Kryzz333

Liczba postów: 209

|
RE: Jak wy to robicie (Pytanie do twórców gier)
FABUŁA:
Przede wszystkim - motyw przewodni
Musisz wymyślić główną oś fabuły. Na początek poćwicz robiąc jedną i prostą. Za rozgałęzione i złożone zajmiesz się jak będziesz miał doświadczenie.
Czyli co robi główny bohater, dlaczego i co chce osiągnąć?
Np.: Królewski szpieg został oskarżony o zdradę
Do tego musisz zrobić otoczkę - czyli świat i elementy dzięki którym bohater działa.
Musi ona być spójna i logiczna.
Królewski szpieg przeprowadzi śledztwo aby oczyścić się
W zasadzie radzę najpierw napisać sobie zarys fabuły i szkielet scenariusza (prosty plan wydarzeń z najważniejszymi zdarzeniami)
Jak ogarniesz to, musisz sprawdzić, czy fabuła jest spójna.
INSPIRACJA:
To zależy w jakiej konwencji gra jest robiona.
W Opowieściach z Edorii skorzystałem z mojej dużej wiedzy na temat średniowiecza i starożytności. Do tego doszedł "duch" różnych światów fantasy - Wiedźmin, Warhammer, Diuna (to science fiction, ale z motywami o arystokracji)
Resztę wymyśliłem na bazie podstawowych założeń.
Podam przykład z Opowieści z Edorii:
Np.: Wymyśliłem sobie że w świecie będzie surowe cesarstwo Tyrkańskie. Skoro surowe, to pomyślałem, że powinno być autokratyczne, zmilitaryzowane i pełne fanatyzmu religijnego. Przez to, wprowadziłem wątki militarne, szpiegowskie. Pojawiły się zakony rycerskie, zdrady, spiski w rodzinach szlacheckich...
Aby to wymyśleć przydatna była wiedza historyczna. Niektóre zdarzenia i elementy świata są inspirowane prawdziwymi wydarzeniami ze średniowiecza
A jaką chcesz mniej więcej fabułę, Kacpi?
Bo pisałeś np.: o legendach. Można zrobić grę w takiej konwencji, czemu nie. Zresztą każdy świat fantasy ma coś w sobie z legend i podań.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-15 21:08 przez Kryzz333.)
|
|
| 01-03-15 21:06 |
|
| "Pomógł" przyznał(a): | Avaron , takikaki012 |
ShiroĒsu

Liczba postów: 42

|
To pytanie na pewno nie jest kierowane do mnie, ponieważ do tej pory nie wypuściłem ani jednej gry XD, jednak i tak odpowiem. Podczas wymyślania fabuły najpierw należy wymyślić jej rozpoczęcie i zakończenie. Dobrze jeżeli rozpoczęcie nie było jednoznaczne, aby gracz nie wiedział o co chodzi i chciał poznać odpowiedzi na tysiące pytań które mu się nasuwają. Zakończenie z kolei, ma być zaskakujące (dobrze też jeżeli nie wyjaśni wszystkiego).
Następnie wymyślamy ważne punkty fabularne (tam będą najważniejsze zwroty akcji). Ostatecznie wypełniamy wszystko na bieżąco ciekawymi postaciami, i wydarzeniami, mające za zadanie zamydlić graczowi oczy, tak aby nie spodziewali się jak wyglądać będą najważniejsze zwroty akcji.
Co do inspiracji, niestety nie wiem skąd je biorą. Osobiście tworzę grę i biorę inspiracjie głównie z legend, oraz wszystkiego co się nasunie.
Jeżeli myślisz że czegoś nie osiągniesz, masz rację niczego nie osiągniesz tak myśląc.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-15 21:23 przez ShiroĒsu.)
|
|
| 01-03-15 21:23 |
|
| "Pomógł" przyznał(a): | takikaki012 |
mmaks00

Liczba postów: 14

|
No cóż, mimo że nie wydałem żadnej gry to jednak mój mózg jest pełen pomysłów...
Zawsze gdy wpada mi na nowo pomysł stworzenia gry, najpierw wyobrażam sobie główny problem, odpalam notatnik (albo biorę zeszyt, jak jestem w szkole) i zastanawiam się jak mógłby wyglądać taki projekt potem biorę bohatera i staram się wytworzyć cały świat w swoim umyśle, następnie zapisuje wszystko, dosłownie wszystko od postaci, fabuły, zadań pobocznych, bestiariusza, klimatu aż do map głównych lokacji. Potem na "chłodno" czytam to co wykreowała moja wyobraźnia po to by móc przeanalizować to co jest potrzebne a co nie.
Wtedy zaczynam pisać scenariusz, czyli innymi słowy rozpisuje prolog, akty i epilog.
Na końcu gdy mam to wszystko, zaplanowane zbieram materiały graficzne i dobieram odpowiednią do danego świata muzykę...
Wtedy w makerze robię nowy projekt i nagle wena znika gdzieś pośród codzienności... :c
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-15 23:33 przez mmaks00.)
|
|
| 01-03-15 23:32 |
|
| "Pomógł" przyznał(a): | takikaki012 |