Golden Forki 2014
Aktualny czas: 14-05-26, 18:19 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Golden Forki 2014
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Golden Forki 2014

Użytkownicy Ultimy. Jeśli choć niektórzy z was są tutaj, bo grają w dobre gry na rma i lubią , a nie np: żeby pisać tylko bzdury, macie szanse zagłosować na waszych faworytów w trzech kategoriach. Głosujemy na najlepsze polskie gierki z rma które wyszły w roku 2014. Być może do plebiscytu (tsukuru.pl/forum) trafiły również gierki W KTÓRE mieliście okazje pograć i na tym forum. Przypominam, że tsukuru.pl/forum to forum poświęcone głównie przyzwoitym i dobrym grom na rpgmakera dlatego średnio co roku organizowany jest plebiscyt najlepszych polskich gierek zrobionych w rpgmaker, które powstają na w Polsce. Wcześniej współorganizatorami było m.innymi forum które częściowo było poświęcone grom na rma ,ale głównie warzywom obecnie już tylko warzywom (xd) - rmxp.pl. Tym razem twierdza rpgmaker (oświecam nieoświeconych - najstarsza polska strona poświęcona rmowi i reckom gier) i tsukuru.pl , oraz GONIEC RM organizują GFY.

*Zapowiedzi
*Gry 2k/2k3 i XP
*Gry VX/VX ACE

http://tsukuru.pl/forum/viewforum.php?f=37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-14 00:25 przez X-Tech.)
28-12-14 19:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

RE: Golden Forki 2014

Niestety nie zagłosuję. :ehe: Mam tylko jeden post. Nie mniej jestem ciekawy wyników. :klaszcze: Mam nadzieję, że Kabelek dostanie chociaż jeden punkt.

A i są gry w które wcześniej nie grałem... smiles

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-14 21:40 przez Yoroiookami.)
28-12-14 21:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Trzeba było komentować gierki - pisać posty. Może za rok nie będzie trzeba pisać wyjaśnień.
29-12-14 00:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

(29-12-14 00:28)X-Tech napisał(a):  Trzeba było komentować gierki - pisać posty. Może za rok nie będzie trzeba pisać wyjaśnień.

Trzeba było pozwolić na głosowanie na Ultimie. :roll:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
29-12-14 01:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Strona magazynu "Tokei" padła, więc muszę was odesłać na web.archive.org , gdzie w wyszukiwarkę wpisać musicie "tokei.tsukuru.pl" i poszukać 23 gudnia 2011 roku.

Osobiście uważam, że Golden Forki są już całkowicie bez sensu. Miały podobno zjednoczyć naszą Scenę, ale czy zjednoczyły? Nie. Zamiast jednoczyć, dzielą jeszcze bardziej.
"Miasteczko Nowoczesne 3" na przykład. Pierwsza gra, którą starowałem w tym plebiscycie. To były pełne wersje 2010 roku. Odpadłem w eliminacjach.
Albo "Miasteczko Nowoczesne 4". Druga i trzecia gra, którymi startowałem w Golden Forkach. Obecnie mój ostatni start w plebiscycie. Pełne wersje 2013 roku. Część pierwsza na jedenastym miescu, druga na dwunastym. Nie było eliminacji. I na moje pożegnanie z plebiscytem zobacznie na samej gospodzie, co X-Tech powiedział.

Poza tym niektórzy nie startują w Golden Forkach, bo widzą,że Gospoda trzyma poziom. Pytanie tylko, czytrzymanie wysokiego poziomu jest warte takiej ceny. Obecnie nie jestem tam w stanie wysywłać prywatnych wiadomości, a Jazzwhisky powiedział mi, że mam korzystać z systemu prywatnych wiadomości, jak chcę coś do kogoś prywatnie powiedzieć. A nie mogę tam wysyłać prywatnych wiadomości, odkąd zablokował mi podpis
Spoiler: (Otwórz)
. Może i Złote Widelce są rajem dla X-Tengu, ale dla ludzi tworzących proste gry to jest piekło. A jaką cenę Gospoda zapłaciła? Golden Forki 2012 się NIE ODBYŁY. Z powodu poniżenia ze strony niektórych wielu opuściło Polską Scenę RPG Makera. Sojita się wypalił (w ostatnich dwóch latach nie wydał absolutnie żadnej gry). A Jazz Whisky co? Nigdy nie stworzył żadnej gry. Wszystko, co on i jego drużyna (Kwak, Michał i Lisor) potrafią, to uciszać każdego, kto próbuje sam się bronić. I to w imię porządku na Gospodzie. Wiem, bo sam zostałem tam zbanowany 4 razy.
Jeśli ktoś grał w "Miasteczko Nowoczesne 4-2", zapewne natknął się na pirata Jazza Whiskiego, który znienawidził praktycznie nie pojawiającego się w tej grze "Mateusza SSJ8", bo ten czepił się jego nosa. A jak ktoś nie wie, o co mi chodzi, to albo w ogóle nie grał, albo grał, lecz nie doszedł dość daleko.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
29-12-14 11:03
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

@Yoroiokami:
GFY są nie od dziś.

@Mateusz SSJ8:

Łączą osoby, które interesują się grami na rma z twórcami gier wartych większego zainteresowania. Jak dzielą ???? Ładną powieść fantasy piszesz. Może jakbyś nie startował w Porażkach z Miasteczkiem byłbyś brany poważniej. Zacznij nową grę. Serio piszę. Może się uda wrócić do klimatów.

Poza tym do GF może trafić każda gra, która nie jest trollem zrobionym w pół godziny w rmie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-14 05:03 przez X-Tech.)
29-12-14 18:26
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Cytat:Łączą osoby, które interesują się grami na rma z twórcami gier wartych większego zainteresowania. Jak dzielą ???? Ładną powieść fantasy piszesz. Może jakbyś nie startował w Porażkach z Miasteczkiem byłbyś brany poważniej. Zacznij nową grę. Serio piszę. Może się uda wrócić do klimatów.

Poza tym do GF może trafić każda gra, która nie jest trollem zrobionym w pół godziny w rmie.
Jeśli ja piszę powieść fantasy tym, co poprzednim razem w tym temacie napisałem, to ty jesteś Pinocchimonem. Mam zacząć tworzyć nową grę? To co powiesz na to?
Spoiler: (Otwórz)
Tylko nie bądź Colin. Inaczej Pinokio potnie ci cukier swoim Shodai Kitetsu. I to cały zapas cukru. A do klimatu Golden Forków nie da się wrócić. To jest obecnie niemożliwe.

Wydaje mi się, że do Golden Forków powinna trafić każda gra zgłoszona przez jej twórcę. Organizacja powinna z miejsca poznać "trolla zrobionego w pół godziny w RPG Makerze". Swoją drogą dobrze, że TY tego NIE zogranizowałeś, bo przez te Golden Forki Polska Scena RPG Makera upadłaby już na amen.

30-12-14 22:22
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Cytat:Jedyne co upadło to trolle, którzy po prostu się zaczęli nudzić z braku możliwości robienia syfu, a kto jara się grami na rma nie ma mowy aby się nudził. Nawet znajdzie słabsze projekty do skomentowania.

Co powiem na to. Wygląda to jak spin-off miasteczka. Zacznij od pomyślenia nad tym, aby style grafik lokacji i charsetów się zgadzały.

Że też jeszcze ci tych 800 postów nie przenieśli do działu na forum, w którym posty się nie zliczają. Bo twój poziom dyskusji ssie tak mocno, że nie zasługujesz na swoją obecną rangę. Już szczurołap wymaga pewnego poziomu mądrości, a to twoje nabijanie się z osób, które ukończyły już 5 gier, poprzez wyjeżdżanie im ze wzmiankami o ich pierwszej ukończonej grze to na Ultimie może jeszcze być tolerowane, jeśli jesteś Hieną. A ty masz już rangę Fechmistrza i dalej wyzywasz ludzi od debili, niedorozwojów, czy cheaterów, jak miało to miejsce w temacie o zapisach. Gdzieś tutaj powiedziałem, że RPG Maker nie jest dla muzułmanów, a ty jesteś zapewne islamskim talibem. I pomyśl, jak zabezpieczyć swoje zapasy cukru przed Pinokiem, bo on już do ciebie idzie.

A teraz na temat
Dlaczego Golden Forki to porażka? Bo stały się martwe. Wiem z własnego doświadczenia, choć dużo się na Scenie nie udzielam. Z powodu niezadowolenia Polaków, którzy natknęli się na moją grę (pierwsza i druga część) spowolniłem tempo pracy i trójka ukazała się 3 lata po dwójce, a 3 lata później część 4 robiona równolegle z częścią 4-2, która wyszła miesiąc po części 4. Wszyscy się teraz jarają nowymi konsolami i ich możliwościami graficznymi. Wii U, Sony PlayStation 4, Microsoft Xbox One, a zapomnieli już o NESie, ewentualnie wracają do niego po dodatkowy materiał do trąbienia, że PC jest be, a konsola oke.

Jak to się odbija na Golden Forkach? Z nostalgią wspominany nieraz NES (i wciąż jeszcze popularny jego klon, "pegaz") mają tak słabe możliwości sprzętowe, że gry na oryginalnego NESa w porównaniu z "F-ZERO" wydanym na NGC wypada bardzo biednie. Gdybyś komuś, kto grał w jakąś grę na Play Station 2 (np. "Kengo 2"), Xboxa (po prostu Xboxa), czy NGC, a nigdy nie grał w żadną grę na Famicoma/NESa (nawet w "Wario's Wood"), to po zobaczeniu chociażby "Mario Is Missing!" wydanej właśnie na NESa od razu by pojechał po NESie z powodu ubóstwa grafiki gier. Bo widział już FIFĘ, "Need For Speed", "Call of Duty", albo "Two Worlds".

