Co powoduje, że gry w rpgmakerze wydają się czasem suche i płytkie
Aktualny czas: 28-04-26, 23:33 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

4 minuty temu przez łeb śmignęła mi dziwna myśl:

Zero atmosfery/klimatu i głębi ;P Mam taką teorię prawdopodobnie jest jak najbardziej trafna.

Osoby, które stosują się do tutoriali dzielą wszystko na kawałki pokroju system/mapping/muzyka/gameplay itd. wszystkie pojęcia pobrane dosłownie wyrywkowo totalnie z jakiś tutoriali, KTÓRE mają za cel "wyuczyć" delikwenta w jakiejś dziedzinie np: mapping i stopniowo w kolejnych i co się okazuje - bullshit to nie działa. Taka osoba robi "niby" dobrze mapping , system, ale nie robi dobrze gier. Dlaczego ?

Ponieważ tworząc grę należy mieć swoją wizję, a nie pracować nad pojedynczymi składowymi całych gier jakby same w sobie miały w sumie dać dobrą grę - to nie działa. To nie działa, bo stosując się do tutoriali zaczynacie tworzyć tak samo jak reszta jeden wielki schemat.

Uogólniając jeśli ktoś nie ma wizji na swoją grę i rozdziela to co tworzy na starcie, by każdy element z osobna był dobry prawdopodobnie to co tworzy dopasowuje do jakiś bzdurnych pojęć powymyślanych do hipsterskich rozmówek i tworzy grę na siłę. Są osoby natomiast, które siadają do rma i w miesiąc czy nawet tydzień wydają gry, bo robią wg. swojej wizji zamiast tworzyć zlepek "dobry mapping" "dobry system" "dobre skrypty" i dlatego właśnie ich gry się różnią i mają klimat i one są dobre, bo te osoby tworzą dobre gry, a nie dobre składowe tych gier. Wypadało by się czasem nad tym zastanowić robiąc swoją grę. Ile jest dobrych gier zrobionych na słabych dość grafikach z niezbyt dopracowanymi elementami, a i tak są lepsze od niejednego tworu, który jest zlepkiem wszystkiego co z osobna jest "Dobre"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-14 14:23 przez X-Tech.)
18-01-14 14:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
pepczakk Offline
*

Liczba postów: 133

RE: Co powoduje, że gry w rpgmakerze wydają się czasem suche i płytkie

Piszesz to co chyba każdy rm'owiec choć trochę używający mózgu zauważył już wieki temu

[Obrazek: XKUG67Z.png]

Nie biegam w kółko starając się być kimś, kim nie jestem
18-01-14 14:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Mam nadzieję, że oświecę więcej osób :D
18-01-14 14:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

W grze RPG najważniejsza jest całość. To całość gry jest grą, a nie jej elementy. Możesz mieć dobre skrypty, dobre grafiki i dobre dźwięki, ale, jeśli twoja gra zamiast całością poszczególnych elementów będzie tylko ich sumą, to nie masz szans, żeby gra była naprawdę dobra. Jeśli sam układasz skrypty, np. żeby w grze mieć ATB i ABS jak w skryptach odpowiednio cogwheela i Blizzarda, dodajmy w jednej i tej samej grze, to nie możesz wrzucić do gry obu tych skryptów na raz. Musisz je odpowiednio modyfikować, żeby gra działała poprawnie. Inaczej skrypty zaczną się gryźć, co uczyni grę całkowicie niegrywalną. Dobrze jest pracować nad pojedynczymi elementami gry, jednak nie wolno zapominać o tym, że całość jest większa niż suma. Pracując nad pojedynczym elementem możesz go lepiej dopracować, ale, wprowadzając go do gry, skup się na tym, żeby wtopić go w grę, którą robisz. Jeśli element nie chce się wtopić w grę, po prostu go sobie daruj. Oszczędzisz sobie w ten sposób urwania głowy w pracy nad grą, a samym graczom nieprzyjemności związanych w tym elementem.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
01-03-14 13:28
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Ja widzę problem w braku weny do używania jednego cudzego systemu walki patrząc po grach, a ty piszesz o dwóch MATEUSZU !
01-03-14 13:44
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

Tylko zauważ, że w skryptach nie ma niczego złego jak pasują do gry.

Innymi słowy, trzeba dopasowywać skrypty do gry, a nie grę do skryptów.

Przykład: Mamy skrypcik na pocztę w grze (czy e-maila, czy klasyczną pocztę, nieważne).

Źle: "O fajny skrypt, ja chcę go dodać do gry, tylko trzeba teraz jakiegoś listonosza dorobić coby graczowi przynosił pocztę".

Dobrze: "Chcę, aby listonosz przyniósł list informujący gracza o śmierci jego wujka, aby rozpocząć quest. No, ale jest ten fajny skrypcik, można go użyć".

Z pierwszego wyjdzie co najwyżej średnia gra, z drugiego może wyjść coś fajnego.

Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
[Obrazek: UXIyBZb.gif][Obrazek: UXIyBZb.gif]

Spoiler: (Otwórz)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-14 14:28 przez Rave.)
01-03-14 14:28
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Każda polska gra z VX w jakimś stopniu dokłada na doczepkę skrypty i co ? Gdzie jest jakiś spójny klimat i wyrazisty / rajcowność ? Gdzie są gry, które zapadłyby w pamięć i stały się klasykami !? Prawda jest taka, że należy olać "skrypty" i robić własne gry od początku do końca, bo tylko tak można zapanować nad całością. Nie da się kontrolować dobrze czegoś czego się nie rozumie dlatego z reguły gry z VX robione z gotowców są cienkie i pozbawione klimatu. Z reguły każdy kto się zabiera za VX jeśli idzie o polskiego rma to osoba, która sama nie potrafi myśleć i liczy, że gra się sama zrobi gotowcami....

W odróżnieniu od twórców robiących w 2k3 no właśnie w VX siedzą osoby, które same nie potrafią zrobić podstawowych rzeczy, które każdy ogarnięty twórca wie jak zrobić w 2k3 począwszy od takich bzdur jak prowadzenie na własny sposób podst. systemu walki i różne bzdury zmieniające szczegóły w samej grze. W VX nawet na banały są potrzebne skrypty, bo przecież prawie nikt nie potrafi myśleć. Gdzie więc jest miejsce na przypuszczenia, że taka osoba zrobi dobrą grę skoro zrealizowanie ciekawej rozgrywki/momentów fabularnych jest bardziej skomplikowane niż skrypciki, które delikwent wpierdziela na siłę do gry, a sam nie potrafi takowych stworzyć. Gdzie więc miejsce na oczekiwanie na ciekawą grę, której momenty będą zapierać dech w piersiah ?

Nie raz twórca z VX wpierdziela kosmiczne skrypty do gier, a potem się pyta na forum jak działa przełącznik i zmienna XDDDD Jak można oczekiwać, że taka osoba zrealizuje ciekawe gry jak nie będzie potrafiła zrobić choćby nieruchomych scenek przerywnikowych nudnych jak flaki z olejem, bo o rozmachu można zapomnieć ja takich rzeczy w VX nie uświadczyłem w polskich grach z VX. W VX powstają zlepki skryptów, a nie własne gry od początku do końca (przeważnie) Twórcy nie w pełni rozumieją co robią i stąd tyle "gier" Zauważyłem, że im dana osoba ma mniej pojęcia o tym jak tworzyć jakieś elementy do własnej gry tym więcej wpierdziela gotowców i nie potrafi ich ciekawie używać, bo ich nie rozumie. Tak nie powinno być. Dopóki ktoś sam nie potrafiłby napisać podobnych skryptów nie powinien ich używać wg. mnie w grach i ich wymagać, bo jest to bezowocne.

My twórcy z makera 2k3 przynajmniej nie robimy jakiegoś wielkiego halo, że tworzymy jakieś skrypty. To jest podstawa w tworzonych grach. Skrypty się pisze zawsze na eventach/zdarzeniach na drodze tworznia gry i to nie jest niespodzianka (!!!) Skryptem jest nawet scenka przerywnikowa, w której się coś dziejee (!) My wymieniamy elementy gier, które sami tworzymy od początku i faktycznie tworzymy skrypty na zdarzeniach, ale nikt z tego nie robi wielkiego halo tak jak to się dzieje w VX, bo realnie tworzymy gierki i to jest normą, aby myśleć tworząc kiedy używamy 2k3. Te częste upominki, że w grze nie pojawiły się skrypty jakby od razu na starcie istniała postawa, że osoby, które siedzą w VX nie mają mózgu i mają go nadrabiać wpierdzielając gotowe skrypty z ruby do gier. Przejrzałem te gry i my twórcy w 2k3robimy od zera nie raz bardziej zaawansowane rzeczy niż wy ludzie siedzący w VX korzystając z gotowców z zagranicy.
Uważam, że dobrze jest tworzyć gry w VX nieważne jak to robicie, ale czekamy na jakieś świetne gry, bo jak na razie nie ma lepszych od tych, które są najwyżej ocenione na twierdzy i tsukuru...Są to gry zrobione w 2k i 2k3, a na Ultimie od zawsze jest gadka szmatka co to nie rpgmaker VX...

Mortał z tej opowiastki jest taki. Jeśli ktoś jest debilem i leniem nie ma szans zrobić dobrej gry.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-14 13:37 przez X-Tech.)
05-03-14 13:08
"Pomógł" przyznał(a):
ADI Offline
*

Liczba postów: 277

Łał... :P
Dużo tekstu, ale z sensem :P
Jestem za. Ja też kiedyś gdy zaczynałem w XP(!) wrzucałem mnóstwo skrypcików itp. Ale z czasem zrozumiałem iż to nie ma sensu. I zgodzę się też z tym że makerowcy używający RM2k wykazują się większymi umiejętnościami, ponieważ ma on ograniczone możliwości.
Jednak VX jest programem "dość" nowym. A społeczeństwo tworzące gry jest coraz bardziej młode, i stąd te "cudeńka". Z czasem każdy dojrzeje do momentu kiedy zrozumie i pozna swoje umiejętności.

https://SecreLocal.com - Vanessa Mimi Haley Vladochka Ana Vavx - No Verify - Anonymous Adult Dating - Meet Local Private Lady
06-03-14 10:38
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

ADI napisał(a):I zgodzę się też z tym że makerowcy używający RM2k wykazują się większymi umiejętnościami, ponieważ ma on ograniczone możliwości.

Raczej nie małe możliwości. W 2k3 można zrobić praktycznie wszystko co jest potrzebne do własnych gier. Po prostu, aby robić bardziej wymagające rzeczy trzeba mieć więcej fantazji i skilla, który można wyrobić tworząc gry. 2k3 udowadnia, że tworzenie ogólnie gier wymaga umiejętności i fantazji bez tego nie ma gier co potwierdza VX. ODNOTOWAŁEM zasadę, że większość osób, która ma pojęcie o tworzeniu gier wybiera 2k3/2k dlatego, bo na tym wygodniej tworzy się własne gry - robi się wszystko samemu, a z reguły kto nie tworzy własnych gier, bo nie ma o tym pojęcia - Klei różne potwory z cudzych gotowców w VX i przeważnie te potwory nie mają rąk i nóg....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-14 19:25 przez X-Tech.)
06-03-14 19:19
"Pomógł" przyznał(a):
Aki Stratego Offline
*

Liczba postów: 69

Nie jesteśmy aż tak zajeb@#i. Przez to, że musimy wszystko robić od podstaw często czas developingu jest o wiele dłuższy. Wyróżnia nas nieco tylko to, że "umiemy czynić rzeczy niemożliwe, możliwym". Obchodzenie ograniczeń, wykorzystywanie opcji programu w nieprzewidziany przez programistów RM sposób. Kombinejszyn.
06-03-14 19:37
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS