Efekt skrzyni
Aktualny czas: 28-04-26, 22:16 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[Dowolny] Efekt skrzyni
JellyB Offline
*

Liczba postów: 33

Efekt skrzyni

Witam,
część pomocników już mnie zna, bo jestem kompletnie zielony.
Tym razem przychodzę do Was z kolejnym pytaniem. Czy jest możliwość zrobienia efektu skrzyni na jakimś obiekcie - otwiera się hud i możemy coś zabrać, a czegoś nie? Lub chociaż na zasadzie sklepu za 0 golda?

Do usunięcia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-16 20:20 przez JellyB.)
04-02-16 19:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Liczba postów: 266

RE: Efekt skrzyni

Masz na myśli coś jak w Gothic'u? Bez pluginu do MV nie da rady.
*Szukałem, ale już niedawno wspomniałem że do tej pory niewiele
tego jest.

Możesz próbować robić to na zdarzeniach, ale byłoby z tym bardzo
dużo roboty, a ty sam miałbyś z tym problemy (no, chyba że ma
być tylko kilka skrzyń na całą grę).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-16 20:32 przez Revlis.)
04-02-16 20:30
"Pomógł" przyznał(a): JellyB
JellyB Offline
*

Liczba postów: 33

Myślę, że zwykle zdarzenie skrzyni (mam na myśli dodawanie przedmiotu do ekwipunku) na razie wystarczy.
Ewentualnie dodam opcję - "Czy chcesz wziąć ze sobą?" ;)
04-02-16 20:42
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Liczba postów: 266

Można i tak.
04-02-16 20:44
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Co za poroniony pomysł, ale OK.

A nie można po prostu dać "Pokaż wybór" w zdarzeniu?

Po co od razu pluginy sruginy i inne pierdoły.

RMowanie przez te gówna schodzi już całkiem na psy, nie myślicie tylko zasrane pluginy wam we łbie.

Wkurzyłem się, nie nadajecie się do robienia gier i tyle.
05-02-16 20:43
"Pomógł" przyznał(a): Keibi
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

:kable:
Dragon Kamillo. Jesteś tym klaunem, co umarł, próbując zepsuć koncert hiphopowemu duetowi, czy co?
http://www.youtube.com hasło "1000 ways to die down with the clown", jakbyś nie wiedział, o co mi chodzi.

Może chcą do tej skrzyni coś włożyć, a potem z niej wyciągnąć? W RPG Makerach XP i VXach są jeszcze skrypty Ruby, w których można samemu zaprogramować, że jak gracz po raz pierwszy wejdzie na mapę ze skrzynią, to ta skrzynia przy następnych wizytach po prostu już będzie na wieki wieków, a zdarzenie to jak już ktoś wspomniał ograniczona możliwość dodawania nowych skrzyń. A wszystko to bez pluginów. W końcu RPG Maker MV nie jest pierwszym, w którym można na 1000 sposobów zaprogramować swoją grę niestandardowo.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-16 16:27 przez Mateusz SSJ8.)
07-02-16 16:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

A chcą? Bo po opisie wynika inaczej.

A nawet jak chcą to też żaden problem, kilka zmiennych (jedna na id przedmiotu w bazie danych, druga na ilość) parę warunków i zrobione. Na prawdę nie trzeba żadnych skryptów w ruby.
08-02-16 01:06
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Widać, że nigdy nie grałeś w "Two Worlds", gdzie mogłeś wpakować do jednej skrzyni cały plecak postaci, którą grałeś, a potem zrobić to jeszcze raz, i jeszcze raz,i jeszcze raz,i jeszcze raz,...nudzisz się, co?... I jeszcze raz, i jeszcze raz i jeszcze raz. Może oni chcą właśnie coś takiego? Dwie zmienne na jeden przedmiot odpadają. Tym bardziej w RPG Makerze XP, gdzie masz 999 pozycji na jedną zakładkę. Przyjmijmy, że tyle w grze jest pancerzy, broni i przedmiotów. 999 * 3 to tyle samo, co 2700 + 270 + 27, albo 2900 + 97, czyli 2997. Pomnóż to jeszcze przez liczbę zmiennych użytych na jeden przedmiot. Czyli wspomniane przez ciebie dwie. Ile to daje razem?
5994
A w RPG Makerze XP dodatkowo trzeba byłoby zarezerwować kolejną zmienną na rodzaj przedmiotu. Czyli 2997 po raz trzeci. Ile w takim razie zmiennych trzeba by było?
8991
A RPG Maker XP pozwala tylko na 5000 wszystkich zmiennych użytych w grze. To, że w Polsce EULA RPG Makera jest nieważna, nie znaczy, że możesz rozbić z RPG Makerem to, czego te napisy zabraniają. Dotyczy to dosłownie WSZYSTKICH kopii tego programu.

Jeśli skrzynie w grze robionej w RPG Makerze od XP do VXAce, to tylko w Ruby.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
08-02-16 13:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

A chcą? Bo po opisie wynika inaczej.

Możliwe, a łatwe to dwie inne rzeczy, ładowanie wszystkich przedmiotów z gry do jednego zdarzenia faktycznie może być samobójstwem, ale jest to raczej przypadek skrajny i normalnie niewystępujący. A i kto dał radę zapełnić wszystkie miejsca na przedmioty w bazie danych?

Dalej, EULA EULą (choć prawdą jest że mam po części gdzieś te zapiski, twój wspaniały RMXP ma głupiego buga, oficjalny "support" się na nas wypina i nie chce naprawiać, a my nawet jak umiemy (a umiemy) jesteśmy unieruchomieni srEULą, więc dla tego mam to po części gdzieś) ale nie wiem czy wiesz że istnieje coś takiego jak limite breaker i jest on nawet na oficjalnym forum - więc się da obejść limit 500 zmiennych.
08-02-16 21:39
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

...jest również skrypt na skrzynię, who cares. I zdarzeniówka i skrypt ruby są okej, na litość boską, przestańcie offtopować mu w temacie.
@Mateusz SSJ8, nie spotkałem jeszcze nigdy gry w makerze w której byłoby wykorzystane wszystkie 2997 miejsc w bazach danych. Nie popadajmy ze skrajności w skrajność.
@Dragon Kamillo, czyli twoim zdaniem ludzie korzystający z zewnętrznych addonów do programu nie powinni robić gier? Lekko to nielogiczne.

Sam nie wiem czy coś tworzę.
09-02-16 00:16
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS