Świat Alternatywny 1 - Wygnany
Aktualny czas: 28-04-26, 22:17 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[2k3] Świat Alternatywny 1 - Wygnany
Kopernik Offline
*

Liczba postów: 43

Świat Alternatywny 1 - Wygnany

[Obrazek: 8q8oYB8.png]

Mocno streszczona fabuła:

Ciężko określić uniwersum gry, ale bez wątpienia należy do świata fantasy, a jeszcze ciężej opisać fabułę.

W mieście (wyglądającym na w miarę współczesne, na ciemnej ulicy, przypadkowy przechodzień znajduje zaćpanego menela, wzywa pogotowie. Na oddziale podtrzymują go przy życiu, jednakże nie odzyskuje przytomności, utrzymuje się w stanie śpiączki i nie reaguje na bodźce z zewnątrz...

W mieście żyła pewna kobieta, zawsze fascynował ją ludzki umysł, badała go, coraz bardziej zagłębiając się w świat własnych marzeń, świat alternatywny. Kiedyś zasłabła, nie odzyskała przytomności nawet na oddziale, nie reaguje na nic, żyje podpięta do aparatury, sztucznie podtrzymywana.

Naukowcy negują możliwość istnienia innych, "alternatywnych" wymiarów. Jednak marzycielka w swym niekończącym się śnie, przemierza głębiny własnych marzeń, niekończący się nigdy, zapętlony sen to nic innego jak jej wymysł, otwarty baśniowy świat, piękny i nieskażony... Czy taki jest w istocie? Przecież nawet najpiękniejsze sny zamieniają niekiedy swą postać w koszmar, a co jeżeli śnią dwie osoby? Dwóch ludzi śniących ten sam sen, tylko świat różni się diametralnie. Dla niej jest jedną wielką baśnią, dla niego koszmarem....

W marze ujawniają się nasze lęki i to, co ukrywamy na jawie.
Narkoman znaleziony na ulicy okazuje się psychopatycznym mordercą, a świat, który widzi to plątanina urojeń, straszliwa, mroczna.

Występuje problem, obie osoby śniąc ten sam sen, wcieliły się w tego samego Avatara, schizofrenika. Nawzajem nie wiedzą o sobie, do czasu...

Podczas gdy jeden morduje, drugi jest miłym człowiekiem, marzycielem.
Oboje nie rozumieją, co się z nimi dzieje. Nie wiedzą skąd rano ta krew na ich rękach, ani te dziury w pamięci. W końcu są jedną i tą samą osobą, o rozdwojonej jaźni.
I przychodzi czas, gdy jedna domena, będzie musiała odpowiedzieć za zbrodnie drugiej, nieświadomie, a poczucie niesprawiedliwości wzrasta, gdyż zawsze czuje się oszukana oraz perfidnie wrobiona.

----

Na świecie wykreowanym przez śniących trwa walka. Walka między poganami, czczącymi bogów swych ojców, a "nowymi", okrutnymi wojownikami krzewiącymi chrześcijaństwo. (dokładnie nie opisze głównego wątku, nie chce spoilerować :D ) główny bohater wplątuje niechcący swe losy do spór i przepędzony (nie ze swojej winy) od jednych, szuka pomocy u pogan. Ale i tam nie zagrzeje długo miejsca, gdyż wszyscy boją się człowieka, który traci kontrole... Nad sobą.
W końcu baśniowy świat staje się szary i zdradliwy, a obie domeny szukają pomsty.

---

A czym to się skończy? Eutanazją....

Mój komentarz:

Świat gry inspirowany jest mocno mitologią oraz demonologią Słowian oraz Greków, także różnymi baśniami lecz to w mniejszym stopniu. Żeby gracz nie napsuł :D często będzie używana retrospekcja.
Widok z perspektywy psychopaty to tak: Mroczne czarno białe, mapki. Z punktu widzenia "tego miłego" (pod koniec oboje stają się kompletnymi skurwysynami :) ) wszystko jest dziwaczne, dziwne kształty w "kasowych", malo realistycznych barwach. Fabuła będzie bardzo nie liniowa z wieloma zwrotami akcji. Jednym z założeń gry jest możliwość zwiedzania świata i "oglądania" (polegającego na czytaniu wielu opisów) prawie każdej rzeczy w uniwersum. Zamierzam też wrpowadzić przeróżne zajęcia, od łowienia ryb i gotowania do ..... wielu rzeczy :D.

Nie wiem czy udało mi się chociaż częściowo przedstawić mój pomysł, a tym bardziej nie wiem jak uda mi się go zrealizować :D.

Użyte grafiki

- Część ze strony rpgmaker.eu
- Część z tego czegoś: http://www.teamanti.com/rmxp/
- Trochę własnych artów
- Parę z RTP (staram się powoli pozamieniać)
- I coś co znalazłem na tej stronce... Poszukam jeszcze, a potem podam autora.

Muzyka:

Póki co RTP ale zaczynam już siadać do własnych kompozycji ale to puki co mniej ważne, choć jak wiadomo: muzyka wiele gier i filmów uratowała. :)

Skrypty

Póki co brak, większość rzeczy staram się zrobić na zdarzeniach.... Może dodam coś, co rozwija dialogi (więcej opcji wyświetlania, ew. BDS).

SS

No z tym gorzej... Nie ma za wiele solidnych miejsc... Z grafikami na razie kombinuje... To co podaje niżej prawie na pewno nie znajdzie się w werski końcowej, więc nie sugerujcie się nimi.

Spoiler: (Otwórz)
Więc jak mówię, wszystko jeszcze się pozmienia ze trzy razy zanim wydam końcową grę.

Poprawna pisownia jest dla lamerów.

Mój projekt: "Świat alternatywny 1 - Wygnany"

Odpłać ciosem za cios, pogardą za pogardę, śmiercią za śmierć, a odpłać z potężnym procentem! Oko za oko, ząb za ząb, w czwórnasób, po stokroć!

Anton Szandor LaVey, Biblia Szatana
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-06-14 23:48 przez Kopernik.)
24-03-14 19:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
ralfek123456 Offline
*

Liczba postów: 85

RE: Świat Alternatywny 1 - Wygnany

no powiem ci fabuła może być ciekawa
co do grafik to dam ci link do bardzo fajnej stronki
http://www.rpg-maker.fr/tilesets.html masz tu bardzo fajne tilesety chary autile i inne
Ale w zamian oczekuję tego pomóż jak umiesz:

Witam mam pytanie jak zrobić że broń pałka ma szansę na ogłuszenie
np 30%
próbowałem w ten sposób
Stan przez atak "ogłuszenie
+30%
Ale to chyba zwiększa siłę efektu bo ani razu w broni nie wszedło ogłuszenie
nawet jak dałem 100%
Z góry dziękuję.

Witam mam pytanie jak zrobić że broń pałka ma szansę na ogłuszenie
np 30%
próbowałem w ten sposób
Stan przez atak "ogłuszenie
+30%
Ale to chyba zwiększa siłę efektu bo ani razu w broni nie wszedło ogłuszenie
nawet jak dałem 100%
Z góry dziękuję.

Project:ATTYLLA- No nabiera już tępa
Fabuła:80%
Mapping:30%
QESTY:38%-poboczne.
QESTY:80%-główne.
Skrypty:100%-Tylko 2 dwa reszta na zdarzeniach.
Może wkrótce zrobię zapowiedź.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-14 21:26 przez ralfek123456.)
24-03-14 21:23
"Pomógł" przyznał(a):
Kopernik Offline
*

Dzięki za stronę ale co do twojego problemu.... Nie znam się na VX ace (ani vx) więc raczej ci nie pomogę...

PS. Nie możesz dać pałki jako przedmiot z typowym zdarzeniem? Po urzyciu 30% że ustawi stan przeciwnika na "ogłuszony" (nie mam pojęcia czy na vx jest to możliwe).

Odpłać ciosem za cios, pogardą za pogardę, śmiercią za śmierć, a odpłać z potężnym procentem! Oko za oko, ząb za ząb, w czwórnasób, po stokroć!

24-03-14 21:44
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Ale zapowiedziami się posypało (No wreszcie)
Pomysł fabuła perfeckto tylko pomyśl o tym czy nie przekroczy to twoich możliwości. Bardzo chciałbym zobaczyć ten projekt jako twój 4 czy 3 wtedy czuje że doświadczenie pozwoliłoby ci stworzyć coś na miarę półgiganta. Jak dla mnie napisałeś bardzo ciekawie ale ciut za dużo. Chciałbym sam odkryć "dlaczego mam krew na rękach" i czy skończy się szczęśliwie.
Wymień na jakiś inny tileset polecam Kalibana.
Powodzenia w tworzeniu projektu.
24-03-14 21:46
"Pomógł" przyznał(a):
ralfek123456 Offline
*

Liczba postów: 85

Kopernik i tu jest problem nie mogę tak zrobić nie ma opcji że typowe zdarzenie będzie
w broni.(wszyscy mówią że ace jest najłatwiejszym makerem gó""o się znaja....tylko mapping.
jest prostszy.....

Project:ATTYLLA- No nabiera już tępa
Fabuła:80%
Mapping:30%
QESTY:38%-poboczne.
QESTY:80%-główne.
Skrypty:100%-Tylko 2 dwa reszta na zdarzeniach.
Może wkrótce zrobię zapowiedź.
24-03-14 22:06
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

To ty się gó""o znasz w VX ace łatwiej zrobić całą gamę rzeczy może ogłuszenie nie należy do tych poza tym chodzi o wiele szybciej. Znam odpowiedź ale nie powiem za spam może jak się zastanowię ale szczerze wątpię (niech da ci to do myślenia)
24-03-14 22:13
"Pomógł" przyznał(a):
Negatin Offline
*

Liczba postów: 25

No nie powiem zaciekawiło mnie to :) czekam na demko ^_^

Aktualnie uczę się rysować :O więc całkowity brak czasu na projekty w RPGM :( no niestety
24-03-14 22:23
"Pomógł" przyznał(a):
Śliwka Offline
*

Liczba postów: 24

Fabuła świetna, jestem pewna, że gra mnie wciągnie. Oby tylko trzymała taki poziom jak opisujesz.
12-04-14 19:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Kopernik Offline
*

Wracam do pracy, wcześniej niestety nie miałem prawie czasu. Mam zamiar dodać do gry muzykę Blackmore's Night i tak ogólnie jestem ciekawy co o tym myślicie....

28-04-14 17:57
"Pomógł" przyznał(a):
Jochym Offline
*

Liczba postów: 20

Wiecie że Kopernik miał w planach zostawić grę i rzucić makera? Przeszedł na unity ale wrócił do makera po tym jak jedno pomieszczenie zabrało mu cały dzień.

Mój projekt:
Tommy
Mapping: 5%
Zadania: 1%
Grafika: 3%
Ogólny Postęp: 3.5%
28-04-14 19:12
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS