Jak powinna wyglądać wasza "wymarzona" gra stworzona w rpgmakerze ?
Aktualny czas: 28-04-26, 16:02 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak powinna wyglądać wasza "wymarzona" gra stworzona w rpgmakerze ?
takikaki012 Offline
*

Liczba postów: 207

RE: Jak powinna wyglądać wasza "wymarzona" gra stworzona w rpgmakerze ?

mnie sie poprostu podoba skrypt i bym uzyl w grze

Dawniej KacpiPL ;)
===========================
[Obrazek: IWRYpyK.jpg]
18-08-14 20:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

@Dużo ukrytych lokacji
@Legendy czyli czytach o czymś w bibliotece i na pustkowiu znajdujesz piramidę z mnóstwem zagadek, a następnie losowy loot z boss'a
@Legendarny ekwipunek
@Otwarty świat
@Niebanalna fabuła (Częste zwroty akcji takie jak w PW)
@System walki nieważne ważne żeby był z boku
@Interaktywność
@Eksploracja
@Misje poboczne (nie dużo, ale wymagające użycia głowy)
@Grafika spójna i logiczna
@Wyraziste postaci
@Koniec z mocnym pie*@#$ tak żeby się zapamiętało grę
@Gatunek Fantasy-Średnowiecze, aby było dużo magii (wróżki, chodzące drzewa, kraj gadających psów)
@Wyobraźnia czyli to co się nam czai z tyłu w głowie
@Minigry
@Różne systemy i urozmaicenia rozgrywki
@Różnorodny świat (Pustynia, Las, Bagno Jaskinie, Góry, Pustkowia itp.)
Dużo tego ale ideał to ideał ma być.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-14 14:01 przez Adrapnikram.)
19-08-14 13:58
"Pomógł" przyznał(a):
Gorn5 Offline
*

Liczba postów: 141

*Ciekawa i wciągająca fabuła.

*Bohaterowie którzy mają swoją głębszą historię, i to od niej również zależy co będzie się działo dalej w rozgrywce.

*Częste zwroty akcji, dużo wydarzeń (w sensie nie eventów tylko wydarzeń XD).

*Otwarty świat.

*Dużo misji głównych oraz pobocznych.

*"Realne" mapy (czyli przejrzyste, ładne itp. XD)

Póki co to tyle jak będę w domu to dopiszę więcej, a zapewniam mam tego dużo. ;)
21-08-14 11:54
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Przede wszystkim otwarty świat. Nie przepadam za nowoczesnością w grach, a mimo to przeszedłem Mass Effect 2 już trzy razy. Wyłącznie żeby zobaczyć konsekwencje wszystkich możliwych wyborów. mrgreen

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
21-08-14 12:16
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

(21-08-14 12:16)Yoroiookami napisał(a):  Przede wszystkim otwarty świat. Nie przepadam za nowoczesnością w grach, a mimo to przeszedłem Mass Effect 2 już trzy razy. Wyłącznie żeby zobaczyć konsekwencje wszystkich możliwych wyborów. mrgreen

Co znaczy otwarty świat w kontekście wielu zakończeń ?
To znaczy, że gry nie prowadzi główna fabuła tylko gdzieś tam sobie idziesz i zaczyna coś się dziać i do czegoś prowadzi czy że jest kilka zakończeń ? Jak to się ma do otwartego świata I WYBORÓW nie ogarniam. Bez otwartego świata mogą być różne zakończenia.
21-08-14 13:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Ja nic nie wspominałem o zakończeniach. Zwyczajnie podobało mi się, gdy poszedłem na misję zwabienia w pułapkę(i zabicia) córki Samary, a skończyło się na tym, że zabiłem Samarę, a jej córka przeszła na moją stronę. Samo zakończenie i główny wątek mało mnie obchodziły, za to wszystkie misje poboczne były bardzo ciekawe i było widać ich skutki(mniejsze lub większe).

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
21-08-14 13:27
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(21-08-14 13:27)Yoroiookami napisał(a):  Ja nic nie wspominałem o zakończeniach. Zwyczajnie podobało mi się, gdy poszedłem na misję zwabienia w pułapkę(i zabicia) córki Samary, a skończyło się na tym, że zabiłem Samarę, a jej córka przeszła na moją stronę. Samo zakończenie i główny wątek mało mnie obchodziły, za to wszystkie misje poboczne były bardzo ciekawe i było widać ich skutki(mniejsze lub większe).

Czyli wg. ciebie to otwarty świat polega na tym, że możesz sobie robić zadania poboczne, które mogą się różnie zakończyć i coś dodać ewentualnie od siebie do gry - jakiś przedmiot, albo postać itd. W sumie fajne. No podoba mi się ten pomysł.
21-08-14 13:55
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Jeśli chodzi o ABSy, kanumerki, To dobry twórca może zrobić dobrą grę nawet, jeśli ABS ma TYLKO JEDEN PRZYCISK służący do ataku. Wyobraź sobie takie "Sword of the Samurai" na PS2.
Cytat:Najlepszy tryb sterowania: Analogowy
Lewa gałka - poruszanie się
kwadrat - krzyk (głównie)
krzyżyk - zasłona
kółko - atak
L1 - bieg
R1 - wyciągnij/schowaj miecz
L2 + R2 - przełączanie formacji
naciskając dość szybko kwadrat i kółko, możesz trafić przeciwnika, mimo, że się zasłonił.
z kolei kombinacja krzyżyka i kółka pozwala ci wykorzystać atak przeciwnika do trafienia go.
wyciąganie i chowanie miecza przydaje się tylko, jeśli chcesz uderzyć przeciwnika, wyciągając miecz. Ktokolwiek zrobił tę grę, wiedział co robi. Oby na naszej Scenie było podobnie.

Co do gatunku fantasy, Adrapnikram, to możesz osadzić akcję gry w dowolnym czasie. "Castlevania 1" z Famicoma na przykład. Uwierzysz, że akcja gry toczy się w roku 18XX? Akcja drugiej części toczy się siedem lat po wydarzeniach z pierwszej (mimo czego dalej jest rok 18XX). Gdybyś chciał, to mógłbyś nawet zrobić grę, której akcja toczy się w starożytności.

@Gorn5
Cytat:*Ciekawa i wciągająca fabuła.
*Bohaterowie którzy mają swoją głębszą historię, i to od niej również zależy co będzie się działo dalej w rozgrywce.
*Częste zwroty akcji, dużo wydarzeń (w sensie nie eventów tylko wydarzeń XD).
*Otwarty świat.
*Dużo misji głównych oraz pobocznych.
*"Realne" mapy (czyli przejrzyste, ładne itp. XD)
To zdecydowanie za dużo pracy, ale powodzenia.

@Yoroiookami
Nie sądzisz, że jedno zakończenie gry to i tak już nie lada wyzwanie? Wiem, bo w "Miasteczko Nowoczesne 4" i "Miasteczko Nowoczesne 4-2" musiałem pierwsze zakończenie fabuły zrobić tak, żeby było zakończeniem gry TYLKO, jeśli gracz nie zebrał wszystkich przedmiotów koniecznych do tego, żeby ukończyć grę właściwie. Stąd 2 finały w grze. Oczywiście, nie wymagam podobnychpomysłów. Od nikogo. Ja to zrobiłem i wystarczy.

Moja idealna gra to taka, która sposoba się całemu światu.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
29-08-14 16:06
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Jeśli ma być nastawiona na humor:

To musi łamać wszelakie możliwe granice i być wręcz mega chora.
Humor w stylu zmian wszystkiego co znamy z życia realnego w coś totalnie szalonego od alkoholowych, narkotykowych akcji poprzez różnorakie przekręty i oszustwa itd. Szalone questy, ciągłe zwroty akcji, urozmaicenia rozgrywki, zaskakiwanie na każdym kroku, poczucie swobody, zagadki (ogólnie gra powinna być w podstawie przygodówką lub rpgiem z mapą świata i questami)

Jeśli ma się opierać na walce w czasie rzeczywistym totalnie zręcznościowej (ABS)

Własny ABS z oryginalnymi pomysłami na zachowania przeciwników i ataki, oraz skille o różnym zasięgu działania i efekcie. Gra powinna być trudna, ale obowiązkowo najbardziej zręczne palce muszą być w stanie przejść ją bez straty ani jednego punktu HP - czyli dzięki ruchom gracza powinno się dać unikać wszystkich ataków. Gra musi być szybka. Mieć bossów o różnych zachowaniach i słabych punktach, oraz małą ilość przeciwników, ale za to przemyślanych zamiast tony mięsa armatniego - choć kilka takich z którymi walka będzie wyzwaniem i ciekawa np: 1,2,3 - rodzaje na całą grę. Gra musi zawierać na planszach - wiele różnych broni i dodatków pochowanych w różnych lokacjach. Gra nie może być jedną drogą przed siebie na przód. Ciekawa gra tego rodzaju będzie prowadzić fabuła podobnie jak jej questy - gra nie będzie jednak smętna i drętwa - fabuła będzie mieć często zwrote akcji,a kolejne zadania i walki i lokacje będą dawać niepewność tego co może się za chwilę zdarzyć (zaskakiwanie wyzwaniami - walkami, zdarzeniami w fabule i zwrotami akcji)
Gra nie może być jednym długim spacerem na przód przed siebie, ale powinna pozwalać na eksplorację i zbaczanie z głównych kursów. Fabuła może być prosta jak np: motywy zemsty, ale co chwila powinny dziać się jakieś zaskakujące wydarzenia, które powodują że musimy walczyć z nietypowym wrogiem itp.

Jeśli ma się opierać na podstawowym systemie walki z rma:

Jej fabuła powinna w całości być oparta na walce/wojnie, a zwroty akcji powinny być częste i prowadzić do zwrotów akcji mających wpływ na wynik ważnych operacji wojennych (częste)
Zatem sama gra powinna być w sporej mierze oparta na różnych wojennych misjach.
Walki natomiast muszą być krótkie, ale wymagać używania odpowiednich atrybutów czarów - a bossowie powinni być inteligentni - zaskakiwać gracza i mieć słabe punkty - które trzeba znaleźć. Obowiązkowo mapa świata i najlepiej widoczne na niej zmiany wskutek akcji bohaterów.

Ogólnie dobrze by było gdyby każda z gier nie była schematyczna, ale zaskakiwała na każdym kroku urozmaiceniami w rozgrywce - a to zagadka, a to np: minigrą, ale dobrze wlepioną w klimat całości.
Najważniejsze to to, aby gry się nie wlekły i nie potrafiły nudzić ponieważ co chwila działoby się w nich coś innego i ciekawego. Gry mogą być proste W SAMEJ rozgrywce i fabule, ale z urozmaiceniami. Nie mogą nudzić. Muszą zaskakiwać co kilka chwil. Dialogi częste, ale krótkie i konkretne - nawet jeśli postaci gadają pierdoły - niech to wzbudza jakieś emocje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-14 12:27 przez X-Tech.)
28-09-14 12:19
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS