Upadek Ultimy
Aktualny czas: 28-04-26, 09:42 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VX] Upadek Ultimy
Revlis Offline
*

Liczba postów: 266

Upadek Ultimy

[Obrazek: P8Kzoit.png]

Wprowadzenie:
Dawno temu, miasto Ultima było miejscem spotkań wielu znamienitych forumowiczów i oazą w której mogli spokojnie pracować nad swoimi projektami. Niestety, tydzień po tygodniu sytuacja pogarszała się ze względu na liczne kłótnie i spory dotyczące z pozoru dość trywialnych rzeczy (który maker jest najlepszy, czy lepiej jest rozwiązywać problemy na zdarzeniach, czy może używać skryptów ile się tylko da). Królowa miasta i administracja, szybko traciła swoje poparcie w obliczu rosnącego niezadowolenia. Byli zdesperowani. I wtedy stał się cud. Na Ultimie zarejestrował się osobnik przedstawiający się jedynie jako Ultiman. Mimo iż były to jego pierwsze minuty na forum, zaoferował pomoc w zachowaniu porządku w mieście z pomocą swej magii zdarzeń i skryptów. Królowa zgodziła się przekazać mu część swej władzy, by ten w zamian stworzył oddział super - strażników, którzy od tamtej pory pilnowali bezpieczeństwa na forum, a wszelkich osobników łamiących regulamin, wsadzali do zamkowych lochów. Mechaniczni strażnicy stworzeni niegdyś przez Ultimana, byli systematycznie ulepszani i upoważniani do wykonywania coraz to cięższych wyroków. Forumowicze szybko zorientowali się, że teraz odsiadka grozi im za choćby 1% na pasku ostrzeżeń. Nie mogli jednak nic w tej sprawie zrobić, gdyż za każdego pokonanego Ultimana, na jego miejscu pojawiały się dwa nowe, a w dodatku silniejsze modele. Wielu z forumowiczów zostało skazanych na wyewentowanie, lub sami opuścili miasto Ultimy jeszcze bardziej uszczuplając grono jej mieszkańców. Królowa, kontrolowana przez złe twory, usunęła się w cień dając piekielnym maszynom wolną rękę. Teraz, to one rządzą Ultimą.

Fabuła:
W grze wcielimy się w nowo zarejestrowaną Ultimowiczkę, która budzi się na piętrze karczmy prowadzonej przez jednego z forumowiczów. Nie wie kim jest, ani dlaczego się tu znalazła, ale przyjaźnie nastawieni użytkownicy udzielają jej najpotrzebniejszych informacji. Jej celem z początku jest dowiedzenie się czegoś o swej owianą mgłą tajemnicy przeszłości, lecz w mieście rządzonym przez intrygi i jarzmo Ultimanów, bardzo łatwo jest wpakować się w tarapaty...

W trakcie swej krótkiej podróży po mieście Ultimy, spotka kilka znanych postaci (a może akurat i Ciebie?), oraz zmierzy się z modelami Ultimanów - których podlec Ultiman nazwał tak na cześć swego własnego imienia. Nie zabraknie tam też denerwujących pułapek, oraz starych, dobrych sucharów.

Od autora:
Gra nie jest ani specjalnie ładna, ani specjalnie wyczynowa. Jeśli jakiś przeciwnik okazuje się za silny, wystarczy postarać się o lepszy ekwipunek, lub po prostu rozsądniej gospodarować zapasami żywności. Gra jest liniowa, a wszystko co w danym momencie należy zrobić opisane jest w dzienniku zadań. Chciałem skończyć ją dopiero na 1 Kwietnia, ale z powodu kilku tematów/komentarzy z ostatniego tygodnia dostałem burzy mózgów. Przewidywany czas przejścia to około godziny.

Przepraszam za ortografy. I nie mam tu na myśli Szymkima...

Screeny:
Spoiler: (Otwórz)

Download:
Wersja skompresowana (20 mb):
Wersja nieskompresowana, z dołączonym RTP (50 mb):

Byłbym wdzięczny za zgłoszenie mi ewentualnych błędów w grze. Jeśli ktoś chce wiedzieć, dlaczego postać reprezentująca go zachowuje się lub wygląda w ten lub inny sposób, zapraszam na priv.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-02-16 20:49 przez Revlis.)
25-02-16 22:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dawibex Offline
*

Liczba postów: 24

RE: Upadek Ultimy

Jest opcja, żeby wstawić pełną grę (w sensie + rtp itp.)? Bo nie posiadam VXa, a zagrałbym.

[Obrazek: 2rp3ci8.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-16 22:14 przez Dawibex.)
25-02-16 22:13
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Wersja niekompresowana, z dołączonym rtp:
*Link wyżej*
Jedyny minus, że waży więcej.

Daj znać, jeśli coś zepsułem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-02-16 20:51 przez Revlis.)
25-02-16 22:17
"Pomógł" przyznał(a):
Dr Man Offline
*

Liczba postów: 58

Lubię gry bazowane na scenie rpg makera, zaraz pobiorę i ocenię.
Jak na razie gra mi się podoba, pozostaję pytanie czy będzie mi dane siebie zobaczyć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-16 23:11 przez Dr Man.)
25-02-16 23:11
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

(25-02-16 23:11)Dr Man napisał(a):  Lubię gry bazowane na scenie rpg makera, zaraz pobiorę i ocenię.
Jak na razie gra mi się podoba, pozostaję pytanie czy będzie mi dane siebie zobaczyć.

Niestety nie sad
Miałeś za mało komentarzy. Ale spokojnie, zostawiłem sobie
furtkę otwartą na drugą część.

*Edit* W grze znajdują się osoby w miarę często udzielające się
na Ultimie. Weźmy takiego Amela. Ciężko znaleźć temat w którym
on się jeszcze nie udzielał.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-16 23:24 przez Revlis.)
25-02-16 23:17
"Pomógł" przyznał(a):
Dawibex Offline
*

PAMPAMPAM. Chętnie oceniłbym całą grę i napisał jakąś małą recenzję, ale... nie da się jej przejść. Chyba. No ale wszystko po kolei.

#1 - Leciałem główny wątek. No i musiałem ogarnąć klucz od tego całego kota. Ok. Dodam tylko, że wcześniej musiałem znaleźć dla niego skrypt. No i idę to kota, a on mi o skrypt truje. No ok, ja tu przyszedłem po klucz, póki co chciałem olać Twoje zadanie poboczne :/ Ale dobra, chcesz to będziesz miał. Ogarnąłem skrypt, oddaje mu, zadanie wykonane. Teraz musisz dać klucz sierściuchu. No i chcę do kota podbić, ale... nie mogę. Mogę na niego wejść, mashuje spację wokół niego, na nim i nic. Przeszukałem trochę miasto, myślę może pojawił się gdzieś event kota w innej lokacji, ale nic nie znalazłem. Zapodaje screen.

To najważniejszy błąd (chyba, może czegoś nie ogarniam i wszystko jest zamierzone), który znalazłem i uniemożliwia dalszą grę.

#2 - Tutaj sam screen chyba wyjaśni sprawę.

#3 - W kuźni (Unlimited Bladeworks - czyżby inspiracją serią Fate?) leży sobie kupka jakiegoś żelastwa. Podchodzę, klikam akszyn batton i pach, okazuje się, że to wiaderko. Czy beczka. Czy coś. Nie mogę tego dotykać, bo kowal mi nie pozwala. Dołączam ss'a.

Daj znać jak naprawisz, chcę skończyć, wtedy napiszę co myślę o gierce :D

25-02-16 23:33
"Pomógł" przyznał(a): Revlis
Revlis Offline
*

Jest mnóstwo takich błędów (za kilka dni i tak będzie łatka na ortografy i te pazerne blokowanie).
Ale tego z kotem się nie spodziewałem. Już sprawdzam, co i jak.

*Edit* nawet nie muszę. Możesz z nim spokojnie porozmawiać
i kontynuować grę (tylko na niego nie wchodź). Po prostu
stań przed nim i wciśnij enter.
[Obrazek: K2qBZ1A.png]
Przepraszam za wszelkie uniedogodnienia i bardzo dziękuję za wyłapanie.
Jeśli jakaś postać nie pozwala ci czegoś dotykać, to tak ma być.
Nie jesteśmy przecież brudnymi złodziejami, prawda?

Wszelkie nawiązania to raczej swego rodzaju "gusta" użytkowników forum.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-16 23:54 przez Revlis.)
25-02-16 23:43
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Temat ciekawy. Pobieram
26-02-16 00:16
"Pomógł" przyznał(a):
Dawibex Offline
*

Panie kierowniku. Umarłem. Znaczy w grze, rzecz jasna. Zamiast gejm ołwera przeniosło mnie do miasta. Cool, i'm alive. Postać ma 0 hp. Włączam dziennik zadań, wyskakuje Game Over. Przegrałem, bo otworzyłem książkę. Hmm. Tak chyba nie powinno być ;)

*Edit* To samo dzieje się, kiedy chcę podejrzeć recipe na tom IV skryptów i list, który dostajemy na początku gry. I pytanko - czy jest jakiś przedmiot, który może ożywić bohaterkę?

*Edit2* Okej, posąg może mnie wskrzesić. Problem solved.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-02-16 01:08 przez Dawibex.)
26-02-16 00:57
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Masz figurkę przed karczmą. Myślałem że skoro jest to (dosłownie)
pierwsza rzecz którą widzimy gdy uzyskujemy pełną kontrolę nad
postacią, to każdy najpierw sprawdzi co ona robi.

Edit* No i niepotrzebnie napisałem. Jakieś 5 sek. po tobie.

Edit** W grze nie powinno się dać rady zginąć w skutek walki z
przeciwnikiem (zostajemy cofnięci w określone miejsce,
nawet jeśli przegraliśmy podczas cutscenki). Można natomiast
normalnie zginąć przez pułapki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-02-16 01:13 przez Revlis.)
26-02-16 01:08
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS