RE: Co zabija wyobraźnie twórców gier w rpgmaker ?
Scene tłumaczyłem zawsze jako sceny, a nie ekrany. Ja nigdy nie uczyłem się j. angielskiego w szkole opanowałem go grając w gry po angielsku i oglądając angielskie filmy - a tego słowa nie używałem. (Wyjątkiem jest rok englisha w podstawówce wieki temu) Później kułem niemiecki, ale nie używam, bo mi niepotrzebny.
Jak mam zamiar dobudować system walki do gry ? Normalnie stworzyć go i mój własny system, a nie używać tego który zrobił ktoś - przecież system walki to podstawa gry - bawienie się cudzym gotowym systemem walki to tak jakby w ogóle nie tworzyć gry, ale wrzucić gotowego cudzego śmiecia na stertę gruzu - bo system walki to wrogowie/ich umysł/działanie skilli - to już jest gra tylko nie posegregowana. Jeśli ktoś używa gotowych to tak jakby w ogóle nie stworzył nic to tak jakby się bawił np: Unreal Edytorem i ustawiał sobie w nim potworki i bronie z oryginalnej gry. Dopóki nie tworzy swojego systemu to nie robi gry.
Wstawiasz sobie gotowy system/ Wstawiasz sobie gotowe menu ? Nie tworzysz wtedy jesteś żałosnym noobem, który NIE TWORZY nic tylko wstawia do gry śmiecie, które zrobił ktoś inny i nie ma nad nimi wpływu jak twórca, ale jak noob.
Nie osiołku. Od tego, by zmieniać wybrane staty postaci są wskaźniki, które w rmie 2k3 występują, a są nimi adresy zmiennych przez zmienną. Gdyby twój mózg był w stanie wyprodukować coś więcej niż Miasteczka może byś do tego doszedł. Wystarczy jedna zmienna, aby zmieniać dane dowolnych postaci. Widzisz dużo bełkotu w 2k3 nie uczysz się żadnych rgss i ruby po prostu tworzysz prosto wszystko. RGSS utrudnia powstawanie gry, ogranicza wyobraźnie i wydłuża czas tworzenia. Patrz ile musisz bełkotać o klasach i obiektach, a jak mały z tego efekt ile czasu tylko straciłeś, a ile rzeczy byś zrobił przez ten czas na zdarzeniach.
Piszesz, że jesteś twórcą gier, a nie technikiem ? To zacznij tworzyć gry, a nie SKŁADASZ w ruby grafiki do miasteczka. To pokazuje, że nie potrzebowałeś Ruby, ale wystarczyło używanie 2k3 a to jest argument, który przemawia za tym, że można ruby o kant 4 liter trzasnąć, bo ci utrudnia robienie projektu. Spokojnie może niedługo dam zapowiedź i zrobię coś prostego i miejmy nadzieje świetnego.
"Dzisiejsi gracze nie zainteresują się grą, która nie ma grafiki 3D (tacy są wybredni)"
Interesują się grami w rmie inteligentni. Gracze z małymi mózgami wielkości orzeszka robią to co piszesz i czekają tylko na 3-d. Nie dlatego, że są wybredni, ale dlatego że są umysłowo biedni (często to zwykli debile, którzy odpalają gry, bo wyglądają tak , a nie inaczej - debil musi widzieć wszystko jak w rzeczywistości, a inteligentna osoba użyje wyobraźni i jednak będzie starać się myśleć i szukać czegoś innego w grach niż realistyczna grafika - będzie próbowała myśleć i rozumieć i zastanawiać się nad tym co widzi - uruchomi wyobraźnie)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-14 14:15 przez X-Tech.)
|