Jak zrobić warunek czy postać ma kilka przedmiotów?
Aktualny czas: 28-04-26, 22:35 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[XP] Jak zrobić warunek czy postać ma kilka przedmiotów?
Zvarr Offline
*

Liczba postów: 118

Jak zrobić warunek czy postać ma kilka przedmiotów?

Czyli np. quest i nowa strona zdarzenia, gdzie zdarzenie
sprawdza czy mamy 3 mikstury, 1 jabłko itp. Niby to
zwykłe zdarzeniówki, ale zupełnie mnie odmóżdżyło placz
Z góry dziękuje :-)
12-04-14 18:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

RE: Jak zrobić warunek czy postać ma kilka przedmiotów?

Bierzesz zwykły warunek "czy jest jabłko" odejmujesz jabłko a w "jeśli warunek się nie spełni" po prostu dodajesz sobie to co miałeś wcześniej.
Np.Warunek bohater posiada jabłko
- 1 jabłko
Warunek bohater posiada jabłko
- 1 jabłko
Warunek bohater posiada jabłko
- 1 jabłko
+100 exp
Jeśli bohater nie posiada
Wiadomość
+ 1 jabłko
Wiadomość
+ 2 jabłko
Wiadomość
Pamiętaj że jak masz 1 warunek niespełniony to w "reszcie" nie dodajesz jabłek
12-04-14 21:14
"Pomógł" przyznał(a):
kanumerki Offline
*

Liczba postów: 247

Nie lepiej ułatwić sobie życie i ilość przedmiotów sprawdzać na jednej zmiennej? Ustawiasz ilość zmiennej na przedmiocie miksturka i dajesz warunek czy ta zmienna ma odpowiednią ilość. Jeśli spełnia warunek Ustawiasz kolejny raz na tej samej zmiennej ilość przedmiotów i kolejny warunek. Tak jest prościej i łatwiej gdy będziesz chciał sobie np. zrobić że gdy ma 10 jabłek czy 5 różnych przedmiotów.

Stary nick:ka0909
Pomagam w przerabianiu lekkich skryptów smiles
12-04-14 22:16
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

(12-04-14 22:16)kanumerki napisał(a):  Nie lepiej ułatwić sobie życie i ilość przedmiotów sprawdzać na jednej zmiennej? Ustawiasz ilość zmiennej na przedmiocie miksturka i dajesz warunek czy ta zmienna ma odpowiednią ilość. Jeśli spełnia warunek Ustawiasz kolejny raz na tej samej zmiennej ilość przedmiotów i kolejny warunek. Tak jest prościej i łatwiej gdy będziesz chciał sobie np. zrobić że gdy ma 10 jabłek czy 5 różnych przedmiotów.

Zaciekawiłeś mnie, nie wyobrażam sobie tego. smiles Mógłbyś wstawić projekt z tymi ustawieniami?

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
13-04-14 00:09
"Pomógł" przyznał(a):
kanumerki Offline
*

Wstawię może nawet na ten temat poradnik :D
[Obrazek: 2hyflvp.png]

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-14 00:40 przez kanumerki.)
13-04-14 00:20
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Mhm... smiles A co jeśli jeden NPC poprosi o owoc, a inny o miksturkę HP? Przecież znalezienie miksturki HP doda +1 do zmiennej na ilość.
Postać mogłaby po prostu znaleźć 3 jabłka, a npc uznałby że to 3 miksturki HP, prawda? :ehe: Nie wiem, czy coś pominąłem.

13-04-14 00:43
"Pomógł" przyznał(a):
kanumerki Offline
*

Cytat:Postać mogłaby po prostu znaleźć 3 jabłka, a npc uznałby że to 3 miksturki HP, prawda? :ehe: Nie wiem, czy coś pominąłem.
Na obrazku który załączyłem npc sprawdza po kolei czy mamy dane przedmioty. Jedna zmienna obsługuje tutaj 3 przedmioty i ta budowa zdarzenia nie pozwoli npc-owi na pomylenie miksturki z owocem. Na początek ustawiam(resetuje wynik jaki był ustawiony na tej zmiennej) ilość przedmiotów miksturka na zmienną, a więc zmienna będzie miała taką samą ilość ile mam mikstur w plecaku. Potem dochodzi do sprawdzenia tego warunku. Jeśli ilość miksturek jest równa lub większa od 10 to przechodzę dalej. I znów zaczynam resetować zmienną ustawiając na niej ilość owoców i tak w kółko.

Cytat:Przecież znalezienie miksturki HP doda +1 do zmiennej na ilość.
Każda operacja przed warunkiem zmień zmienną > zmienna > ustaw > przedmiot nadpisuje nam na tej zmiennej ilość daną liczbę wybranego przedmiotu.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-14 01:21 przez kanumerki.)
13-04-14 00:57
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

(13-04-14 00:57)kanumerki napisał(a):  
Cytat:Postać mogłaby po prostu znaleźć 3 jabłka, a npc uznałby że to 3 miksturki HP, prawda? :ehe: Nie wiem, czy coś pominąłem.
Na obrazku który załączyłem npc sprawdza po kolei czy mamy dane przedmioty. Jedna zmienna obsługuje tutaj 3 przedmioty i ta budowa zdarzenia nie pozwoli npc-owi na pomylenie miksturki z owocem. Na początek ustawiam(resetuje wynik jaki był ustawiony na tej zmiennej) ilość przedmiotów miksturka na zmienną, a więc zmienna będzie miała taką samą ilość ile mam mikstur w plecaku. Potem dochodzi do sprawdzenia tego warunku. Jeśli ilość miksturek jest równa lub większa od 10 to przechodzę dalej. I znów zaczynam resetować zmienną ustawiając na niej ilość owoców i tak w kółko.

Cytat:Przecież znalezienie miksturki HP doda +1 do zmiennej na ilość.
Każda operacja przed warunkiem zmień zmienną > zmienna > ustaw > przedmiot nadpisuje nam na tej zmiennej ilość daną liczbę wybranego przedmiotu.

Ja mówię o dwóch różnych NPC. smiles Każdy chce inny z wymienionych przedmiotów. Oczywiście twój pomysł pomaga gdy mamy jednego NPC proszącego o przedmioty, ale chyba na nic więcej nie zadziała.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-14 01:25 przez Yoroiookami.)
13-04-14 01:24
"Pomógł" przyznał(a):
kanumerki Offline
*

Cytat:Ja mówię o dwóch różnych NPC. smiles Każdy chce inny z wymienionych przedmiotów. Oczywiście twój pomysł pomaga gdy mamy jednego NPC proszącego o przedmioty, ale chyba na nic więcej nie zadziała.
Można ustawić więcej npc-ów proszących o przedmioty. Pytanie takie to gdzie się ma zgłosić osoba po oddaniu dla dwóch osób(lub większej ilości) odpowiednich dla nich przedmiotów. Zróbmy np. tak że jedna kobieta prosi o zioła, a drugi mężczyzna prosi o owoce. Na obu npc są warunki podobne do moich. U kobiety sprawdza czy masz odpowiednią ilość ziół i jeśli masz to zabiera ci je. Najlepiej tu ustawić dwa przełączniki jeden dla kobiety by mieć potwierdzenie o zapłacie w postaci zioła, a drugi przełącznik dla faceta żeby wiedzieć że oddaliśmy mu owoce. I jeśli oba przełączniki lub (więcej przełączników jeśli damy więcej npc-ów i bardziej rozbudujemy quest) jest na on to dokańczamy quest polegający na oddaniu odpowiednich rzeczy dla odpowiednich ncp-ów.

Do tego zdarzenia dalej wykorzystujemy jedną zmienną na ilość przedmiotów. Tylko że więcej doszło przełączników.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-14 01:38 przez kanumerki.)
13-04-14 01:36
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

(13-04-14 01:36)kanumerki napisał(a):  
Cytat:Ja mówię o dwóch różnych NPC. smiles Każdy chce inny z wymienionych przedmiotów. Oczywiście twój pomysł pomaga gdy mamy jednego NPC proszącego o przedmioty, ale chyba na nic więcej nie zadziała.
Można ustawić więcej npc-ów proszących o przedmioty. Pytanie takie to gdzie się ma zgłosić osoba po oddaniu dla dwóch osób(lub większej ilości) odpowiednich dla nich przedmiotów. Zróbmy np. tak że jedna kobieta prosi o zioła, a drugi mężczyzna prosi o owoce. Na obu npc są warunki podobne do moich. U kobiety sprawdza czy masz odpowiednią ilość ziół i jeśli masz to zabiera ci je. Najlepiej tu ustawić dwa przełączniki jeden dla kobiety by mieć potwierdzenie o zapłacie w postaci zioła, a drugi przełącznik dla faceta żeby wiedzieć że oddaliśmy mu owoce. I jeśli oba przełączniki lub (więcej przełączników jeśli damy więcej npc-ów i bardziej rozbudujemy quest) jest na on to dokańczamy quest polegający na oddaniu odpowiednich rzeczy dla odpowiednich ncp-ów.

Do tego zdarzenia dalej wykorzystujemy jedną zmienną na ilość przedmiotów. Tylko że więcej doszło przełączników.

Nie wiem, czy coś pominąłem. :ehe: Jeżeli kobieta prosi o 3 owoce, a facet prosi o 5 kanapek, obie te rzeczy przechowywane są w jednej zmiennej, to:
- Przy zebraniu 3 owoców i 2 kanapek możemy oddać to wszystko facetowi, ponieważ zmienna = 5. Prawda?

Może czegoś nie zrozumiałem. Bardzo doceniłbym demo, od razu zrozumiem. smiles

13-04-14 02:11
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS