Mateusz SSJ8

Liczba postów: 511

|
RE: Co zabija wyobraźnie twórców gier w rpgmaker ?
@X-Tech
Pytałem cię, czy sam jesteś oświecony.
A jeśli chodzi o "Miasteczko Nowoczesne", to obecnie czwórka jest najnowszą częścią, a X-Tech ciągle jeszcze wspomina jedynkę. Wtedy rzeczywiście nie miałem jeszcze żadnych umiejętności pozwalających na ukończenie pełnej wersji naprawdę długiej gry. Do tej pory jeszcze nie ukończyłem "Potężne Raichu: ECO-FORCE", a projekt wciąż mam na dysku.
Kaznuchy, społeczeństwo i wybranie dla siebie niewłaściwego RPG Makera to pewne czynniki mogące zabić wyobraźnię twórców gier w RPG Makerze. Przy RGSS jest duże ryzyko, że twórca gry sam ją zepsuje na amen, toteż od początkujących nie powinno się oczekiwać, że od razu zrobią coś, co swoją popularnością pobije samego "Gothica". A są róźne rzeczy, które wymagają umiejętnego zaimplementowania do gry. Na przykład system gromadzenia przedmiotów z "剑狐传奇". Kto grał w "Kitsu Saga" (angielska wersja tej gry), wie, o co mi chodzi. Ilość elementów inwentaża jest tam ograniczona do trzydziestu dwóch stosów, z których na każdym może się znajdować maksymalnie tylko 1 sztuka przedmiotu do metydacji, broni do bezpośredniej walki, zbroi, akcesoriów i kamieni lisków, a cała reszta (włacznie z bronią do walki na dystansie) miała 999 sztuk na stos, a liczba wszystkich stosów jednego przedmiotu była ograniczona jedynie miejscem w inwentażu. Dopiero w RPG Makerze XP da się coś takiego samemu zrobić. Wiem, bo już z tym eksperymentowałem i to nieraz.
Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
|
|
| 26-09-14 15:35 |
|
| "Pomógł" przyznał(a): | |