Co się da, a czego nie da się na eventach ?
Aktualny czas: 28-04-26, 13:04 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VXAce] Co się da, a czego nie da się na eventach ?
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

RE: Co się da, a czego nie da się na eventach ?

Ale nie zastępuje w prosty sposób wszystkich komend z 2k3.

Dodatkowo to co piszesz o skryptach to wszystko prawda, jest tylko jeden problem - tych skryptów są setki, każdy ma swoje bugi itp - trzeba więc się przekopywać przez syf by znaleźć jakąś perełkę.

A co do skryptu na obsługę myszy - to naprawdę wolałbym ją zrobić z jakakolwiek łatką na 2k3 (+ wyświetlanie obrazka) - niż mieć gotowca z kursorem itp całą działalnością w ruby. Jeśli jednak istnieje jakiś skrypt który by tylko i wyłącznie zapisywał współrzędne kursora do dwóch normalnych zmiennych i mógł sprawdzić podobnie jak komenda obsługa klawiatury w makerze wciśnięcie przycisków na myszy itp - to coś by z tego było. Ale za pewne te wszystkie skrypty na mysz zmieniają całą działalność gry. Nie lubię gdy skrypt robi za mnie za dużo - bo jednocześnie często też w ten sposób ogranicza.

X-Tech zewnętrznego programu (w tym wypadku jest to RMXP) potrzeba gdy chce się mieć normalny system tiles a nie ten VXsowy syf. Albo inny przykład więcej tilesów w RMVX tez się obsługiwało przez zewnętrzny program. Samo ruby nie wystarczy.

Zapomnij co pisałem o ograniczeniu miejsca w okienkach - scroll tekst załatwia sprawę.

Ale np zmienna ma w vx ace 8 cyfr, w 2k3 - 7, ale istnieją tam łatki że może mieć 10 + parę kliknięć i mamy normalną obsługę tego z normalnej komendy.
W vx ace musisz już takie zmienne obsługiwać całkowicie z ruby.

Może się ostatnio źle wyraziłem - chodzi mi o to że skrypterzy w ruby mogą wszystko, ale żeby potem udostępnić to tym zielonym - i tu zaczynają się ograniczenia programu.
Znowu posłużę się tym zwiększeniem cyfr w zmiennej, taki skrypt wymagał by obsługi całej komendy zmień zmienne w ruby, do tego jeszcze komendy warunkowe. No chyba że ilość cyfr możliwych do wpisania w programie jest jakoś związana ze skryptami w grze - w co wątpię.

"ale są i hardkorowcy, którzy edytują bez kucia RGSS3 z kontekstu" - robiłem (i robię nadal) tak w RMXP, ale w Ace nigdy mi się nie udawało.

Kto pamięta te wszystkie skrypty które obsługiwało się wyłącznie przez linijki kodu, a wszystkie eventy były ignorowane...
02-08-14 01:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Co się da, a czego nie da się na eventach ? - Dragon Kamillo - 02-08-14 01:49

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS