Hmm, jako newbie nie wiem czy powinienem w ogóle się wypowiadać akurat w tym temacie, bo pojęcie odnośnie wszystkich wersji RMów u mnie znikome.
Ale rzucę parę słów z punktu widzenia osoby, która od jakiegoś czasu obserwuje Ultimę (może nie jakoś konkretnie) i miała problem z wyborem "mejkera".
Nie ukrywam faktu, że najwięcej "ochów" i "achów" było przy VX Ace i XP, ale do rzeczy.
Pierwsze mejkery, tj. 95, 2k i 2k3 odrzuciły mnie... graficznie. Ot taki banalny powód.
Doszedłem do wniosku, że pozostaje mi VXAce i XP. Dlaczego odrzuciłem na starcie VX? Ano dlatego, że zdążyłem się naczytać jaki to Ace jest super-mega-ekstra etc.
Wybór trafił na XP. Szybka instalacja i och... błąd. Jeden, drugi, piąty, dwunasty itd.
Przy n-tym razie zrezygnowałem.
Pozostał VXAce, którego mam, użytkuję i nie narzekam, pomimo mnogiej ilości skryptów i ograniczeń.
Tyle z mojej strony. Fakt, że nie sprawdzałem pozostałych Maker'ów to wyłącznie mea culpa, więc i post może być nie na miejscu, ale i ja postanowiłem, że po 4 miesiącach odwiedzania Ultimy w końcu założę konto, więc jestem i witam Was

.