Skryptować albo nie skryptować.
Aktualny czas: 28-04-26, 13:03 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Skryptować albo nie skryptować.
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Skryptować albo nie skryptować.

Próbowałem coś robić w VX, ale jeśli ja mam uczyć się jakiś linijek kodu na pamięć i co robi, który kod w edytorze skryptu, żeby prowadzić swoją grę do przodu to ja podziękuje. To jest debilne i zaprzecza idei programu. Jeśli mam genialne pomysły i pomysły na rozgrywkę po prostu chcę zacząć to robić i tak się dzieje w 2k3 i 2k, ale nie w VX nie w XP. 2K/2K3 odpalam program. Mam ideę na rozgrywkę. Jakąś popapraną mechanikę, która wymaga wielu/niewielu eventów - Odpalam jedną mapę i robię na nieJ mechanikę na zdarzeniach, która będzie działać w całej grze. Odniosę się do typowych zdarzeń i z typowych zmieniając zmienne zmieniam mechanikę na każdej mapie w mojej grze. Genialne i proste. Opisuje to i owo i działa. Idzie jak burza. Każdy krok to postęp.

XP/VX ? Nie robisz swojej gry tutaj musisz hackować programy i uczyć się na pamięć całego edytora skryptu i języka, z których zrobiono te programy (haha), by mieć swobodę jak w 2k i 2k3 przy tworzeniu prostych (!) rzeczy , ale takich ludzi nie ma (!) To musieli by być masochiści - co to za swoboda (!) zamiast tworzyć wybierając komendy wbijasz sobie setki linijek śmieci do głowy i uczysz się ich na pamięć. Uczyć się języka, z którego zrobiono te programy, żeby w nich coś własnego i sensownego zrobić ! Musisz zostać hakerem. W przypadku XP jest jeszcze gorzej totalny syf.

Ludzie, którzy siedzą w rmie to i tak w większości osoby, które robią dla frajdy + maniacy oldschoola i gier innych od wszystkiego, ale ci siedzą w starszych jak dla mnie lepszych makerach i tworzą swoje wizje, które coś reprezentują - alter aila genesis, dungeoner, frozen world itd.. Niektórzy to totalni maniacy i tworzą zarąbiste rzeczy skierowane do określonych odbiorców w swojej kategorii wykraczające po za wszystko - gdyż są to własne oryg. pomysły. Ci twórcy mają nasrane w głowach z własnej wyobraźni/książek itd. tworzą w 2k i 2k3 zamiast uczyć się skrajnie poronionych rzeczy w XP/VX, żeby tworzyć i tak proste rzeczy od razu tworzą swoje gry w 2k i 2k3 zamiast rozwalać te programy na części pierwsze. To naprawdę chore - tworzenie w XP i VX. Co ja sądzę o tym edytorze skryptów ?

Teraz ktoś mi powie - nie musisz używać edytora skryptu w XP i VX jeśli nie chcesz. No nie muszę, ale tylko jeśli nie mam zamiaru robić własnej gry i mieć nad nią pełnej kontroli LUB jeśli dopiero zaczynam z programem, a moje aspiracje to zrobić idź z a - b i wyświetl okno dialogowe/odpal walkę. Niech tylko przyjdzie robić jakąś mechanikę - czyli tak naprawdę własną grę. Koniec. Ucz się edytora skryptu. Co o nim sądzę ? To totalne gówno.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-14 17:07 przez X-Tech.)
08-07-14 16:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Wiadomości w tym wątku
RE: Skryptować albo nie skryptować. - X-Tech - 08-07-14 16:43

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS