Moja odpowiedź jest na temat pierwszego dema. Napisałem ją na tsukuru.
http://tsukuru.pl/forum/viewtopic.php?f=...7&start=60 W skrócie ta gra mnie totalnie rozwaliła na strzępy.
Ogólnie.
Niesamowicie wykorzystujesz muzykę do podkreślania kluczowych momentów, a nawet zaznaczenia kluczowych miejsc. Gra tylko kiedy trzeba i wypełnia to czego nie musi mówić tona tekstu. Bardzo dobry skill . Niezbędny w rm. Niewiele osób to potrafi.
Te scenki z renderowanymi grafikami są niesamowicie wpasowane w klimat i rozgrywkę. Płynnie przechodzą do rozgrywki i na odwrót. Daje wyobrażenie jak wszystko wygląda "realnie" Są zrobione bardzo, bardzo przekonująco.
Udźwiękowienie jest dobre. Każdy dźwięk jest taki przestrzenny dobrany do miejsca. Nawet otwieranie drzwi budzi niepokój. Bardzo dobry element wzbogacający klimat. Kiedy nie gra muza w tle słychać różne dźwięki danego otoczenia, urządzeń. Niezbędne w dobrej grze na rm. Rzadko niestety spotykane.
Wszystko się tutaj zgadza. Każdy element jest przemyślany i czuć, że znajdujemy się w jakimś tajemniczym systemie dzięki postępowi w grze. Każdy kawałek tekstu nie jest długi, ale daje odpowiedzi i zaciekawia. Każdy pokój i lokacja mają cel i sens.
Mogę śmiało napisać, że poziomem gry zbliżasz się bardzo do "Penumbry", ale to podoba mi się chyba bardziej. Jest bardzo dobrze pod względem spójności klimatu. Podoba mi się też, że nie ma za dużo lania wody względem Penumbry, ale prosto i konkretnie...ale, ale, ale...:
Mogą być zawiedzeni fani akcji. To znaczy w tej grze przydałyby się momenty nie czysto przygodowe, ale też zależące od samego gracza, które sprawiłyby, że ciągle musielibyśmy być od na coś przygotowani. Momenty, w których coś dzieje się realnie w czasie rzeczywistym i mamy na to wpływ i mogą się ciągle zdarzyć zależnie od miejsca różne. Ucieczki, jakieś awarie systemu, w których musimy coś szybko zrobić zanim coś nam zagrozi. Przydałby się też mechanizm, który ciągle by działał i zaskakiwał. Coś bardziej niezależnego od tej głównej linii zagadek. Dało by większe poczucie, że ten system "żyje" i dodało by sporo adrenaliny.
Ogólnie klimat tej gry jak dla mnie niszczy i jest największą zaletą całości. WSZYSTKO jest tu przemyślane totalnie jak na przygodówkę. Do pełni brakuje ożywienia bardziej rozgrywki/systemu ( polecam obczaić super metroid, system shocka, oraz alien 3 na snes i przede wszystkim ANOTHER WORLD (SNES/dos)) celem wyłapania o co mi chodzi. Nie mam na myśli, że zaraz w grze powinny pojawiać się pukawki i strzelanie.
Jeśli traktować to jako przygodówka wszystko co tu zaprezentowałeś jest w pełni akceptowalne i ciekawe, ale jeśli gra ma być czymś więcej warto obczaić co mam na myśli i działać wtedy może stać się czymś więcej niż grą. Mimo wszystko to co zaprezentowałeś wykracza daleko poza większość tego co już widziałem i robi na mnie duże wrażenie. Uwielbiam kiedy autor stara się, żeby wszystko było przemyślane/minimalne i do siebie dopasowane. To mniej więcej tak tu wygląda. Jakkolwiek pójdzie dalej ta gra nawet jako czysta przygodówka z małymi urozmaiceniami tak jak jest obecnie będzie dla mnie czymś wielkim :D
Jeśli zagram w nowe demo to coś dopiszę, ale napiszę tylko, że dla mnie mistrzostwo. Ta gra powala klimatem.