[oddzielony] Goniec RM - RPG Maker HD
Aktualny czas: 28-04-26, 20:54 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[oddzielony] Goniec RM - RPG Maker HD
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

RE: Goniec RM

To jest temat Gońca, do jasnej cholery. Skończcie ten spam. Uszanujcie autorów i przenieście swoje nieciekawe wywody gdzie indziej, bo robi się śmietnik.
07-06-13 23:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Te wywody odnoszą się do tekstów zamieszczonych w gońcu - ale gdy tylko Wingard założy temat o rm xp hd to można te posty do niego poprzenosić. A skoro nie mamy pisać na temat tego co się w gońcu umieszcza to "do jasnej cholery" o czym mamy pisać - o tym jaką goniec ma fajną skórkę i jak fajnie że ogólnie powstaje - olewając teksty w nim zamieszczone. No LOL przecież po to ten temat tu jest abyśmy pisali o tekstach jak to od zawsze było - i w gońcu i w tokei - wystarczy popatrzeć na gospodzie.

Chyba że czegoś nie zrozumiałem i masz na myśli jakiś wcześniejszy spam.
07-06-13 23:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

Wingard, ty poducz się Ruby i spróbuj jakoś zoptymalizować klasy Interpreter w makerze XP coby zdarzenia tak nie lagowały. Wtedy może coś to będzie warte. A, i prześlij mi "domyślny projekt" XP HD na PW - może mi się uda tak zrobić aby działał pełny ekran i aby można było rozdziałkę zmieniać w trakcie gry (w sumie jeśli to jest ten skrypt na rozdziałkę o którym myślę, to wiem jak to zrobić).

Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
[Obrazek: UXIyBZb.gif][Obrazek: UXIyBZb.gif]

Spoiler: (Otwórz)
08-06-13 01:18
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

(07-06-13 23:20)Dragon Kamillo napisał(a):  Te wywody odnoszą się do tekstów zamieszczonych w gońcu - ale gdy tylko Wingard założy temat o rm xp hd to można te posty do niego poprzenosić. A skoro nie mamy pisać na temat tego co się w gońcu umieszcza to "do jasnej cholery" o czym mamy pisać - o tym jaką goniec ma fajną skórkę i jak fajnie że ogólnie powstaje - olewając teksty w nim zamieszczone. No LOL przecież po to ten temat tu jest abyśmy pisali o tekstach jak to od zawsze było - i w gońcu i w tokei - wystarczy popatrzeć na gospodzie.

Chyba że czegoś nie zrozumiałem i masz na myśli jakiś wcześniejszy spam.

Komentowanie tekstów to jedno, a przepychanka słowna na temat jednego artykułu, kto ma racje to druga sprawa.
Skoro wątek jest na tyle rozbudowany, to warto go przenieść do osobnego tematu.
08-06-13 02:00
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

noruj twoje posty powyżej są nie na temat. Skąd ten wybuch aktywności do ubijania FORUM kiedy ludzie chcą sobie podyskutować ? Wydaje mi się, że już niemal każdy żyga takimi samozwańczymi porządkowymi.

Chłopaki mają ciekawe zdania/opinie to niech sobie prowadzą dyskusje, a jak się coś nie podoba to nara szczególnie jeśli człowiek odzywa się raz na ruski rok, bo myśli, że zgrywa wielkiego porządkowego. Takich "porządkowych" było i jest na scenie na pęczki i prawie każdy już żyga nimi za to prawie nie ma z kim dyskutować/rozmawiać. Halo. Rozmowy i dyskusje to dobre zjawisko - tak nawet jeśli odbiegają od jakiś chorych schematów nadal są na temat okołomakerowy czyli tak identycznie jak Goniec. NIE BĘDĘ TŁUMACZYŁ ILE POZYTYWNYCH rzeczy wnoszą...

ktoś pisze przegląd polskich for i stron o rpgmaker ? Jeśli nikt się nie zgłosi to zastanawiam się nad pisaniem xd
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-13 11:32 przez X-Tech.)
08-06-13 11:11
"Pomógł" przyznał(a):
Wingard Offline
*

Liczba postów: 6

Na początek pragnę powiedzieć że jestem zażenowany opisanymi tu reakcjami. Kupa nieprzemyślanych zarzutów napisanych przez ludzi którzy myślą że są nieomylni a ich opinie są równe faktom. Zanim stwierdzę focha i sobie pójdę odpowiem na to co dotychczas napisano.

@Heroina
Te twoje argumenty z postu na post są coraz... mniej wartościowe. Piszesz że maker hd nie przyda się tobie a co za tym idzie nie przyda się on aboslutnie nikomu ani jednej osobie w ogóle. Pogratulować. A to że jak ktoś co robi w makerze to robi to w starym... no nic dziwnego skoro żadnego nowego za bardzo nie ma. Tak ci to wyszło że lepiej nie robić nowego (możliwe że lepszego) makera bo stary wciąż jeszcze działa.
A i nie rozumiem o co chodzi z tym poszerzaniem drużyny jak się do kogoś napisze. Ja sam na to wpadłem, moim zdaniem to banalna sprawa. Nie szukałem na to skyptu na necie, nawet nie wiem to co za jeden ten Ayene.

@Dragon Kamillo
Po pierwsze to rzuciło mi się w oczy że strasznie lubisz używać myślników zamiast przecinków. Źle się twe wywody czyta mi przez to :/
Cytat:Czy o poziomie fajności gry decyduje jakaś rozdzielczość i ilość bajerów w ruby pododawanych - czy może to zależy od autora danej gry i jak się do niej przykłada?
Co za debilny argument w tej sytuacji.
Przedstawiłeś to tak jakbym ja namawiał potencjalnych użytkowników makera hd do tego żeby się przestali przykładać do swoich gier. Jakbym mówił że ich gry nie będą fajne jeśli nie będą mieli skryptów które ja robię. Skąd taki wniosek?
Jeśli tak to zrozumiałeś to... bardzo źle to zrozumiałeś. Jakaś własna błędna interpretacja. Myślałem że swój cel postawiłem jasno - chcę żeby na makerze się wygodniej pracowało, co może przełożyć się na to że ktoś chętniej będzie z niego korzystać, a co za tym idzie włoży w swój projekt więcej serca. Jeśli komuś się nie podobają skrypty czy ich modyfikacje które dodaję to sobie je wywali i koniec problemu. A jeśli nie podoba mu się że okienka są szersze albo że listy się wyświetlają w kolumnach to nie będzie tego makera używał. A cały twój post jest pisany w takich charakterze jakbym ja chciał zabrać wszystkim tradycyjnego makera i zastąpić go swoim. Nie przeszło ci przez głowę że ten maker to wybór? Taka opcja, opcjonalna. Zero przymusu, czysta możliwa możliwość. No nie wiem jak ci to jaśniej ująć.
A poza tym nie wiem co złego widzisz w tym że gra będzie w wyższej rozdzielczości i będzie miała parę bajerów. Tak ogólnie, koncepcyjnie. To takie złe z natury jest? Poza tym mnóstwo twórców przeszukuje net żeby znaleźć sobie jakiś pasujący battle system albo message system albo cośtam jeszcze. Teraz takie rzeczy mieliby pod ręką przecież, każdy już gotowy do użycia (bo dostosowany do nowej rozdzielczości).
Cytat:latanie z jednego krańca ekranu na drugi w zakładce animacji
Nie ma to jak wynajdywać problemy na siłę. Jak się pracuje na samej animacji to opierasz się głównie na tym czarnym okienku z battlerem w tle i na grafikach na dole. Suwak jest i w ogóle. Jak ci mimo wszystko źle to zwiększ sobie częstotliwość myszki a jak nie chcesz to nie używaj tego makera i już, wyobraź sobie że istnieją na świecie ludzie którzy nie widzą problemu tam gdzie ty go tutaj widzisz. To co napisałeś to była jedynie twoja opinia. A napisałeś ją tak jakby to był fakt. Fakty stwierdzać można, ale ty stwierdziłeś opinię. Opinii nie można stwierdzić bo to nielogiczne! Opinię można co najwyżej wyrazić.
Cytat:jest to łatwo zmienić w resource hackerze - sam się kiedyś tym bawiłem
Kolejny. A co ludziom po tym że się kiedyś tym bawiliście? A poza tym czy jest to jakieś zło że chcę zrobić to samo i udostępnić efekty tej pracy dla tych którzy nie wiedzą jak to zrobić? Albo... no nie kryjmy tego - nie chce im się tego robić? A skoro to takie proste i banalne i w ogóle to ja totalnie nie rozumiem. Wypominacie mi to tak jakbym wcześniej mówił że zrobiłem to choć nikt inny tego nie potrafi a przecież nic takiego nie pisałem ani nie sugerowałem. Wkurza mnie to bo to niesprawiedliwe i jakieś takie ślepe, no nie wiem, nienawiść jakaś z tego bije. Nigdy nie mówiłem że to co robię to jest coś czego nikt inny nie potrafi zrobić. Mnie od innych wyróżnia co najwyżej to że mi się CHCE to robić a potem podzielić się efektami tej pracy z innymi. No ale fakt, nie wiem czego ja się spodziewałem. Wdzięczności? Dobry żart, jak widać.
Cytat:Więc może zamiast skupiać się na edytowaniu gry - skup się na makerze i dodaj parę fajnych dupereli
Nie umiem. Nie wiem jak shackować makera i nie będę się z tym krył, tyle co robię to zmieniam rozmiar i położenie rzeczy poprzez Resource Hackera, no i czasem np. robię tak żeby się lista robiła w kolumnach a nie w jednej kolumnie, takie drobne zmiany.
Cytat:brak pełnego ekranu to duży problem - ramka na około gry przeszkadza jednak w graniu
Wiem ale to musi być bo inaczej skrypt się sypie. Coś za coś, no tak to już bywa w życiu.
Cytat:+ jeszcze to przestawianie pasku start
To akurat nie jest moja fanaberia a logicznie uzasadniona decyzja. "Rozdzielczość zawsze daje więcej szerokości niż wysokości więc na utratę tego pierwszego łatwiej można sobie pozwolić." To mój cytat bo nie wiem jak inaczej można by to ładnie ująć.
A poza tym zdziwiłbyś się jakie rzeczy niektórzy ludzie potrafią odwalać żeby sobie pograć w stare gry. Emulatory, obrazy płyty, (mini-image też) czy jakieś launchery specjalne, nie wiem, zależy. Jak ktoś chce żeby coś działało to czasem poświęci na to więcej niż przestawienie paska na inną krawędź ekranu, uwierz mi. Jeśli nie jesteś taką osobą - przecież nie zmuszam cię do używania tego makera.
Cytat:Jeśli dało by to radę zrobić mógłbyś też rozwiązać problem z pełnym ekranem - po przez danie rozdzielczości takiej aby okno gry zajmowało cały ekran -to znaczy żeby ramka wystawała po za ekran - rozumiesz chyba o co mi chodzi?
Rozumiem. W ten sposób zyskalibyśmy 20 pikseli. W sumie to dałoby się to zrobić! Wcześniej myślałem że paska okna nie da się przenieść ponad góną krawędź ekranu ale znalazłem w necie rozwiązanie które na to pozwala (uzywam Windowsa 7). Dziękuję, to pomoże. Co prawda to będzie wymagało przerabiania wszystkich skryptów, no ale cóż. :/
Cytat:Jestem jeszcze ciekawy jak to szybko - a raczej wolno chodzi XD.
Nie wolniej niż tradycyjny maker, przynajmniej u mnie. Nie mam żadnego szybkiego sprzętu, zwykły tani laptop sprzed trzech lat. Nic się nie tnie ani nie laguje, nie wiem skąd w ogóle ten zarzut. Jeśli grasz na jakiś śmieciu z zeszłego milenium a nie komputerze to wybacz, nie wiedziałem.
A zresztą co to w ogóle ma być, przecież po prostu nie da się porównywać jakiekogolwiek makera do gier wydawanych współcześnie, no przecież to niepoważne. Mają one znacznie wyższe wymagania a i tak nikt nie ma z tym problemu. A tu nagle z makerem jest. Żenada że w ogóle ktoś uznaje to za argument.
Cytat:Jeszcze sprostuje co do Reptila
Dziękuję! W końcu ktoś napisał o co z tym chodzi. Czyli częściowo miałem rację, to będzie spatchowana wersja. Bo tak się właśnie ostatnio dziwiłem że zagraniczne projekty korzystają z Rgss104e a nie 102e...
Cytat:Jedyne co może być dodane do makera to więcej miejsca w komendzie wprowadź skrypt (dodany suwak - jak w patchu do twierdzówki by rave), komentarz, suwaki w poleceniach zdarzenia na bok
Jeśli chodzi o suwaki w okienkach i więcej miejsca tu i ówdzie - to właśnie nad tym pracuję i o to nie ma się co martwić. Też parę ładnych lat użytkowałem makera xp i wiem gdzie jest na nim mniej wygodnie niż by być mogło.

@Rave
Cytat:Wingard, ty poducz się Ruby
Nie. Nie chce mi się, to dla mnie za trudne, niewiele mi to da. Wybierz sobie któryś z tych powodów, wszystkie są prawdziwe.
Cytat:Wtedy może coś to będzie warte. A, i prześlij mi "domyślny projekt" XP HD na PW
Najpierw mówisz że to co robię jest nic nie warte a potem chcesz pomóc? Znalazł się wielki łaskawca. Może jeszcze mam cię po rękach całować? Skrypt na rozdzielczość zrobił ForeverZer0, znajdź go sobie i zrób z nim co chcesz nie wiem po co ci mój bezwartościowy projekt do tego...

@Noruj
Cytat:Skoro wątek jest na tyle rozbudowany, to warto go przenieść do osobnego tematu.
Może i tak ale skończyła mi się już cierpliwość do użerania z ludźmi którzy sami nie wiedzą czego się uczepić byleby tylko to zrobić. Jeśli znajdzie się jakiś uprzejmy mod który poprzenosi gdzieś te posty to ok, mnie już to nie obchodzi.
08-06-13 12:40
"Pomógł" przyznał(a):
Avara Offline
*

Liczba postów: 109

RE: [oddzielony] Goniec RM - RPG Maker HD

Ayene była na tyle uprzejma, że przeniosła posty z Gońca do tego tematu :przytul: Dzięki Ayene :ozzma:
Od teraz grzecznie proszę :aww: Jeśli pojawią się znowu kłótnie i zaczniecie obrażać siebie nawzajem, to temat na pewno zostanie zamknięty :aww: Proszę o konstruktywne komentarze ;-)

My Fantasy Online 3 - gra przeglądarkowa RPG w Maker'owych klimatach
[Obrazek: 35187.png]
Spoiler: (Otwórz)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-13 13:05 przez Avara.)
08-06-13 13:05
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Dobra robota smiles przynajmniej nie będzie tego wkurzającego spamu. :roll:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
08-06-13 13:24
"Pomógł" przyznał(a):
Diablo Offline
*

Liczba postów: 196

RM XP HD? Czy Rep czyta mi w myslach? Myslalem nad zmiana makera, ale poczekam na tego od Reptile :-3
08-06-13 14:23
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

(08-06-13 14:23)Diablo napisał(a):  RM XP HD? Czy Rep czyta mi w myslach? Myslalem nad zmiana makera, ale poczekam na tego od Reptile :-3

Ech... to jest nic innego jak przerobiony Maker XP, nie nowa wersja makera...

A że jest starszy nie znaczy, że jest jakkolwiek świetny, wybitny i takie tam. Jak dla mnie VXA jest wygodniejszy. I zanim ktoś wypomni mi RTP, przypomnę, że grafika jest kwestią względną, bo można ją zmienić na taką, jaka nam się podoba.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-13 14:39 przez Amelanduil.)
08-06-13 14:38
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS