Skryptować albo nie skryptować.
Aktualny czas: 28-04-26, 19:38 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Skryptować albo nie skryptować.
Crashykk Offline
*

Liczba postów: 368

RE: Skryptować albo nie skryptować.

Ja np nigdy nie ogarnialem tych zdarzen w 2k, 2k3. Nigdy tez w to sie za bardzo nie zaglebialem. Moim pierwszym makerem byl XP, dlatego tez tworzac wiekszosc rzeczy uzywalem gotowych skryptow. Dopiero w VX troche bawilem sie menusami. Zaluje jednak tego, ze nie "wychowalem" sie na 2k3. Pewnym jest, ze udaloby mi sie ogarnac o wiele szybciej i w wiekszym stopniu zdarzenia, niz teraz. No, ale coz.
Co do pytania. Ja w swoich "grach" ostatnio uzywam jedynie skryptu na oswietlenie, napisy koncowe i dodawalem kosmetyczne poprawki w menu etc, wiec uwazam, ze jezeli skryptowac, to z glowa i jedynie potrzebne rzeczy, a nie pakowac pierdyliard niepotrzebnych funkcji, ktore sie ze soba gryza.

[Obrazek: oe6WuyS.png]
https://crashykk.itch.io/dunsas-prophecy
11-07-14 12:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

ZDARZENIA są proste. Wystarczy mieć potrzeby i myśleć. Chcesz coś to po prostu to robisz na eventach sam. Na tym polega robienie gier w rpgmaker - na myśleniu i kombinowaniu i totalnej swobodzie. XP i VX są tego zaprzeczeniem. Składanie gier z gotowców nad którymi są małe możliwości kontroli to nie robienie własnych gier, ale układanie cudzych pomysłów na rozgrywkę w jedną papkę, która słabo się ze sobą klei, bo nad tym wszystkim jest za mała kontrola. To jest dobre dla noobów i lamerów rpgmakera - dlatego kiedy grasz w takie zlepki gotowych cudzych skryptów nie czujesz żadnego klimatu - to wszystko jest dziwaczne i niespójne.

Gdybyś robił w 2k3 w twoich horrorach w każdej chwili stworzyłbyś taki element jaki tylko byś zechciał do straszenia. O wiele lepiej i łatwiej też budować spójny klimat. Gwarantuje, że na 2k3 zrobisz o wiele straszniejszy horror niż w każdym VX i XP. Nauka zdarzeń jest prosta to to samo co programowanie tylko, że masz wygodną listę z większą ilością opcji mających wpływ na grę dlatego nie tracisz czasu na bzdury tylko tworzysz grę - co tylko zechcesz. Nie musisz się nawet uczyć nic poza switchami i zmiennymi ( a więc tylko chwila) cała reszta to czysta frajda i odkrywanie nowych możliwości tworząc kolejne rzeczy. Uwierz mi. Przy wprawie każdy skrypt i inne badziewie w 2k3 zajmuje parę chwil czujesz się jak bóg dosłownie, bo jesteś w stanie zrobić wszystko co chcesz do swojej gry - wszystko. To tylko kwestia tego czy masz coś w głowie i masz dużą wyobraźnię. VX i XP jest dla ludzi z małą wyobraźnią i małym skillem do tworzenia gier...robienie gier z gotowców ? litości. To nigdy się nie sprawdziło i nie sprawdzi. TO po prostu nie działa.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-14 13:39 przez X-Tech.)
11-07-14 13:31
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

Ja już naprawdę nie rozumiem twojego toku myślenia, jeżeli masz już gotowy silnik w tym przypadku ABS to po co się spowalniać tworzeniem go od początku, myślisz że wszystkie wielkie firmy tworzą silniki od początku, liczy się wynik a nie jak to zrobisz, to że ktoś skorzysta z gotowca nie czyni go głupim czy noobem, ważne jest to jak z niego skorzysta z głową czy nie.
Według twojego toku myślenia osoba która skorzysta przykładowo z Unity jest noobem bo nie zrobiła silnika od podstaw tylko poszła na "Łatwizne"

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
11-07-14 13:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Rpgmaker jest programem dla osób, które szukają prostego i intuicyjnego narzędzia do robienia gier i każdego pomysłu jaki przyjdzie im do głowy. 2k3 i 2k spełniają to zadanie. XP i VX są zabugowane i trzeba obsługiwać te zepsute programy składając gry z gotowych zlepków cudzej pracy, a to jest poziom tworzenia gier dla 4 latków...Jeśli ktoś nie potrafi sam zrobić ABS, Hudów nie ma podstaw matematycznych przy tym co robi to jest kiepskim twórcą gier to (wybiera XP/VX) tylko potwierdza, że nie rozumie elementów, z których robi swoją grę dlatego używa cudzych gotowców, a kto używa cudzych gotowców nie jest dość inteligentny, aby zrobić własne złożone gry, bo matematyka itd. wychodzi nie tylko przy tworzeniu abs, ale w czasie tworzenia rozgrywki. Używasz gotowców - twój umysł jest za kiepski na zbudowanie ciekawych i oryginalnych gier, bo tworzenie gier to umiejętność rozwiązywania problemów logicznych/matematycznych/fabularnych/graficznych itd... Po drugie tak uważam, że kto nie potrafi stworzyć sam abs, a składa swoją grę z cudzego absa jest głąbem. To bardzo logiczne. Kiedy ktoś tworzy własną grę od zera ma kontrolę nad wszystkim i w każdej chwili dobudowuje do gry/systemu co tylko zechce i to jest jego gra i wszystko pasuje i ta osoba rozumie co robi. Ktoś kto używa gotowych absów skazuje swój projekt na sztuczność i wiele niepasujących idei, a najczęściej gotowców używają głąby, które nie potrafią same nic stworzyć i to wychodzi. Grasz w takie zlepki gotowców i się pukasz w głowę jakim trzeba być półgłówkiem, aby tak montować grę...w dodatku prawie nic do siebie nie pasuje. Myślę, że gdyby nie powstały XP i VX scena makera byłaby odfiltrowana od idiotów, bo tylko XP i VX zezwalają na robienie gier kompletnym idiotom - wystarczy, że wrzucą jakieś 2 zagraniczne skrypty i już mogą mówić, że zrobili grę...oczywiście zawsze w akcji wychodzi, że to crap, ale to szczegół....w 2K i 2k3 idiota nie stworzy jakiejkolwiek gry...TAKA jest właśnie różnica...XP i VX są proste w użyciu dla głąbów do zrobienia crapa...2k i 2k3 są wygodne i proste w użyciu dla osób, które mają dużą wyobraźnie i chcą zrobić hita...Taka jest różnica.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-14 13:53 przez X-Tech.)
11-07-14 13:46
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Wiesz nie wszyscy rodzą się z wiedza o programowaniu, a dzięki kopiowaniu możesz zacząć edytować te skrypty a później pisać własne, żebyś mógł korzystać z tych twoich zdarzeń ktoś musiał napisać 2K/2K3, każde zdarzenia to kod a ty dostajesz wizualnego gotowca do którego uczysz się jedynie co jest czym później wykorzystujesz to co każdy zdrowy człowiek posiada czyli intuicje i tworzysz grę.
Wychodzi na to że sam jesteś swoim noobem bo nic nie włożyłeś w napisanie tych zdarzeń.

11-07-14 13:52
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

RPGMAKER jest PROGRAMEM do tworzenia własnych gier, a nie kodem maszynowym/językiem niskiego poziomu - przecież tym jest rpgmaker. XD Powinieneś się dowiedzieć na wikipedii, albo na twierdzy rpgmakera.XD Za bardzo się zapędziłeś. Twoje stwierdzenie jest ZBYT no jakby to napisać...żeby było wyraźnie...nie na temat.

Dzięki kopiowaniu możesz jedynie pokazać jak jesteś kiepski i jak małe zdolności posiadasz. Nie w każdej grze potrzeba abs, ale np: elementow abs. Taka osoba z 2k i 2k3 sama sobie pisze na eventach prosty skrypt, a user XP i VX jak chce taki element to wpierdziela całego gotowca zza granicy i robi sobie śmietnik w projekcie, a po pewnym czasie kiedy już naładuje takich śmieci okazuje się, że wszystko ledwo działa i prawie nic do siebie nie pasuje. Witam w XP i VX.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-14 14:04 przez X-Tech.)
11-07-14 13:58
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

(11-07-14 13:52)Deuce napisał(a):  Wiesz nie wszyscy rodzą się z wiedza o programowaniu, a dzięki kopiowaniu możesz zacząć edytować te skrypty a później pisać własne, żebyś mógł korzystać z tych twoich zdarzeń ktoś musiał napisać 2K/2K3, każde zdarzenia to kod a ty dostajesz wizualnego gotowca do którego uczysz się jedynie co jest czym później wykorzystujesz to co każdy zdrowy człowiek posiada czyli intuicje i tworzysz grę.
Wychodzi na to że sam jesteś swoim noobem bo nic nie włożyłeś w napisanie tych zdarzeń.

Dokładnie. Sam aż 5 razy wykorzystałem fazówkę cogwheela (seria "Miasteczko Nowoczesne"), zanim zacząłem samemu pisać całe skrypty na potrzeby swoich gier. Wspomniałem o tym na Gospodzie RMa, ale powiem też tutaj i przy okazji dopowiem.
Cytat:W "Sonic Unleashed" masz 30 FPS i gra trzyma wysoki poziom
. Dotyczy to wersji na PS3 i Xbox360. Wii i PS2 mają tradycyjne 60 FPS. Morał? Jeśli laguje nawet na 40, zmień na 30. Starsze RPG Makery niż XP nie dają takiej możliwości, ale w ruby po prostu dajesz "Graphics.frame_rate = n", gdzie n to nowa szybkość gry, i działa.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
11-07-14 14:04
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Programem który ktoś napisał, ty tylko z niego korzystasz nic nie dając od siebie a zarzucasz innym że kopiują skrypty nie wkładając w to nic.
Nie wiem skąd wziął ci się pomysł na to że myślę o RPG Makerze jak o kodzie maszynowym,
miałem na myśli to że wszystko co wykonujesz w zdarzeniach (wyświetlenie wiadomości) ktoś to musiał za ciebie napisać żebyś mógł ją sobie wyświetlić w zdarzeniu, więc osoby które korzystają z RGSS wkładają coś od siebie w grę bo nie wykorzystują tylko tego co dostali na starcie.

11-07-14 14:05
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

BTW. Najlepsze gry na scenie rpgmakera (stworzone w 2k i 2k3) stworzyli ludzie, którzy przeważnie nie mają zielonego pojęcia o programowaniu ( a są to gry lepsze od każdego tworu, który powstał w XP i VX) Do waszej wiadomości. To tylko inteligentne osoby, które potrafią logicznie myśleć i mają dużą wyobraźnię. ;P Mój znajomy ( nie jeden ) z rpgmaker.neta nie ma pojęcia o programowaniu, a tworzy jedne z lepszych gier na rpgmakera

@UP: W programie, który służy do robienia gier - ja robię wszystko sam co składa się na moją grę. Na moją grę nie składają się zmienne, ale elementy, które za pomocą nich stworzę.
To nie wyścig w pisanie języka do tworzenia gier, bo mówimy tu o programie, który do ich tworzenia służy ;p Rpgmaker - program do tworzenia gier, A NIE JĘZYKA PROGRAMOWANIA -Hello XD
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-14 14:13 przez X-Tech.)
11-07-14 14:07
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Nasz spór bo chyba tak to już można nazwać chyba nie dojdzie do końca, ja jestem fanem języków programowania i lubię napisać coś od podstaw ale tylko to co jest niezbędne, ty pewnie nie przepadasz za RGSS i dobrze idą ci zdarzenia.Nie wiem ile masz lat ale pewnie jestem młodszy może dlatego nie zrozumiem fenomenu 2K i 2K3 choć sam jestem nawet dobry przy tworzeniu na zdarzeniach.
Lepiej będzie jak zakończymy to teraz bo nic dobrego z tego nie wyniknie co najwyżej dostaniemy ostrzeżenia, zamkną temat albo inna apokalipsa ;P, bez skryptów nie mógł bym się bawić w Netplayu ale i bez zdarzeniówek za dużo bym nie zdziałał w krótkim czasie więc proponuję zakończenie tej kłótni.

11-07-14 14:15
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS