[ankieta] Niech gry przydadzą się w życiu :)
Aktualny czas: 28-04-26, 22:35 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[ankieta] Niech gry przydadzą się w życiu :)
Filomaster Offline
*

Liczba postów: 21

kartka [ankieta] Niech gry przydadzą się w życiu :)

Witajcie! Potrzebuję Waszej pomocy :)
Otóż... Pracuję nad projektem gimnazjalnym "Wykorzystanie gier w edukacji". Potrzebuję jednak danych do poparcia mojej teorii o wykorzystaniu gier w edukacji :) Jest to temat związany z grami, więc postanowiłem go rozpocząć akurat na tym forum :) Dlatego też prosił bym Was o pomoc w postaci wypełnienia krótkiej, anonimowej ankiety :)
Jeżeli chodzisz do szkoły (nie ma najmniejszego znaczenia czy jest to podstawówka czy liceum) i chcesz pomóc - nie wahaj się :) Formularz zajmie Ci najwyżej kilka minut, a bardzo przysłużysz się mojej sprawie :)
Forumowiczów jest wielu, razem damy radę!
Ankieta - Czy nauka może być przyjemna?
Z wielkimi podziękowaniami dla Wszystkich - Filomaster :)
20-11-16 23:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
AlmostNoRuby Offline
*

Liczba postów: 174

muza RE: [ankieta] Niech gry przydadzą się w życiu :)

Spróbuję to zrobić w kilku punktach:
Cytat:Pracuję nad projektem gimnazjalnym "Wykorzystanie gier w edukacji"
Świetnie. Robisz projekt gimnazjalny - czyli, co logiczne, jesteś w gimnazjum. Prawdą jest że ja też jestem i też robię projekt gimnazjalny, powoli kończę. Dobra, do tematu.
Cytat:Potrzebuję jednak danych do poparcia mojej teorii o wykorzystaniu gier w edukacji :) Jest to temat związany z grami, więc postanowiłem go rozpocząć akurat na tym forum :)
Po pierwsze, to jest forum o konkretnym (przez wielu uważanym za badziewiastym, a co mi do tego?) silniku gry. Ale spokojnie wiem, że:
  • Śmietnik od tego jest;
  • Na innych forach nie za bardzo lubią gimnazjalistów.
Ustaliliśmy, że nie zamierzam cię wykurzyć z tego forum.
Wykorzystanie gier w edukacji
Zależy, co masz na myśli.
Przede wszystkim, gry zakrzywiają niektóre realia, nie chodzi już o fizykę bo tej się nie da odwzorować idealnie, ale o fakty historyczne. Twórcom czasem "coś leży na rękę" - w szczególności w strzelankach Na przykład [LINK]. Co nie oznacza jednak, że wszystko jest kłamstwem. Po prostu trzeba w "edukacji growej" podchodzić do wszystkiego z dystansem, co mówią gry.
Ale też może chodzić o to, że gry "przeszkadzają trochę w edukacji". Ale to kompletnie inny temat, gdzie jest pełno "teorytycznych bzdur".
Edukacja w grach to naprawdę... dziwna sprawa [?].
Pełno gier jest przedstawianych w realiach historycznych, nawet z dobrym ukazaniem postaci historycznych [LINK]. (Przewiniesz sobie, to zobaczysz, o co mi chodzi).
Czyli ustalone, że głównie w edukacji historycznej, i to tej bardziej ogólnikowej.
Idziemy dalej.
Cytat:Dlatego też prosił bym Was o pomoc w postaci wypełnienia krótkiej, anonimowej ankiety :)
Jeżeli chodzisz do szkoły (nie ma najmniejszego znaczenia czy jest to podstawówka czy liceum) i chcesz pomóc - nie wahaj się :) Formularz zajmie Ci najwyżej kilka minut, a bardzo przysłużysz się mojej sprawie :)
Dobra, to, że zacząłem korzystać RMVX w 5 klasie podstawówki, nie oznacza, że dużo osób będzie to robiło wink.
Dobra, żarty.
Ankieta nie jest złym pomysłem. Tylko może trochę, hm, pomieszać w całej pracy - bo - jeżeli opowiesz się za jednym, a cała reszta opowie się za drugim, to będziesz musiał się racjonalnie wytłumaczyć - dlaczego jesteś po tej stronie, a nie po drugiej, "jak wszyscy". Oczywiście, nie namawiam cię do zmiany zdań/zdania, tylko to taka przestroga.
Cytat:Forumowiczów jest wielu, razem damy radę!
Ankieta - Czy nauka może być przyjemna?
...:roll:...
Nie wiem, kto się zainteresuje twoim projektem... raczej takie rzeczy ludzi nie obchodzą, ale... no cóż, może się zainteresuje jakaś większa ilość osób... forumowiczów jest z 700/800 (nie wiem...) na pewno znajdą się ludzie, chociaż dla samej ankiety.
Cytat:Z wielkimi podziękowaniami dla Wszystkich - Filomaster :)
Podziękowania przyjęte.
A, i tak na marginesie - w tytule kompletnie inaczej zapowiada ten post. Tekst się trochę mija z tytułem, a tytuł ankiety może trochę mylić... następnym razem, próbuj ujednolicać niektóre rzeczy. Żeby tytuł zgadzał się z treścią w trochę większej ilości procentów niż ten. Niech gry przydadzą się w życiu :) kompletnie co innego sugeruje niż Czy nauka może być przyjemna?.
Miłej pracy!
Ankietę wypełnię wieczorem, teraz nie mam za bardzo czasu.
I do moderatorów: nie banujcie mnie, te linki są naprawdę bezpieczne, większość nawet jest szyfrowana.

[Obrazek: userbar1.png]
21-11-16 17:37
"Pomógł" przyznał(a): Filomaster
Filomaster Offline
*

RE: [ankieta] Niech gry przydadzą się w życiu :)

Dzięki za radę, przestrogę i poprawkę ;) Cóż... To mój pierwszy tak duży projekt, a sam pomysł upublicznienia ankiety pojawił się dość późno... Następnym razem na pewno skorzystam z Twoich podpowiedzi :)

Darklost: Krolestwo ojców
Zaczynam od początku :)
21-11-16 20:41
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

Tutaj to same stare wygi siedzą :roll: chętnie bym pomógł, ale szkołę średnią to ja już względnie dawno mam za sobą.
21-11-16 21:03
"Pomógł" przyznał(a):
Filomaster Offline
*

+Amelanduli
Jeżeli masz jakieś ciekawe uwagi/pomysły to pisz śmiało :) W końcu w projekcie chodzi, żeby szkoła była dla ludzi. Przemyślenia z czasów szkolnych bardzo się przydadzą :)

Darklost: Krolestwo ojców
Zaczynam od początku :)
21-11-16 22:20
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS