Na forach o rm wwieracam się w gry jak w masło i je szybko analizuję.
Tworzę różne rzeczy. RM to moje hobby. Nie bierzcie sobie moich opini do serca jesli macie swoja wizja ktora naprawde dziala w waszej glowie to i zadziala w rmie a ja bede siedzial cicho jak mysz dziwiac sie waszym cudom rmowym i chwalac.
Interesują mnie w rmie projekty z gatunków horror/sci-fi oraz pomysły których nie spotkałem w innych grach, ale także jakieś przygody / elementy rpg - po prostu lubię grać w gry fabularne które mnie zaskakują i takie znajduje w rm glownie zagranicznych
TO co najważniejsze jest w grach RM to nie ich długość, ale fabuła, motywacja postaci i często muzyka - mrok przede wszystkim( z wyjątkami), ale i szaleństwo. Grafa ma być spójna. Rozgrywka zróżnicowana.
Nie napiszę za dużo, bo nie owijając w bawełnę i tak się nie spotkamy (kto wie?) Raczej mnie interesuje czy są tu jacyś ludzie którzy mają zajawkę na tworzenie własnych gier w klimatach sc-fi/horror w nurcie przygodówki i lekko crpgowym i totalnie szalonych własnych gier.
Przykładowo ten projekt totalnie mnie zaskoczył i czekam na pełniaka jak szalony: gra się zowie Under autor nawet sam zrobił muzę, która dopełnia sytuacja. Ta gra spokojnie zrobi furorę wśród fanów przygodówek sci-fi z domieszką innych gatunków w duchu najbardziej klimatycznych gier jakie powstały. Bardzo inteligentna giera w nurcie przygodowym która jak zapowiada demo będzie przepełniona wrażeniami. Póki co demo w które warto zagrać. Jak dla mnie najlepsza rzecz na jaką trafiłem przez ostatnie (lata?) w polskim rmie.
Może ktoś łaskawie skomentuje grę która poziomem przekracza 90% shitu na jaki trafiłem ostatnimi czasy w rmie: http://forum.ultimateam.pl/Thread-2k3-Under
Moje ulubione gry:
System Shock 2
Super Metroid
Blair Witch Project Rustin Paar
Shadowman
Seria Megaman
Deus EX
Final Fantasy 6
System Shock 1
Super Mario World
Contra Hard Corps
Alien Soldier
Unreal Tournament
Amnesia Dark Descent
Sanitarium
i tryliard innych xd
Ulubiony gatunek: sci-fi horror/cyberpunk/horror/thiller/mrok, ALE I shmupy/ arcade/automaty/konsolki ręczne i chyba wszystkie inne gry jakie istnieją (gatunkiem) Bardzo lubię gry free na pc i wiele innych np:
Cave Story
Iji
Najlepsza gry na rm wg. mnie na rma z tych które znam i do których zawsze fajnie się wraca:
Ahriman Prophecy
Horror:
Desert Nightmare
np: z zagranicznych fajnym przykładem gry jest RIOT GRRRL czyli taka punkowa manifestacja w formie gierki nawiązującej do punkowego ruchu kobiet. Przygodówka z punkową muzą. SZKODA, że póki co demo, ale i tak kozackie.
http://rpgmaker.net/games/1158/ Polecam (!)
Jest dużo gier, które lubię.
Najlepszy rpgmaker ? Rpgmaker tsukuru me - czyli rpgmaker 2003 po polsku.
2gie miejsce VX ACE, a czasem na odwrót zależnie od rodzaju gry.
Najładniej mogą wyglądać gry z XP (kilka warstw)
2003 za świetne sugestywne i zróżnicowane grafiki i szybkość tworzenia i efektowny edytor map.
VX ACE to minimalizm i genialność.
BONUS:
Języki programowania chłonę jak gąbka, ale w ogóle nie są mi potrzebne do tworzenia gier w ogóle do niczego dlatego nie uczę się ich ale fakt jest taki że szybko je chwytam. Podobnie miałem z chemią, ale alkoholi wyrabiać nie potrzebuję.
W rmie jest to wszystko w opcji zdarzeń nie licząc alkoholi. Często lubię pomagać pomagać innym wbrew pozorom czasem wydaje się chamski - może czasem naprawdę jestem (?). IQ często na wypasie przeto w połączeniem z skłonnością analizy i jasnych wniosków gwarantuje moc kłopotów i rozw. problemów dlatego ciągle muszę zachowywać powściągliwość. Daje mi to też inny plusy przenikam czasem ludzi na wylot i widzę ich masę wad i zalet zwykle z samego czytania/tego co gadają.
Muzyka której słucham to w wiekszości elektroniczna:
50% elektronika (ATARI TEENAGE RIOT, APHEX TWIN, AUTECHRE, Prodigy ETC.) 40% soundtracki (AKIRA YAMAOKA, VANGELIS, ost z horrorów sci-fi, filmów i gier akcji ETC.) 10% wszystko inne (głównie guano apes, rage against machine, bjork, protishead i instrumentale HIROMI UEHARA, YOSHIDA BROTHERS etc)
Filmy: THILLER (Labirynt etc.), Klimatyczny Horror (Blair Witch Project 1,2 Poltergeist itd.), klimatyczny dramat, Sztuki walki (Bruce Lee, Jackie Chan)
Zwariowan komedie np: (Shaolin Soccer, Kung Fu Hustle)
Książki:
Dziwne książki z psychologii i eksperymentowania z różnymi środkami
Ostatnio sobie czytam Biografie Bruce Lee
Lubię opowiadania. Ogólnie mało czytam książek większość tego co czytam to instrukcje "pilotażowe" do różnych dziedzin którymi się jaram.Podobno mam talent do rysunku kiedyś rysowałem dużo rzeczy z "wyobraźni" Czytam także recenzje soundtracków,filmów które obejrzałem i sam oceniłem aby stwierdzić czasem jak oceniają te rzeczy inni. Bardzo to lubię.
Lubię różne formy twórczości. Lubię czasem oglądać obrazy surrealistyczne czasem gapić się długo na jeden, a także zdjęcia.
Polecam te produkcje filmowe/muzyczne które wymieniam, gierki też.