Uwagi o punktach "Pomógł"
Aktualny czas: 28-04-26, 21:16 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Jakiś czas temu pewien robot złożył na tym forum następującą propozycję:
Cytat:Mam pomysł jak bardziej wynagrodzić osoby, które robią pełnoprawne gry.
Osoby, które mają ukończone np: 3 gry pomagając komuś w temacie "pomoc" otrzymują 3x ilość punktów pomocy = x ilość gier, które zrobiły co się przekłada na jakość pomocy i motywuje, aby robić tych PRZYZWOITYCH gier więcej i jednocześnie oddaje ile expa ma dana osoba z rmem. Proste.
. Chciałbym zwrócić uwagę na kilka rzeczy odnośnie punktów "Pomógł", zanim wydarzy się podobny incydent. A więc zaczynamy.

Na początek wspomnę, że prawo do otrzymywania tych punktów mają wszyscy użytkownicy forum, a nie tylko ci, którzy zdobyli jakieś osiągnięcie. Sam ów robot miał na koncie 4 gry uznane za pełnoprawne, ale większość osób na tym forum nie ma nawet jednej gry uznanej za pełnoprawną. Ci ucierpieliby najbardziej.

Inną sprawą jest, że nie można zmusić kogoś, żeby zrobił przynajmniej jedną pełnoprawną grę, żeby móc otrzymywać punkty pomógł. Po pierwsze, ludzie są sobie równi tylko w świetle prawa. Ich upodobania się znacznie różnią. Na przykład "Miasteczko Nowoczesne 1". Osobiście uważam tę grę za pełnoprawną, ale są ludzie, którzy uważają, że się mylę. Albo "Co z bocianem, Rahim?". Jedna z najlepszych gier stworzonych w RPG Makerze 2003 (albo w VXAce, jeśli wszyscy użytkownicy RPG Makera 2003 to takie same chamy, jak wspomniany tu przeze mnie robot). Po drugie, w ogóle przymuszanie ludzi w jakikolwiek sposób, żeby robili przyzwoite gry, nie sprawi, że zrobią oni przyzwoite gry.

W ogóle punkty "Pomógł" nie mają absolutnie żadnego znaczenia w kwestii jakości udzielonej pomocy. One pokazują tylko historię danego użytkownika, a nie, czy W TEJ CHWILI pomaga. Wystarczy rzucić okiem na niektóre tematy w dziale "Wsparcie" jeden użytkownik pomylił Side-View Battle System z Action Battle Systemem (chyba, że "ABS" znaczyło "Advanced Battle System").
Cytat:Szukam ABS na walkę z boku do XP ale nie mogę znaleźć może ktoś wie gdzie szukać albo zna takiego ABS ?
. Trafiło się wielu użytkowników TEGO forum, którzy starali się mu pomóc, pomimo, że mieli mniej niż 20 punktów "pomógł". Rada robota mającego obecnie 22 takie punkty udzielona temu samemu użytkownikowi:
Cytat:Weź spróbuj użyć 2k3.
, co nie było koniecznością bo RPG Maker XP to już większe możliwości. Sam mam obecnie 12 takich punktów, a już wtedy zwróciłem użytkownikowi uwagę na przyczynę problemu. Venesard trochę mnie wtedy wyprzedził. Bo ja tylko bardziej sprecyzowałem po nim.

Jak więc widać, jakość pomocy dotyczy tylko i wyłącznie TEJ CHWILI i nie należy sugerować się przy tym ilością punktów "pomógł" na koncie pomagającego. Bywa, że specjalista nie mający ani jednego takiego punktu na swoim koncie jest w stanie pomóc potrzebującemu pomocy lepiej, niż pseudomesjasz mający na swoim koncie tyle punktów "pomógł", że licznik mu się na TYM FORUM rozwalił.

Mam nadzieję, że w przyszłości nikt, kto na tym forum szuka pomocy, nie będzie sugerował się ilością punktów pomógł na koncie tego, który daje mu rady. A ostatni przypadek prośby o mnożenie przyznanych punktów "pomógł" przez liczbę pełnoprawnych gier uznanych przez administrację TEGO FORUM był już NAPRAWDĘ ostatnim tego typu przypadkiem.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-15 09:36 przez Mateusz SSJ8.)
22-07-15 09:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a): Crashykk
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

RE: Uwagi o punktach "Pomógł"

hahauschwitzhha
Nie musisz nazywać X'a robotem.
Przecież nikt nie poparł jego pomysłu. Widzę, że ktoś bardzo za nim tęskni.
Nudziło mu się to pisał takie głupoty jak ty teraz.
Poza tym chyba tylko Ayene dobiła powyżej 40 pkt.
No i gdzie jest ta "uwaga"?
@Dół
Tak samo mam. Miło cię znowu zobaczyć :D
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-15 12:22 przez Adrapnikram.)
22-07-15 11:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

X-tengu, pinokio jeden wielki.

http://www.theasgun.blogspot.com
22-07-15 15:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Crashykk Offline
*

Liczba postów: 368

Punkty pomógł na tym forum to i tak bardziej lajki, niż wyznacznik pomocy.
Dla przykładu ode mnie każdy z powyższych użytkowników otrzymał po takowym.

Śmiech warte, ale cóż. :)

Jeżeli chodzi o temat to prawdę mówiąc nie rozumiem, o co chodzi autorowi. Czyżby dawka LSD, którą użył podczas tworzenia Miasteczka nadal na niego działała? :ehe:

[Obrazek: oe6WuyS.png]
https://crashykk.itch.io/dunsas-prophecy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-15 21:07 przez Crashykk.)
22-07-15 21:04
"Pomógł" przyznał(a): Deuce
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Mateusz nie używa lsd, on robi w makerze XP, a lsd jest tylko w 2k i 2k3. Jest to format zapisów gry.

No i jak reszta nie rozumiem tematu, X pisał to już kupe czasu temu, wszyscy o tym zapomnieli, więc po co to rozgrzebywać?
23-07-15 01:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a): Avaron
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS