(10-07-14 23:17)Soul napisał(a): Mateusz pokaż mi na prawdę dobry ABS w makerze XP/VX/VX ACE :>
X-Tech napisał(a):2 Zdarzenia w XP to syf. Nie działają jak należy. Nie zrobi się na nich żadnego BSa/menusów no chyba, że chcesz sobie spalić PCe
Tutaj totalnie się nie zgodzę. Serio X-Tech, to że twój komputer i tylko twój nie radzi sobie z XP'kiem to nie powód żeby go aż tak hejtować. Można i wyświetlać bez przerwy 20 obrazków, i co? Żadnych lagów w menu.
Nie mam nic przeciwko do dobrze użytych skryptów. Urozmaicają gry? Urozmaicają.
Nie potrzeba uczyć się skryptów aby sobie lekko edytować menu czy dodać ikonki.
Argument osób, które same nie robią zaawansowanych rzeczy na zdarzeniach jak menusy i systemy walk nie mają znaczenia. Ed. skryptów miał służyć do bajerowania detali w grach w XP, ale nie do obchodzenia zepsutych zdarzeń. Jakiego kompa mam mieć, żeby zrobić ABSA z procesorem athlon x 150 rdzeni ? Spróbuj zrobić abs z wieloma przeciwnikami np: 10 na mapie i każdy określany zdarzeniami równoległymi do tego hudy i inne rzeczy jak zdarzenia animacji. Od razu składam kondolencje. Eventy w XP są zepsute korelacje w eventach są zepsute. Ten program zaczyna się wieszać kiedy robisz cokolwiek sensownego i ciekawego na eventach z zdarzeniami równoległymi, a są one niezbędne do operowania w czasie na zmiennych. Wyświetlanie obrazków to nic.. Dla noobów może XP jest dobre, bo ustawienie rozmowy i walki zadziała, ale dla zaawansowanych to jest syf. Nie zrobi się nic twórczego i złożonego na eventach w XP, bo zaczyna się robić katastrofa - program wysiada. Są jeszcze masochiści, którzy robią gry edytorem ruby, ale ci są hardkorowcami, którzy lubią chodzić na boso po szkle i zwykle używają gotowców, których zasady działania sami do końca nie rozumieją, ale przyznaję gry w XP niektóre dzięki dobrze użytej grafice dodają coś od siebie dzięki właśnie grafice (do niektórych gier pasuje) jednak robienie w XP czegoś innego niż prosta przygodówka/ gra jrpg w standardowym stylu to masochizm totalny.