiego już mniej więcej mam, ale zanim wezmę się za tworzenie map itp. potrzebuje jakieś rozbudowane tilesety, albo rozbudowane standardowe tilesety i z tym potrzebuję pomocy bo tego trochę jest a ja chcę żeby to jakoś wyglądało. Jak ktoś ma pomysł gdzie takie znajdę albo chce pomóc to proszę bardzo :). Ewentualnie zrobię to na standardowym RTP. Co o tym sądzicie?

RE: Westeros - Niqon - 17-01-14 15:38

Sorry zapomniałem dopisać że Westeros to kontynent z serialu Gra o tron. No a sandbox to otwarty świat np. skyrim czy gta V. Resztę chyba każdy rozumie bo to już terminy z rpg makera :).

RE: Westeros - pepczakk - 17-01-14 18:07

Nie zapowiada mi się to dobrze. RM nie jest od sandboxów, a czytając twój opis zapewne wynik będzie kompletnie inny. Taki, który pewnie nie zadowoli nawet ciebie. A jeśli ci się nawet uda to pewnie będziesz robił tą grę z 4 lata.

RE: Westeros - pepczakk - 17-01-14 18:49

Nie ucz ojca dzieci robić xD
Pracowałem na Xpku jakieś 4-5 lat i teraz przerzuciłem się na Ace'a. Chodzi mi o to że jeśli wytrzymasz to zrobisz "jakąś" grę ale na pewno nie wyjdzie dokładnie tak jak zamierzasz

RE: Westeros - Niqon - 17-01-14 19:01

Też nie pierwszy raz pracuję z xp, i wiem że na pewno nie będzie to tak jak sobie to teraz wyobrażam, ale ogólny zarys jaki podałem się nie zmieni. Może z Twojej strony tak to wygląda bo poskąpiłem szczegółów ;) ale już moja w tym głowa żeby doprowadzić to do stanu który mi odpowiada.

RE: Westeros - helio108 - 17-01-14 20:10

Zacznę od tego że powinieneś raczej zrobić zapowiedź gry niż temat pomocy biggrin

Jeśli chodzi już o grę to cały świat (wszystkie miasta, wioski, góry, rzeki itp.) na jednej d*pnej mapie razz

RE: Westeros - pepczakk - 17-01-14 20:16

helio108 napisał(a):Zacznę od tego że powinieneś raczej zrobić zapowiedź gry niż temat pomocy biggrin

Jeśli chodzi już o grę to cały świat (wszystkie miasta, wioski, góry, rzeki itp.) na jednej d*pnej mapie razz
Nie wyszło by to tej grze na dobre.
Poza tym widząc ambicje autora nie wydaje mi się żeby to wszystko zmieściło się na mapce 500x500. oczywiście nie mówię że taka ambitność to coś złego, tylko pozazdrościć xD
Ale to tak jakby zrobić Zeldę na jednej wielkiej mapie bez przejść :P

RE: Westeros - helio108 - 17-01-14 20:17

Ja bym zrobił na jdnej ylko trzeba fajny tilesets.
Bo na standardzie wyjdzie gunwo :P

RE: Westeros - Niqon - 17-01-14 20:36

Nie oszalałem żeby robić wszystko na jednej mapie! Znam ograniczenia. Mówiąc otwarty świat miałem na myśli ogromną ilość map które można odkrywać bez ograniczeń typu "teraz tam nie mogę iść" i brak głównego wątku. To jest rpgmaker, nie wiem czego się spodziewaliście :P

RE: Westeros - pepczakk - 17-01-14 20:49

Dokładnie
może od razu 4 mapy 500x500? Każda z innym klimatem?
Bez przesady