Co to ma wspólnego z Golden Forkami? Tacy fanatycy Famiklonów, którzy nigdy nie zetknęli się z "Mario Is Missing!". Pierwszy raz miałem na kasecie z etykietką "Super Marioland". Jest to jedna z nielicznych gier na oryginalną konsolę, które udało mi się ukończyć, kiedy jeszcze nie miałem komputera. Inne to "Kunio Kun no Nekketsu Soccer League" i "Ike! Ike! Hockey Bu! <costam>". O ile hokej ukończyłem, wykorzystując doświadczenie zdobyte oberwowaniem, jak starszy brat w to gra, to w domu jestem pierwszym graczem, który przeszedł "Mario Is Missing". Ale ci, którzy w to nie grali, mogą kojarzyć NESa tylko i wyłącznie z grami, które mogą przejść jedynie osoby o zręcznych palcach. A nawet, jeśli w ogóle udało im się dostać "Mario is missing!" w swoje ręce, to po pierwszych doświadczeniach z Gameplayem zapewne wyłączyli grę i do tej pory do niej nie wrócili, bo:
1. możesz eliminować żółwie, naskakując na nie, ale one nie są w stanie zranić ciebie w jakikolwiek sposób. Nawet, jeśli któryś w ciebie wlezie, to tobie i tak nic się nie stanie.
2. po zebraniu wszystkich worków upuszczonych przez zółwie nie wiedziałeś, co dalej zrobić i wyłączyłeś grę, po czym już nigdy więcej do niej nie wróciłeś.

Jak to się odbija na Golden Forkach? Na przykład taki X-Tengu, którego już tylko jedno kłamstwo dzieli od tego, żeby go z domu nogami do przodu wynieśli. Dla niego gry to musi być wyzwanie dające ci poczucie, że jesteś bogiem życia. Ewidentnie świadczy to za tym, że "Mario is Missing", nie "Golden Sun", czy inna gra, w której nie ma wyzwań, jakie były na przykład w "Chrono Trigger" to wcale nie jest gra. Możliwe, że takich chcę-być-bogiem jest więcej. To oni głównie tworzą gry, które mogą przejść tylko osoby o niezłomnej psychice. To osoby pokroju X-Techa nazywają noobem każdego, kto nie ma psychiki do gier, które mogą przejść tylko osoby o niezłomnej psychice. To te osoby wyzywają ludzi, którzy w RPG Makerze tworzyli, których tylko naprawdę-debil nie dałby rady przejść, przyznają głosy grom, które najbardziej im paszą. I to nie tylko rozbudowaną grafiką, ale również wyzwaniami, których nawet zapisy im nie psują.To te osoby, którym NES kojarzy się z grami taktrudnymi, że jesteś bogiem, jak którąś z nich przejdziesz, są najbardziej winni sytuacji, w której obecnie się znajdujemy. Te osoby są zdecydowane, żeby umrzeć. Niech umierają w spokoju. Co NAS to obchodzi. Powinniśmy mieć to w nosie.

31-12-14 13:38
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Twój post powinien się nazywać depresja niedocenionej porażki rm. XD

Lepiej pisać krótko o a treściwie. Czy ja cię teraz wyzywam od debili ? Wypisałem fakty jak faktycznie akurat jest. Tak zawsze było na scenie rm że niektóre fora robiły sobie sztuczny tłok tolerowaniem trollerskich projektów i syfu na forum. Nie ma SB i również niezbyt tolerowani są trolle m.innymi dzięki mnie którzy robią projekty w 5 minut i cisną bekę z osób, którzy się wypowiedzą w ich tematach (dosłownie 5-15 minut z zegarkiem na ręku )

RM ma najwięcej wspólnego z jrpgami i przygodówkami/rpg a nie z nesem.
Na rmie w gry gra się głównie dla wł. fabuły i grywalności. Osoby, które grają w gry które są fabularne i opowiadają różne niespotykane rzecz, których nie znajdzie się gdzie indziej i dają ciekawą rozgrywkę zawsze będą przyciągać ludzi. Już niedługo po nesie istniały gry z grafą 3d itd. ludzie i tak wracali do nesa i jest tak dalej. Nes ma tyle wspólnego z rm - mają grafę 2-d. RM pozwala na niemal wszystko w grafie 2-d nes już nie.

Gry na nesa wymiatają jako krótkie zręcznościowe głównie i pomysłowe odskocznie od zasypanych cheatami nextgenów i są od nich wielokrotnie lepsze. Nie wszyscy w nie grali od początków grania.

Co do twojego screena zacznij jak napisałem od spójnych grafik albo zrób wszystkie ręcznie albo użyj samych gotowych w jednym stylu aby pasowały, bo za mocno się różnią. To byłby pierwszy krok.
Ty robisz gry po 3 lata do porażek. Ja robiłem dla siebie gry w 2-3 tygodnie i wrzuciłem je po latach na np: twierdzę, a i tak dostały 6/10 mimo, że zdarzały się w nich bluzgi i nie były do końca przemyślane i dopracowane w końcu robiąc dla siebie tolerancja jest duża. Z wyjatkiem 8bit quest, które faktycznie zrobiłe na forum dla fanów oldschool i modułów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-14 17:16 przez X-Tech.)
31-12-14 17:01
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS