Efekt skrzyni
Aktualny czas: 28-04-26, 18:34 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[Dowolny] Efekt skrzyni
RATISOFT Offline
*

Liczba postów: 34

RE: Efekt skrzyni

No dajcie sobie siana z tą bezsensowną walką zdarzeniówka vs skrypty.
Liczy się efekt końcowy, a nie to w jaki sposób go osiągnęliśmy. Każdy twórca wie jak ma wyglądać jego gra i stara się (mam nadzieję :P) dostosować technologię pracy tak, by ten efekt osiągnąć. Samymi zdarzeniami można się "kopać" nawet kilka razy dłużej z robieniem gry. Na przykład ja osobiście uwielbiam system przedmiotów prefix-suffix (taki jak w Diablo) i żeby zrobić taki bez wykorzystywania skryptów musiałbym naprawdę zapełnić całą bazę przedmiotami, nie wspominając o skomplikowaniu skrzyń na zdarzeniach :) Z drugiej strony jak ktoś ma mieć kilka przedmiotów na krzyż to po kij mu taki skrypt obsługujący ten system przedmiotów? Trzeba po prostu umieć ocenić, czy lepiej (i szybciej) będzie można osiągnąć dany efekt na skryptach czy zdarzeniach.
Także nie wpadajmy ze skrajności w skrajność tylko wykorzystujmy wszystko co sprawi, że nasz projekt będzie wykonany lepiej/szybciej...

Steam: http://steamcommunity.com/id/ratisoft/
www: http://www.ratisoft.pl | http://www.ag-corner.com | http://www.game-rat.com | http://www.beviralnow.com

Potrzebujesz miejsca na serwerze na swoją grę zrobioną w RPG Maker MV? Napisz.
09-02-16 00:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Nie, nie add-ony w ruby są OK. Np taki system myszy - nie wykonasz go na eventach, musisz tu mieć skrypt.

Problemem jest kopiowanie do gier wszystkiego (mini gry, mechaniki itp) zrobionego przez kogoś innego - to sprawia że gra już jakby nie jest twoja.

Oczywiście wsio w ramach rozsądku, jeśli coś umiesz zrobić szybciej w rubym niż na eventach - no to to zrób. Ogólnie jeśli coś UMIESZ zrobić w rubym to rób to.
Nowsze makery są teraz w tej gorszej sytuacji jeśli chodzi o eventy, że nie ma do nich czegoś takiego jak "event factory" - to sprawia że te wszystkie teoretycznie długie do zrobienia rzeczy to kwestia paru kliknięć i większego logicznego myślenia.

Ale wkurza mnie coś takiego jak w drugim poście - "łe tego nie zrobisz, musisz mieć plugin" bo to gówno prawda jest, akurat w tym przypadku jest to dość łatwe bez żadnych skryptów.
09-02-16 11:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Liczba postów: 266

Dragon Kamillo napisał(a):"łe tego nie zrobisz, musisz mieć plugin"
Ty wiesz że to początkujący twórca, prawda?
Oczekiwałeś ode mnie że wytłumaczę mu złożoną sieć
eventów, które taki system musiałby posiadać?
Co więcej, oczekiwałeś od niego że to zrozumie?

Widzę twój punkt rozumowania, ale najwyraźniej
ty nie dostrzegłeś mojego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-16 11:53 przez Revlis.)
09-02-16 11:40
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Najprostszy sposób, w jaki można za pomocą zdarzeń zrobić skrzynię, moim zdaniem wymagałby napisania specjalnego skryptu, który na podstawie tego, które to zdarzenie, wybierze skrzynię, która mu odpowiada, a jak tej skrzyni nie ma, to po prostu zostanie ona utworzona. Działałoby to w ten sposób, że:
1. W Edytorze skryptów piszesz odpowiedni kod odpowiadający za skrzynie i przechowywane w nich przedmioty. Pamiętaj, żeby dodać do zapisu.
2. Gdy w Edytorze skryptów masz już wprowadzony kod obsługujący skrzynię, tworzysz na mapie zdarzenie i konfigurujesz je, żeby odwoływało się do skrzyni, za którą odpowiada. W zależności od sposobu wywoływania skrzyni, skrypt na skrzynię może wymagać używania polecenia zdarzenia "komentarz" (jak w Mr.Mo ABS) lub wywołania skryptu podanego w poleceniu "Wywołaj skrypt" (jeśli skrzynia ma własny ekran)
3. Gdy tylko właściwie ustawisz zdarzenie odpowiedzialne za skrzynię, resztę pracy nad wstawieniem skrzyni zajmie się skrypt Ruby.

Pluginy RPG Makera MV pozwalające na dodawanie skrzyń też zapewne mają określone, w jaki sposób działają. Więc albo wstawisz skrzynię tak, jak ci mówią, albo ci się nie uda.

@Venesard
Słyszałeś, że przyszłość jest pusta? Gry wykorzystującej 999 przedmiotów na jednej zakładce w bazie danych nie było wczoraj i nie ma dzisiaj, ale może być jutro. Myślisz, że dlaczego w reklamach leków padają słowa
Cytat:Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża twojemu życiu lub zdrowiu

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
09-02-16 13:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

O jo joj, co wy macie we łbach XD.
Mateusz - twój sposób za pomocą "zdarzeń" jest sposobem za pomocą ruby tak na prawdę, po za tym opis jest tak zawiły że wydaje mi się to wszystko przerejwowane.
Revlis - czekaj, czekaj bo ja się pogubiłem. Gdy byłem początkujący to wolałem jak ktoś mi napisał instrukcję jak coś zrobić w eventach, niż dał skrypt który na 99% da jakiś bug a ja się zesram bo nie będę wiedział o co chodzi. To działa odwrotnie, zaawansowanym dajesz skrypty jeśli o to proszą (a oni nie proszą a takie pierdoły tylko o porządne rzeczy których bez skryptów nie da rady) podstawowym nawet się nie waż. Konfiguracje skryptów to też czarna magia XD.

No dobra XD, to tera instrukcja:
Wiadomość: "Wybierz se coś ze skrzyni"
Pokaż wybór
- ciastko
- bułka
- chleb
- batonik
jeśli ciastko to dodaj ciastko, jeśli coś innego to dodaj coś innego.
Przełącznik X = ON

Druga strona eventu startująca na ów przełącznik X
Wiadomość: "W tej skrzyni gówno jest"

I wsio - po co skomplikowane pluginy.

Opcjonalnie można przed wyborem po wyświetlać obrazki z tymi przedmiotami, a potem przed przełącznikiem je usunąć.
09-02-16 16:26
"Pomógł" przyznał(a): Revlis
Revlis Offline
*

Liczba postów: 266

Bardzo sprytny, pomysłowy, a także oszczędny sposób.
Dziękuję za pomoc i liczę na więcej dyskusji w przyszłości.
biggrinbiggrinbiggrin
09-02-16 16:46
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS