Goniec RM
Aktualny czas: 16-03-25, 02:59 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Goniec RM
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Goniec RM

http://www.goniecrm.pl/poradniki/warsztaty_preki.html

Dobry ten tekst od Prekiego. Każdy kto chce zrobić jakąś rozbudowaną gierke w rmie niech sobie poczyta, bo to może być jeden ze sposobów.

Wszystko szczegółowo opisane. W każdym razie ja napiszę, że robiąc gry dla siebie raczej w trakcie tworzenia notowałem (w niektórych projektach) postępy jedynie, ale założenia miałem podobne (poza niestaraniem się z niejednym elementem który raczej nie zepsuł by mi radochy z tworzenia). Natomiast samo ustawienie przedmiotów w bazie danych było oczywistą konsekwencją robienia gry od początku do końca rozgrywki.
W 8bit quest to sam rpgmaker był dla mnie jednocześnie i notką i projektem gierki, ale to nie była gra fabularna tylko sieć etapów i raczej gra nie tylko dla mnie.

Zabieranie się do projektu przez Prekiego 3 lata troche hardkor, ale ogólnie fakt, że przemyślenie i zaplanowanie choć ogólnie bazowych rzeczy jest bardzo dobrym sposobem na ogarnięcie całości, ale wg. mnie prawda jest taka że to wymyślanie krokami gry jest i ich realizacja przynosi mi najwiecej frajdy.
Osobiście jestem w stanie robić bardzo trzymające się kupy gierki fabularne w około 2-3 tygodnie i zaręczam że jednak bez zanotowania sobie czasem co i jak nie będą się raczej trzymać kupy.

Zdecydowanie czyszczenie bazy danych to podstawa. Jak ktoś ma być oryginalny jak robi grę z tego samego. Wyczyszczenie całej bazy z rtp to także przyśpieszenie tworzenia gry, bo tworzysz grę tylko z tego co sobie wrzucisz do projektu i nie grzebiesz w tym jak w śmietniku. Kolejna zaleta to wywalając z bazy danych syf z rtp sprawiasz, że twoja gra nie waży pareset dziesiąt megabajtów tyle co rtp, ale dosłownie 0.

Również polecam tworzyć na common eventsach np: system walki. Wtedy sobie edytujesz jedną linijkę w zdarzeniu aby naprawić buga czy coś dodać zamiast edytować masę map z bsem. Widzę, że większość rzeczy wymyśliłem o których tu pisałeś w czasach kiedy robiłem gry dla siebie.

Ogólnie częściowo (w ponad 50% zgadzam się z tym co napisane) ale nie uważam, że aż takie potraktowanie tworzenia projektu jest konieczne do zrobienia czegoś wyjątkowego, ale fakt, zawsze notowanie sobie roznych rzeczy jest dobre i ułatwia ogarniecie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-15 04:37 przez X-Tech.)
14-01-15 04:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
BeVoo Offline
*

Liczba postów: 29

Dzięki ravenone za recenzję Opowieści z Edorii na Gońcu. Dzięki niej skuszę się na tę grę mimo, że przeraża mnie trochę "- za dużo biegania w tę i z powrotem". Ale liczę na dobrą zabawę jak przy Wrotach Arkany 8-)

Klik! > [Obrazek: fAjISnc.png]
15-01-15 03:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(15-01-15 03:21)BeVoo napisał(a):  Dzięki ravenone za recenzję Opowieści z Edorii na Gońcu. Dzięki niej skuszę się na tę grę mimo, że przeraża mnie trochę "- za dużo biegania w tę i z powrotem". Ale liczę na dobrą zabawę jak przy Wrotach Arkany 8-)

Chociaż jeden na tej stronie docenia teksty w Gońcu (nie licząc mnie) xd

Recenzja giery zawiera sporo treści na jej temat co mi się spodobało. Lubię ogarnąć reckę wartościowych gier napisaną z uwzględnieniem wielu rzeczy. Muszę jednak napisać, że wg. recenzji to kolejna gra, która bardzo mocno oddaje klimaty Gothica i CRPGÓW. xd

Dawajcie linki do tekstów, które komentujecie. To niełatwe po informacji, że jest nowy tekst wchodzić na 1sza strona tematu żeby wklikać Goniec RM. Zauważyłem, że dodawanie takich linków zwiększa popyt na posty.

http://www.goniecrm.pl/recenzje/edoria.html

(20-07-14 12:51)Yoroiookami napisał(a):  Nie sądziłem, że Goniec przyłączy się do tego pseudo-buntu i napisze artykuł bazujący tylko na oskarżeniach jednej strony. :ehe: Czuję, jak szacunek do gazetki ze mnie upływa.

Obie strony popełniły błędy, ale to użytkownicy niepotrzebnie to rozdmuchują.

Goniec to nie osoba. Goniec to pismo, które współtworzą użytkownicy for o tematyce okołorpgmakerowej i fani gier na rma. To nie jest osoba i nie jest stronnicza. Jeśli kogoś boli jakiś tekst to niech go konfrontuje z userem, który jest autorem tekstu lub napisze kolejny tekst jako odpowiedź.

Do Gońca pisze teksty każdy kto chce ze sceny rma. Gońca tworzymy wspólnie. Branie tego jako stronnicza całość jest błędne, bo nigdy nie wiadomo co może napisać kolejny użytkownik i co przyniesie kolejny tekst. Nie ma tu jakiś granic, bo to raczej nie jest stronnicze. Zawsze można fakty skonsultować innym tekstem kontrargumentem z autorem danego tekstu i sprawy naprostować. Gońca tworzymy wszyscy. Przecież gdyby nie było tak jak zostało napisane to czy nie pojawiłby się w Gońcu kolejny tekst, który by sprostował sprawę napisany przez kogoś z Ultimy ? Ta obraza na Gońca to ma być obraza na kogo ze strony Ultimy ? GONIEC to NIE OSOBA powtarzam użytkownikom ULTIMY. Zrozumcie, ale do Gońca pisze każdy kto chce z stron o tematyce okołomakerowej. Goniec to nie jest front tylko pismo okołormowe. Goniec to nie jest osoba, ale to pismo, które tworzymy wspólnie może czas, aby więcej osób z Ultimy coś zadziałało aktywniej w tym piśmie ? Czas zdjąć klapki z oczu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-01-15 23:15 przez X-Tech.)
15-01-15 22:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Dopiero co przeczytałem tekst prekiego i założyłem nowy zeszyt (jak będę jeździł autobusem to cośtam pobazgram) No i wreszczie po Sercu Mroku wzięłem się za czytanie gońca i odpaliłem nową wersje edorii dzięki temu tekstowi. Mam nadzieje że gra mnie nie ściągnie na maksa bo jeszcze mam dwa projekty na głowie.
16-01-15 00:33
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

Liczba postów: 368

Cytat:Chociaż jeden na tej stronie docenia teksty w Gońcu (nie licząc mnie) xd

Taaaaa, haha mrgreen

Prawde mowiac moja gra powstaje dzieki cennym uwagom Prekiego. Jestem zywym dowodem na to, ze jego rady sa trafne, a jego slowa motywuja do dzialania, wiec czytac ludzie i przmyslec sobie pare spraw. Pozniej vrac sie za gierki, bo prawde mowiac malo zostalo polskich projektow do recenzowania. :(

[Obrazek: oe6WuyS.png]
https://crashykk.itch.io/dunsas-prophecy
16-01-15 11:42
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Przecież Preki to od dawna robi w rmie na pewno dobrze doradzi.
Nawet do porąbanych gier trzeba planu działania.

Rozwala mnie to nie komentowanie tekstów w Gońcu w tym temacie. Analfabetyzm czy jak. XD
16-01-15 19:35
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

http://goniecrm.pl/recenzje/way.html

Recenzja Way od Prekiego nareszcie. Way ma niesamowity klimat. Wszystko jest tu autorskie. Oderwane od schematów czysta wyobraźnia. Osobiście uwielbiam to użycie pixelowych postaci z renderowanymi tłami. Sama fabuła i sposób opowiadania są naturalne BARDZO NATURALNE. To jest przykład gry przez którą wolę bardziej fabularne gry z rpgmakera od wszelakiego komercyjnego fantasy crapu w ktorym kazdy watek sprowadza sie do masowego ubijania wrogow a jesli ma byc cos glebszego to wszystko musi byc podrecznikowe i ograne. Nie w tym wypadku. Wyobraznia duzza wyobraznia, spojnosc, klimat, dialogi i fabula. Ta gra jest inspirujac I PRZYKŁAD dlaczego wolę fabularne gry z rpgmakera od ludzi z wyobraźnią od komercyjnego syfu na pc. Recka jest spoko, a grę polecam. Ta gra pokazuje jak należy podchodzić do opowiadania fabuły w rmie - naturalnie i z fantazją. Za to każda część gry przynosi nowe elementy rozgrywki i minigry poza świetnie opowiadaną fabułą i scenkami tworzonymi umysłem i duszą, które budują klimat rozgrywki i postaci i lokacji. To jest właśnie przykład gry do jakich stworzono rma. To wyobraźnia autora do fabuły i postaci i przygód tworzy grę, a nie jakiś popaprany schemat ubijania wrogów, który jest pretekstem do całej reszty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-15 18:20 przez X-Tech.)
17-01-15 18:01
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Ja. Wreszcie to znalazłem! Dzięki preki. Grę poznałem i czytałem na zagranicznym forum bodajże z końcówką .eu lub. com zanim jeszcze powstał Adrapnikram. Grę momentalnie poznałem po renderowych grafikach. Była to chyba pierwsza gra z RM wtedy myślałem że nie istnieje polskie góra o rm i wogóle o grach z rm. No wtedy trafiłem na premierę WA3 i pobrałem komnatę. Stare dzieje. Czas przejścć coś przez co tu trafiłem.
17-01-15 19:46
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Way to jest przykład gry, który pokazuje jak można świetnie stworzyć gierkę za pomocą krótkich epizodów spajając fabularnie całość i dodając różne nowe pomysły do kolejnych epizodów.
Ktoś grał ?
18-01-15 18:09
"Pomógł" przyznał(a): Adrapnikram
Crashykk Offline
*

Liczba postów: 368

Wczoraj i dzis pojawily sie nowe teksty moim zdaniem warte przeczytania :)

[Obrazek: oe6WuyS.png]
https://crashykk.itch.io/dunsas-prophecy
31-01-15 15:44
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS