Kibel polskiego RMa
Aktualny czas: 28-04-26, 11:34 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Kibel polskiego RMa
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Kibel polskiego RMa

Nowy tekst "Gry RPG, która zawodzą"

http://kibelrpgmakera.blogspot.com/

Co sądzicie na ten temat ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-14 13:42 przez X-Tech.)
17-09-14 13:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
arturd Offline
*

Liczba postów: 44

Bardzo ciekawy artykuł!
Co do serii fallout i innych gier od bethesdy, są dobre ale to cRPGi a co to oznacza? Możesz sobie co prawda stworzyć postać jakąkolwiek chcesz ale prawda jest taka że postać ta nie będzie miała ikry i nie będziesz sie mógł w nią wczuć. Jest otwarty świat ale większość npc ma cie za nikogo a do tego są strasznie płascy tak jak to napisałeś. W sumie grałem we wszystkie z większych produkcji beth czyli fallouty (te nowsze, grałem też w 1 i 2 ale też średnie) i TESy. Nie powiem że mi się nie podobały ale nie był to jakiś super zachwyt jaki mam przy niektórych grach.
Co do serii gothic, też była w miarę ale tak jak pisałem wcześniej bohaterowi brakowało ikry.
Kiedy odbywał się dialog w którym mieliśmy się zaraz tłuc bohater dobywał miecza z kamienną twarzą i stoickim spokojem. Ponadto tutaj NPC też traktują nas jak idiotów dając wykoksowanemu bohaterowi który morduje smoki misję polegającą na wybiciu wilków z zagajnika obok albo zaniesieniu listu. Kolejna rzecz jest dokładnie taka jak to napisałeś,
dzieci dorwały się do tej gry (bo tania i łatwa w ogarnięciu) niscząc społeczność fanowską tej gry (która w swoich latach [gothików 1szych i 2gich] była naprawdę duża jak na tamte czasy). niezła, stała na równi
17-09-14 15:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Dzięki. Widzisz. Nie da się za pomocą zbitka statów przedstawić osobowości i jej zmienności. To wszystko mają tworzyć wydarzenia, których doświadcza postać, a więc fabuła i postaci to powinna być opowieść o ich umysłach, a nie opowieść o ilości wybitych stworów, albo osiągniętym skillu w formie tabelek. Nie da się przedstawić za pomocą statów - doświadczeń - przykrej przeszłości, wspomnień itd. Fabuła to musi być coś opowiedzianego za pomocą umysłów postaci, a nie tabelek. Żadne tabelki i nabite staty nie oddadzą postaci z krwi i kości. Postaci, które są żywe w świecie gry i mają tam znaczenie - posiadają przeszłość/wrogów przyjaciół, osobowość, charakter - oddadzą, dlatego takie postaci np: z Final Fantasy 6, albo Chrono Trigger są postaciami z krwi i kości, a takie postaci z Fallouta czy Gothica to tylko zbitki tabelek ze statami.

NOWY TEKST:

Co zabija wyobraźnię ?

...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-14 13:17 przez X-Tech.)
17-09-14 17:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Nowy tekst. Potęga rpgmakera 2k3. Enjoy
22-09-14 23:45
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS