Walka i jej balans
Aktualny czas: 28-04-26, 18:21 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VXAce] Walka i jej balans
Pokuta Offline
*

Liczba postów: 46

Walka i jej balans

Witam.
Od naprawdę kilku porządnych tygodni głowię się nad walką w mojej grze. Zastanawiam się jak naprawdę dobrze zbalansować walkę szczególnie w grze w której największy nacisk kładę na historię i postacie. Jednakże chciałbym by potyczki toczone w grze w pewnym sensie odzwierciedlały wydarzenia i trzymały się całości (przykład: jeżeli potwór sieje strach i spustoszenie wśród żołnierzy to powinien według mnie być przeciwnikiem trudnym do pokonania ponieważ ułatwienie go kłóci się trochę z historią) ale jednocześnie nie zniechęcały gracza i w pewnym sensie zmuszały go do używania różnych kombinacji i uczenia się na własnych błędach oraz szukania słabych punktów wroga.
Problem w tym, że tak rozmyślając zacząłem się zastanawiać czy na pewno jest sens tworzenia trudniejszych potyczek i nie lepiej pójść po mniejszej linii oporu i zrobić coś prostego byle by tylko było.
Pomysły te wzięły się stąd, że poprzez swoją grę chcę raczej opowiedzieć jakąś historię i nie chcę by walka odstraszyła graczy chcących ją poznać jednak zdaję sobie sprawę, że bez potyczek historia będzie mocno niepełna ponieważ są one częścią historii i nie powinno się ich wycinać.
Może poradzicie coś? Jak według was powinna wyglądać walka (turowa) w grach RPG opierających się na fabule? Powinna być łatwa i raczej stanowić odpoczynek od poznawania historii, dialogów i interakcji z postaciami niż stanowić wyzwanie czy wręcz przeciwnie?
Jaki według was jest idealny balans walki?
04-02-15 23:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

Liczba postów: 209

RE: Walka i jej balans

Idealny balans to taki który nie zablokuje na stałe przeciętnego gracza w fabule.
Mogą być gry łatwe, arcadowe lub trudne, hardcorowe, najwyżej wprowadź poziomy trudności.

Jeśli pytasz o filozofię walk, to przemyśl całość przed robieniem systemu, łącznie z ekonomią świata.

Walki mogą być zarówno proste jak i trudne. Trudność powinna wynikać ze złożoności kombinacji, nie z czystych statystyk. Nie musisz robić wszystkich walk w grze łatwych/trudnych. Trudność powinna się zwiększać regularnie i stopniowo.

Ale najważniejsze, to po prostu testy gry. Przez ciebie i najlepiej kilku testerów. Może uda ci się namówić paru użytkowników (ja też mogę się zgodzić).
04-02-15 23:42
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Dla mnie idealny balans walki to arcytrudny (ale do przejścia). Jeśli jednak wolisz opowiadać historię skup się na tym, aby przy ważniejszych scenach (śmierć jednego z bohaterów) gracz będzie musiał natrudzić się przy pokonaniu bossa. I jak dla mnie "walki fabularne" powinny trać gdzieś parę minut, ale najbardziej pamiętam z Last Scenario (RpgMaker XP) gdzie walczyłem z bossem 25 min i przegrałem :C. No i najlepiej żeby taki boss miał jakiś mechanizm w jakim mamy go pokonać np. Najpierw rozwalamy ręce które leczą rany a dopiero potem głowę tj. Chrono Trigger, a co do zwykłych walk. To aby przyjemnie się grało ustaw przeciwników tak aby co 3-5 walk gracz będzie musiał leczyć swe postacie. Oczywiście tak by to wyglądało dla mnie. Chociaż sam preferuje leczenie się parę razy na walkę przy małej ilości mikstur.
04-02-15 23:48
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Póki trudność nie opiera się na szczęściu i wartościach statystyk, ale wymogach stosowanych technik które mogą być specyficzne w użyciu w okr. sytuacjach itd. i samej trudności rozkminy postępowania wrogów to git. To bardzo dobre myślenie. Trudniejsze walki to trudniejsze rozkminy jak wrogów pokonać proste. Niewiele rzeczy w polskim rmie z walk mnie zadziwiło. Jeśli trudność ma polegać na tym, że ja mam mniejszą siłę a typ ma więcej hp i nie mogę typa pokonać dopóki nie doexpię to słabo. Wolę niespodzianki i zaskakiwanie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-15 00:51 przez X-Tech.)
05-02-15 00:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Trudno jednoznacznie stwierdzić jak trudny ma być potwór. Przede wszystkim zależy to od następujących czynników:
1. od jego klasy. W żadnym RPG Makerze nie da się przydzielić klasy potworowi. W przypadku klasy potwora musisz najpierw ustalić, czy jest to zwykły przeciwnik, boss, czy główny boss. Do tej ostatniej grupy można zaliczyć nie tylko finałowego.
2. od najniższego poziomu, z jakim gracz powinien się z nim zmierzyć. Przecież męczarnią jest wszczęcie na poziomie 24 walki z przeciwnikiem, na którego potrzebny jest poziom przynajmniej 30.
3. od najlepszej broni, jaką gracz powinien mieć w momencie, kiedy dochodzi do tego bossa. Jeśli w grze są ludzie, którzy nie pozwolą ci iść dalej, aż pokonasz bossa, a na dalszej drodze leży znacznie lepszy sprzęt, niz aktualnie masz, to musisz pokonać tego bossa, żeby iśc dalej. W niektórych firmowych grach tak jest. Np. "Pokemon". W niektórych miejscach drogę blokują drzewka, które można usunąć ruchem "Cut", jednak tego ruchu można użyć poza walką dopiero po zdobyciu odpowiedniej odznaki.

Dobrą praktyką jest samemu testować walkę. Jednak cokolwiek zrobisz, nie zmuszaj gracza, żeby przystąpił do walki z bossem, mając cały ekwipunek dostępny w świecie, po którym obecnie może się przemieszczać.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-15 10:53 przez Mateusz SSJ8.)
05-02-15 10:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Pokuta Offline
*

Dziękuję wam za odpowiedzi :)
Czyli jednak postawię na walkę w miarę bardziej wymagającą co mnie cieszy bo sam nie za bardzo lubię gry uproszczone do jakichkolwiek granic przypominające raczej samograje niż gry.

Mam jednak pytanie, jest jakiś sposób by w VX Ace stworzyć w "states" skill który będzie regenerował określoną ilość życia co turę? Bardzo by mi się to przydało a nie widzę takiej opcji.
Byłbym wdzięczny za pomoc.
05-02-15 22:39
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

Kto szuka nie błądzi:

https://victorscripts.wordpress.com/rpg-...ip-effect/
05-02-15 23:15
"Pomógł" przyznał(a):
Pokuta Offline
*

Ja szukałem na forum głównym RPG Makera ale nic nie znalazłem jak na razie.
Dzięki za pomoc ale jest jakaś szansa na coś gdzie nie trzeba podawać numeru telefonu by pobrać plik? Jakoś nie ufam takim bajerom :(
06-02-15 00:04
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

Też nie ufam, bo to wpisywanie telefonu to reklama - trzeba poczekać 5 sekund i kliknąć "Skip Ad"

Ale link wygasł, więc autor zamieścił na swoim Google Disc:
https://drive.google.com/folderview?id=0...sp=sharing

Będziesz musiał poszukać wśród tej sterty tego czego potrzebujesz.

Uprzedzam, że skrypty tego autora wymagają jego autorskiego skryptu Victors Engine, pewnie też do pobrania z tego Dysku.
06-02-15 00:10
"Pomógł" przyznał(a):
GwynBlade Offline
*

Liczba postów: 15

Według mnie walka powinna zależeć od pomysłu a nie od statystyk. Najlepszym przykładem są szachy. Można w nie wygrać mając mniejszą siłę niż przeciwnik. Według mnie gra powinna mieć taki system walki aby na 1 poziomie można było ze wszystkimi wygrać. Oczywiście było by to bardzo bardzo trudne. Trzeba by było rozegrać idealnie. Jak dla mnie w walce najważniejsza jest strategia, a nie poziom.
19-02-15 17:05
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS