[oddzielony] Goniec RM - RPG Maker HD
Aktualny czas: 28-04-26, 21:38 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Avara Offline
*

Liczba postów: 109

W TYM TEMACIE powstała wcześniej burzliwa dyskusja na temat zapowiedzi tego nowego maker'a. Żebyście nie musieli już spamować w temacie o Gońcu, zakładam dla Was ten temat (jakbyście sami tego zrobić nie mogli :roll: ).
Tutaj macie link do zapowiedzi na stronie Gońca: http://www.goniecrm.pl/zapowiedzi/rmhd_z.html

Możecie też tu wrzucać (w przyszłości oczywiście) jakieś linki do artykułów i filmików dotyczących tego maker'a.
Życzę przyjemnej dyskusji :aww:

// Edit Ayene
Dołączam resztę spamu z Gońca. Dyskusja może przenieść się tutaj

My Fantasy Online 3 - gra przeglądarkowa RPG w Maker'owych klimatach
[Obrazek: 35187.png]
Spoiler: (Otwórz)
06-06-13 23:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Heroina Offline

Liczba postów: 17

RE: Goniec RM

E... Temat rpgmakera HD jest błędny wcale Reptile nie współpracuje, tworzy "Value" do makera, po za tym ten gościu pisał że wstrzymuje nad tym prace a tymczasem czeka na wersję
Reptile by na niej "żerować". Nie rozumiem czym się za tym podniecacie... To tylko edytowany skrypt na drużynę by było więcej osób i kilka innych, z tego co pamiętam kilka razy Ayene mówiła jak co edytować na starym forum gdy ktoś pytał, gość tylko podpatrzył i zrobił to w swojej wersji. Po za tym te okienka każdy głupi umie poszerzyć mimo braku znajomości programistycznych, wystarczy tylko z Twierdzy, Tsukuru bądź googli pobrać RH i poszerzyć okienka myszką... Co do grafik to poszukać ich można w necie, żaden problem, google są obszerne. Więc nie widzę powodu do podnietu...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-13 12:58 przez Heroina.)
07-06-13 12:57
"Pomógł" przyznał(a):
Wingard Offline
*

Liczba postów: 6

Hey, mój pierwszy post tutaj, yay biggrin Forum wygląda mi znacznie przytulniej niż Gospoda, chyba warto się tu zakręcić.

Poczekam aż się nazbiera więcej opinii odnośnie Makera HD zanim na nie odpowiem (choć już ręka świeżbi by to zrobić), natomiast teraz mam pytanie do Heroiny albo kogoś innego kto się orientuje: jakie znowu "Value" do makera? Mi w mailu Reptile napisał "Aktualnie pracuję nad nową wersją xp" więc myślałem że to jakaś spatchowana wersja będzie czy coś i po prostu lepiej poczekać. To znaczy że to wcale nie tak i nie muszę wstrzymywać prac? :O

btw.
Cytat: Mile zaskoczył mnie też widok RPG Makera HD. :euforia:
<3
07-06-13 15:36
"Pomógł" przyznał(a):
Heroina Offline

Elo. Tak, na normalne value. Jak byś porozmawiał z Reptile porządnie zanim udzielisz wywiadu to byś wiedział, nieporozumienia wywodzą się właśnie z niedomówień, dlatego też zapowiedź makera HD (?) Powinniście poprawić go. Po za tym sam nie zaprzeczyłeś że "żerujesz na pracy Reptile. Trochę to dziwne bo to nie będzie maker HD tylko przekombinowany projekt, jak by każdy kto miał w rękach RH zaczął powiększać okna i edytował skrypty to takich makerów HD były by 1000, i każdy zamiast tworzyć gry jak przystało edytował by makery.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-13 16:13 przez Heroina.)
07-06-13 15:52
"Pomógł" przyznał(a):
Wingard Offline
*

Reptile nie wykazywał chęci do współpracy więc nie zamierzałem go przesłuchiwać. Ponadto śmieszy mnie ze używasz słowa "żerować" skoro sam Reptile zażerował na oryginalnym Etnerbrainowskim makerze spalszczając go. To jest z pupy argument, łagodnie mówiąc droga Heroino.

Co do reszty to gadasz tak stronniczo że nie mam zamiaru wdawać się z tobą w poważną dysputę (od razu widzę że nie przekonam cię żadnym logicznym argumentem bo jesteś przekonany o swojej racji) ale mogę zapytać: skoro to takie proste to dlaczego nikt jeszcze tego nie zrobił? I tak, to będzie przekombinowany projekt a nie nowy maker, ale dla uproszczenia chyba warto by było jakoś ten projekt nazwać, prawda?

Serio nie rozumiem takich reakcji :/ Tyle lat jest Resource Hacker dostępny a jakoś nikt nie pomyślał żeby się tym zająć. Wszyscy potrafią tylko pisać jak bardzo niewiele zrobiłem bo przecież każdy tak może. Prawda, nie uważam się za jakiegoś geniusza, każdy może wejść w RH i bazę skryptów i poprzerabiać to i owo. Tylko ciekawe czemu jak dotąd nikt tego jeszcze nie zrobił a kiedy już ktoś chce to się go krytykuje. Niektórych chyba boli że ktoś chce zrobić coś pożytecznego dla innych.
07-06-13 16:13
"Pomógł" przyznał(a):
Heroina Offline

Szczerze? Jak zaczynałem zabawę z makerem też modyfikowałem XP, ale stwierdziłem że to głupie, jest już polski rm, a przekombinowywanie na siłę na dobre nie wychodzi.
Nie, nie żerował, on go tylko spolszczył dla "ludzi którzy nie znają angielskiego" A teraz nanosi poprawki, na których ty będziesz "żerował" ale nie wdawajmy się w dyskusje nom.
Ten tego, to nie ma sensu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-13 16:20 przez Heroina.)
07-06-13 16:17
"Pomógł" przyznał(a):
Wingard Offline
*

Cytat:przekombinowywanie na siłę na dobre nie wychodzi.
To tylko założenie. Kto wie, może jednak komuś się spodoba coś nowego? smiles
A niezależnie od tego jakby ująć akcję jaką podjął Reptile względem makera to faktem jest że jakaś część użytkowników używa jego wersji a nie oryginalnej, płatnej.

Chyba faktycznie trzeba będzie porozumieć się z raveone'm i wprowadzić poprawkę w tekście. Czas wrócić do rimejku makera! :D

btw. Myśli ktoś że warto założyć osobny temat na temat makera hd gdzieś tu na forum czy może to jeszcze za wcześnie?
07-06-13 16:51
"Pomógł" przyznał(a):
Heroina Offline

Szczerze co ja myślę na ten temat? Rm HD nie jest potrzebny, każdy kto tworzy tworzy w starych a jeśli trzeba im rozszerzyć drużynę to po prostu piszą do Ayene w takim itp. przypadku i ona powie jak taki skrypt poprawić, jak dla mnie to nie potrzebna fatyga.
07-06-13 16:54
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Heroina napisał(a):Rm HD nie jest potrzebny, każdy kto tworzy tworzy w starych a jeśli trzeba im rozszerzyć drużynę to po prostu piszą do Ayene w takim itp. przypadku i ona powie jak taki skrypt poprawić, jak dla mnie to nie potrzebna fatyga.

Tu się z tobą zgodzę, Heroina. U mnie niektóre okna z VXa ledwie się mieszczą, a co dopiero, jak przekształci się okna na HD.

Spoiler: (Otwórz)

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
07-06-13 19:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Wingard siedzi na ultimie, więc dam tu swoją opinie. Kopiowana oczywiście z gospody.
Nowy RM XP:
Cytat:Chcę go zmienić tak, [...] żeby projekty, które wychodzą z pracy na nim były fajniejsze.
Żartujesz - proszę powiedz że żartujesz, czy piszesz te bzdury na serio? Czy o poziomie fajności gry decyduje jakaś rozdzielczość i ilość bajerów w ruby pododawanych - czy może to zależy od autora danej gry i jak się do niej przykłada - bo według ciebie wychodzi, że to pierwsze a tak wcale nie jest.
Cytat:To byłby duży krok naprzód dla sceny makera
Nie wydaje mi się...

PROGRAM: widzę, że jedyną zmianą jest rozdzielczość - to w sumie dobrze - faktycznie może jak ktoś używa takiej rozdzielczości to będzie mu się lepiej tworzyło - chociaż nie wiem czy latanie z jednego krańca ekranu na drugi w zakładce animacji to dobry pomysł - wybieranie grafiki do animacji. Co do zmian takich jak szerokości okienek itp - to jest to łatwo zmienić w resource hackerze - sam się kiedyś tym bawiłem - więc jak komuś będzie potrzeba więcej miejsca na tekst - to może też to zrobić w normalnym makerze- opcja dla tych co nie używają takiej rozdzielczości.

GRA: No i tu niestety nie jest za dobrze. Bo o ile program może się ograniczać do pewnej grupy użytkowników - bo nie zmienia nic z możliwości makera to o tyle gra już nie za bardzo. Myślę, że ten problem sprawi że nie powstanie tak za dużo gier. I jak już to ludzie będą edytowali normalne gry za pomocą tej wersji. Więc może zamiast skupiać się na edytowaniu gry - skup się na makerze i dodaj parę fajnych dupereli - tak jak to zrobiono z rm 2k (tyle że wtedy do normalnej wersji też by było fajnie zobaczyć rozszerzenie) - http://tsukuru.pl/index.php?link=programy/RM2000Remix. Dalej wracając do gry - brak pełnego ekranu to duży problem - ramka na około gry przeszkadza jednak w graniu - mi tam zawsze przeszkadzała kiedy zjeżdżałem z rozdzielczością do rozdzielczości przybliżonej do rozmiaru gry bo chciałem grać w oknie prawie jak na pełnym + jeszcze to przestawianie pasku start - raczej nie powinno się wymagać takich rzeczy od graczy. Ogólnie pliku gry bym nie ruszał - co najwyżej dodanie paru skryptów ale to wszystko.
Jestem jeszcze ciekawy jak to szybko - a raczej wolno chodzi XD.

A to dzisiejsze. Można by było zaszaleć z rozdzielczościami gdyby - i tylko wtedy była możliwość jej zmiany podczas gry - coś jak jest w dzisiejszych grach. Nie wiem czy twój skrypt coś takiego przewiduje, ale nawet choćby tak to musiałbyś jeszcze dorobić ustawienie automatyczne okienek do danej rozdzielczości np nie podając stałych wymiarów okienek tylko takie które będą mogły się zmieniać aby dane okienko zawsze dopasowało się choćby do kilku rozdzielczości np: 640x480, 1024x768, tych co podałeś itp. Jeśli dało by to radę zrobić mógłbyś też rozwiązać problem z pełnym ekranem - po przez danie rozdzielczości takiej aby okno gry zajmowało cały ekran -to znaczy żeby ramka wystawała po za ekran - rozumiesz chyba o co mi chodzi?

Jeszcze sprostuje co do Reptila. Wersja value o której pisał Reptile (w odniesieniu do rm xp) oznacza wersje makera rm xp 1.04e - najnowsza wydaną tylko na zachodzie - zmienił się tylko sposób rejestracji w niej - ale przypuszczamy też że nowa wersja pliku dll mogła wnieść do makera nowe możliwości skrypcenia w ruby - oczywiście możemy się mylić, ale to i tak nie ważne - po prostu przetłumaczy się najnowszą wersję (na szczęście w rm xp w górę nie ma takich problemów z wersjami jak w 2k/3 gdzie dochodzi jeszcze działanie patchy na danej wersji. Nie patrzcie też na to, że pisze on o nowej wersji makera - po prostu chodzi o nowe tłumaczenie, chciał tam dodać jakieś skrypty ze dwa - ale i tak będę się z nim sprzeczał w tej sprawie. Jedyne co może być dodane do makera to więcej miejsca w komendzie wprowadź skrypt (dodany suwak - jak w patchu do twierdzówki by rave), komentarz, suwaki w poleceniach zdarzenia na bok - więc jeśli chodzi o takie szczegóły to możesz czekać - ale to już sam zrobiłeś więc sensu nie ma. Chyba że mu chodziło o rm 2k value - ale to już inna bajka...

Mam dziwne wrażenie, że o czymś zapomniałem - trudno jak se przypomnę to napisze.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-13 22:54 przez Dragon Kamillo.)
07-06-13 22:53
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS