Spróbuję to zrobić w kilku punktach:
Cytat:Pracuję nad projektem gimnazjalnym "Wykorzystanie gier w edukacji"
Świetnie. Robisz projekt gimnazjalny - czyli, co logiczne, jesteś w gimnazjum. Prawdą jest że ja też jestem i też robię projekt gimnazjalny, powoli kończę. Dobra, do tematu.
Cytat:Potrzebuję jednak danych do poparcia mojej teorii o wykorzystaniu gier w edukacji :) Jest to temat związany z grami, więc postanowiłem go rozpocząć akurat na tym forum :)
Po pierwsze, to jest forum o konkretnym (przez wielu uważanym za badziewiastym, a co mi do tego?) silniku gry. Ale spokojnie wiem, że:
- Śmietnik od tego jest;
- Na innych forach nie za bardzo lubią gimnazjalistów.
Ustaliliśmy, że nie zamierzam cię wykurzyć z tego forum.
Wykorzystanie gier w edukacji
Zależy, co masz na myśli.
Przede wszystkim, gry
zakrzywiają niektóre realia, nie chodzi już o fizykę bo tej się nie da odwzorować idealnie, ale o fakty historyczne. Twórcom czasem "coś leży na rękę" - w szczególności w strzelankach
Na przykład [LINK]. Co nie oznacza jednak, że wszystko jest kłamstwem. Po prostu trzeba w "edukacji growej" podchodzić do wszystkiego z dystansem, co mówią gry.
Ale też może chodzić o to, że gry "przeszkadzają trochę w edukacji". Ale to kompletnie inny temat, gdzie jest pełno "teorytycznych bzdur".
Edukacja w grach to naprawdę... dziwna sprawa [?].
Pełno gier jest przedstawianych w realiach historycznych, nawet z dobrym ukazaniem postaci historycznych
[LINK]. (Przewiniesz sobie, to zobaczysz, o co mi chodzi).
Czyli ustalone, że głównie w edukacji historycznej, i to tej bardziej ogólnikowej.
Idziemy dalej.
Cytat:Dlatego też prosił bym Was o pomoc w postaci wypełnienia krótkiej, anonimowej ankiety :)
Jeżeli chodzisz do szkoły (nie ma najmniejszego znaczenia czy jest to podstawówka czy liceum) i chcesz pomóc - nie wahaj się :) Formularz zajmie Ci najwyżej kilka minut, a bardzo przysłużysz się mojej sprawie :)
Dobra, to, że zacząłem korzystać RMVX w 5 klasie podstawówki, nie oznacza, że dużo osób będzie to robiło

.
Dobra, żarty.
Ankieta nie jest złym pomysłem. Tylko może trochę, hm, pomieszać w całej pracy - bo - jeżeli opowiesz się za jednym, a cała reszta opowie się za drugim, to będziesz musiał się racjonalnie wytłumaczyć - dlaczego jesteś po tej stronie, a nie po drugiej, "jak wszyscy". Oczywiście, nie namawiam cię do zmiany zdań/zdania, tylko to taka przestroga.
Cytat:Forumowiczów jest wielu, razem damy radę!
Ankieta - Czy nauka może być przyjemna?
...

...
Nie wiem, kto się zainteresuje twoim projektem... raczej takie rzeczy ludzi nie obchodzą, ale... no cóż, może się zainteresuje jakaś większa ilość osób... forumowiczów jest z 700/800 (nie wiem...) na pewno znajdą się ludzie, chociaż dla samej ankiety.
Cytat:Z wielkimi podziękowaniami dla Wszystkich - Filomaster :)
Podziękowania przyjęte.
A, i tak na marginesie - w tytule kompletnie inaczej zapowiada ten post. Tekst się trochę mija z tytułem, a tytuł ankiety może trochę mylić... następnym razem, próbuj ujednolicać niektóre rzeczy. Żeby tytuł zgadzał się z treścią w trochę większej ilości procentów niż ten.
Niech gry przydadzą się w życiu :) kompletnie co innego sugeruje niż
Czy nauka może być przyjemna?.
Miłej pracy!
Ankietę wypełnię wieczorem, teraz nie mam za bardzo czasu.
I do moderatorów: nie banujcie mnie, te linki są naprawdę bezpieczne, większość nawet jest szyfrowana.