Fabuła
Aktualny czas: 28-04-26, 23:04 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VXAce] Fabuła
mzych16 Offline
*

Liczba postów: 8

Fabuła

Mam pytanie co do mojej wstępnej fabuły. Mam wrażenie, że jest troche "sztywna" i szukam sposobu na wzbogacanie jej o jakąs intrygę czy też zaskoczenie itd. Jest to gra w czasach wspolczesnych. Fabuła nie jest skończona ale juz cos mi nie gra.

Gra rozgrywa się w czasach współczesnych. Gracz wciela się w rolę młodego mężczyzny, który budzi się w ciemnym pokoju szpitala psychiatrycznego, nie pamiętając nic ze swojej przeszłości oraz o sobie. Nie ma pojęcia jak się tam znalazł. Nasz bohater ma na sobie typowe białe ubranie, które dostaje każdy pacjent. W pokoju nie ma nic oprócz szafy, łóżka, biurka i jakiegoś stoliczka. Nasz bohater miewa jeszcze lekkie zawroty głowy po przebudzeniu, jest w szoku i nie do końca wie, o co chodzi. Krótko po tym jak już się rozbudził, zwiedzając swój pokój odnajduje karteczkę ze swoim imieniem, która jest przyczepiona na drzwiach oraz swój uszkodzony telefon leżący na stoliczku, na którym widać dość niewyraźny fragment pewnego zdarzenia, które mogło być powodem trafienia mężczyzny do szpitala psychiatrycznego. Na nagraniu widzi jakiś zamazany obraz. Nie potrafi dokładnie określić, co się dzieje, lecz ma wrażenie, że widzi siebie rozmawiającego z jakąś osobą. Po usłyszeniu krzyków nagranie się urywa. Po zobaczeniu filmiku mężczyzna za wszelką cenę chce się dowiedzieć, o co tutaj chodzi i kim jest.
Po przez eksploracje szpitala i rozmowy z innymi pacjentami dostaje przeróżne informacje na temat swojej przeszłości i pobocznych informacji związanych ze szpitalem, które mogą mu dać jakieś dodatkowe poszlaki. Mężczyzna dowiaduje się, że znajduje się na oddziale leczenia zaburzeń psychicznych, lękowych i afektywnych. Jest to oddział otwarty, dlatego nie jest pod żadnym ścisłym nadzorem i może spokojnie eksplorować szpital. W tym momencie bohater zdaje sobie sprawę, że nie wszystkie informacje zebrane od pacjentów mogą być nie prawdziwe i niewiarygodne. Nie widząc innego wyjścia udaje się do głównego ordynatora w celu zaczerpnięcia wiarygodnej informacji. Gdy nasz gracz udaje się do ordynatora to tam dowiaduje się, że do szpitala psychiatrycznego przyszedł z własnej woli i z własnej woli może go opuścić po przez podpisanie stosownych dokumentów. Informacje, które udało mu się zebrać powodują, że mężczyzna wychodzi szpitala.
Przed szpitalem na mężczyznę pewna osoba. Jest to mężczyzna podający się za znajomego naszego głównego bohatera. Gdy nasz bohater widzi mężczyznę to doznaje pewnej krótkie wizji, w której widzi jak rozmawia z pewna kobiętą w miejscu co przypominającym budynek szkolny. Potem wizja się urywa. Mężczyzna zwraca się do niego po imieniu „Tomasz”. Wdają się oni w dyskusję na temat przeszłości bohatera. Dowiaduje się On o tym, kim jest i co robił.

Czekam na jakies opinie :)
24-06-16 01:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Liczba postów: 266

RE: Fabuła

Intrygę?
Spoiler: (Otwórz)
24-06-16 17:29
"Pomógł" przyznał(a): mzych16
mzych16 Offline
*

Dzieki wielkie ! TO naprawde jest fajny pomysl, zeby cos podobnego dodać do mojej gry, to by nakreciło troche rozgrywke. Tylko z racji tego, że jestem dopiero początkujacym w projektowaniu na rpg maker vx ace to jak przedstwić elementy takie jak np gdybym chciał dokonać tej zemsty na bohaterze to jak moge przedstawić mordestwo jego rodziny i inne ? Dialogi, cutsceny by wystarczyły czy cos jeszcze ? za pomocą jakis cutscenek wtedy? Rozumiem, że wątek o wstrzykiwaniu itp to tylko opisać sobie fabularnie bo tego nie będę potem prezentować w grze(bo nie wiem w jaki sposob mialbym to pokazac :P)?
24-06-16 22:10
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

I jak?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-16 22:53 przez Revlis.)
24-06-16 22:35
mzych16 Offline
*

Naprawde wielkie dzieki :P Duzo mi to dalo bo teraz dzieki temu to będzie miało jakiś sens i tajemniczosc gry sie zwiekszy :P NO wlasnie mysle czy zrobic historie liniowa czy nieliniowa , wiadomo, ze nieliniowa będzie troche więcej zabawy

A co jak gracz np. nie zrobi sobie zastrzyku ? Bo w sumie to gracz podejmuje decyzje, i bedzie mial np zastrzyk w ekwipunku ale go nie uzyje do konca gry ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-16 23:34 przez mzych16.)
24-06-16 23:26
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Opcja a)
Opcja b)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-16 00:02 przez Revlis.)
24-06-16 23:59
mzych16 Offline
*

A jak zrobić np rosyjski akcent psychologa za pomoca dialogow xd?

I w sumie czy da sie w czasach wspolczesnych zastepować wspomnienia falszywymi zdarzeniami/wspomnieniami ? Bo to wlasnie maja byc czasy wspolczesnie, bo juz tak wstepnie mam rozpisane :P

* Podstawienie dzwieku rosyjskiego przy dialogach psychologa?*
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-16 00:34 przez mzych16.)
25-06-16 00:17
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

W szpitalach psychiatrycznych stosuje się wiele różnych leków. Mógłbyś dla dobra fabuły stworzyć odpowiedni lek do tych fałszywych wspomnień i nie musiałbyś się martwić, czy takie coś naprawdę istnieje, czy nie. :aww:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
25-06-16 00:54
mzych16 Offline
*

A co myślicie o tym:.

"Wdają się oni w dyskusję na temat przeszłości bohatera. Dowiaduje się On o tym, kim jest i co robił. " To tam antagonista naściemniał bohaterowi o jego fake rodzinie i tak naprawde Ci, których będzie On tam dręczyl czy ich zabije to tak naprawde nie są jego rodzina ale ma na to celu wywolanie takiej samej rekacji jakby byli naprawde? Bo skoro ma amnezje to nie pamieta swoich rodziców.
25-06-16 01:37
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

(25-06-16 00:17)mzych16 napisał(a):  A jak zrobić np rosyjski akcent psychologa za pomoca dialogow xd?

I w sumie czy da sie w czasach wspolczesnych zastepować wspomnienia falszywymi zdarzeniami/wspomnieniami ? Bo to wlasnie maja byc czasy wspolczesnie, bo juz tak wstepnie mam rozpisane :P

* Podstawienie dzwieku rosyjskiego przy dialogach psychologa?*
Najłatwiej to oddać rosyjskimi wtrąceniami prostych słów. Jakieś da, privyet czy inne cyka blyaty i od razu gracz wie o co chodzi :P
25-06-16 03:51
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS