RE: Co zabija wyobraźnie twórców gier w rpgmaker ?
@mateusz:
XP to syf. Tnie. Zamula. Gry to syf zaklejony gotowymi skryptami ruby. Wyjątki tylko potwierdzają regułę, a większość osób na polskiej scenie jak zaczyna w XP to nie kończy taki to syfiasty program. Grafika może i niektórym leży, ale poza tym program leży. Sam autor miasteczek pokazujesz jaki świetny program jest z tego XP...swoimi tworami...
Nikt tu się nie włamuje, bo DYNRPG jest stworzone przez LUA do rozszerzania możliwości programów, a całe DYN RPG to jest przecież zestaw osobnych plików, które sobie można dodać do gry i na szczęście nie ma żadnych gotowców dodano tylko to co mogło się przydać do 2k3.
Ruby to jest język do pisania stron WWW, a nie do gier.
C++ to jest język do tworzenia gier dla profesjonalistów - kilka jeśli nie kilkadziesiąt razy szybszy od Ruby.
Wolę skrypt w c++ do 2k3 dający obsługę myszki eventom - i wymyślić własne zastosowanie myszki - - prosto na zdarzeniach (super szybkich) niż wstwić kolejny Ruby crap, na który prawie nie mam żadnego wpływu, a twórca mi narzuca jak tego używać , który sprawi, że moja gra będzie zbudowana z tego samego czego używają tysiące innych osób, a ja będę miał mały wpływ na ten jego twór. Wolę robić swoją grę i swoje mechaniki, a nie brać gotowe cudze i udawać, że zrobiłem grę, a obok 1000 osób robi to samo - składa te same skrypty obok siebie...To nie są gry - to jest jakaś srajtaśma - każdy robi to samo.
W 2k3 skrypty w zdarzeniach są skromne i rozbudowane, ale nawet skromne są zawsze własne i oryginalne i całkowicie wykorzystane i zrozumiałe przez autora dzięki czemu grając w gry z 2k3 zawsze gracz odkrywa coś nowego i doświadcza nowych wrażeń nawet jeśli autor wymyśla proste skrypty na zdarzeniach - zawsze one są własne, oryginalne i pasują do jego gier, a w większości sprawiają się lepiej i dają lepszy efekt grom niż wszelaki syf z ruby, na który autor ma niewielki wpływ, a jak pisałem obok 1000 innych osób używa tego samego.
Odpalcie sobie kilka wysoko ocenianych gier z 2k3 z rpgmaker.neta, a nawet z tsukuru.pl każda się diametralnie różni klimatem i tym co się dzieje w rozgrywce, bo autor robi wszystko sam - rozgrywkę/fabułę, a odpalcie sobie kilka gier z xp czy vx ace z polskiej sceny rma większość robi to samo - te same skrypty, ten sam sposób budowania map i przeważnie ten sam styl grafiki - w większości ta sama rozgrywka na tych samych słabo wykorzystanych skryptach ruby nad którymi jest mała kontrola dlatego każdy robi praktycznie to samo. Wystarczy zrobić na zdarzeniach podstawkę do absa w 2k3 i można z czasem dodawać do niego co nam przyjdzie do głowy...to się nazywa tworzenie gry, a to co się dzieje w ruby to noobskie składanie gotowych fragmentów gier (jak całe systemy walki z gotowymi czarami, których używało już milion innych osób, menusy, których używa milion innych osób, skille do systemów walki, których używa milion innych osób, przedmioty, których używa milion innych osób, grafiki w stylu którego używa milion innych osób), a nie robienie gier.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-14 17:05 przez X-Tech.)
|