Bunt Maszyn [2k3] [sci-fi/cyberpunk/rpg/ABS/skradanie] 2005
Aktualny czas: 28-04-26, 17:55 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[2k3] Bunt Maszyn [2k3] [sci-fi/cyberpunk/rpg/ABS/skradanie] 2005
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Bunt Maszyn [2k3] [sci-fi/cyberpunk/rpg/ABS/skradanie] 2005

http://rpgmaker.pl/?co=gry&typ=rev&id=buntmaszyn

Gra, którą zrobiłem około 2005 roku bez dostępu do neta I TUTORIALI z paru grafik znalezionych na kafejce internetowej (m.innymi tapety do windowsa, oraz programu charas.ex) - totalnie dla siebie i dla nikogo innego. Zrobiłem ją w jakieś 2-3 tygodnie. Opiera się na moim własnym ABS, który polega na czarach i atakach mieczem, oraz skradaniu i atakach z zaskoczenia, ale całość opiera się na RPG i ulepszaniu statów za punkty (do wyboru) Krzywa trudności jest przemyślana i działa o ile pamiętam.

Całość - Inspirowałem się Terminatorem, Mad Maxem 2 (filmami) Nie jest to gra, którą celowałem w publikę, bo jak piszę - zrobiłem ją dla siebie. Decyzją wrzucenia gry w internet był fakt zalewu sceny projektami pozbawionymi fabuły minigierkami i innymi - z konkursów (wrzuciłem ją około 2009-2010 roku po około 4-5 latach w praktycznie niezmienionej formie - jak z szuflady), ale jak się okazało i tak wg. recenzji - ma klimat i ponadprzeciętny poziom. Ja będąc szczerym piszę - nie spodziewajcie się cudów - grę robiłem dla siebie - dla przyjemności, a nie żeby ją wydać - a mi przyjemność sprawiały różne dziwne kreatywne rzeczy.
Sporo tu łażenia i ubijania i expienia, ale tereny są dość otwarte i mają dużo ukrytych skrzynek i przedmiotów, a znajdą się w grze także zamieszkałe lokacje. GRA JEST dość prosta w konstruckji i dość krótka - myślę, że zajmie około godzinę jej przejście, ale pozwoli odwiedzić kilka ciekawych lokacji, powalczyć, "poskradać się", poexpić, poczarować , pogadać, potłuc się z bossem - cudów nie ma, ale może ktoś się zajara tym 10 letnim prawie crapiszczem. Taki oto efekt:

Fabuła - Przyszłość. Tajemnicza jednostka zostaje przebudzona z hibernacji. Jej celem jest wykonać zadanie. Jak się okazuje wszystko dzieje się po katastrofie atomowej, a świat przejęły maszyny. Okazuje się, że nie jest jedynym obudzonym ze stanu hibernacji i obok czekają inne jednostki na uaktywnienie, a niektóre już dawno wyszły z misją. Kim on tak naprawdę jest i jakie jest jego zadanie ? Czy istnieje jeszcze nadzieja dla ludzi ? Czy jacykolwiek ludzie przeżyli ? Minęło tysiąc lat od katastrofy.

SCREENY: http://tsukuru.pl/index.php?link=gra&tit...ew=screeny

SCREENY2: http://rpgmaker.pl/?co=gry&typ=rev&id=buntmaszyn

Systemy - Proste, ale w miarę działające ( O ile dobrze pamiętam )
Wszystko zrobiłem sam 0 tutoriali 0 noobstwa. Wymyślone z 4 liter.

Własnej roboty ABS - umożliwia zwiększone ataki przy ataku na wrogów z zaskoczenia (skradanie i unikanie wrogów) O ile pamiętam ataki są silniejsze przy zaskoczeniu w tym magiczne, ale i więcej jest za to EXP
Paski HP/MP
Elementy zagadek
Bossowie
Skille do ataków
Przemyślana krzywa trudności
System punktów do ulepszania statów co poziom postaci (dowolny wybór atak,magia,obrona itp.)
Różne Skille i działające Atrybuty - wrogów jak i bohatera
Walka to magia/psycho skille, oraz ataki mieczem - tutaj nie ma pistoletów itp.

Dlaczego da się w to pograć ? -

ABS pozwala na ataki wrogów z zaskoczenia - patrolują tereny - kiedy atakujemy ich od tyłu oni otrzymują więcej obrażeń.
Czuć tu survivala i trzeba uważać, szukać apteczek - uciekać, atakować z zaskoczenia
Możliwość własnego wyboru w ulepszanych statach - np: można ładować wszystko w moc czarów i mocniej kosić.
Szybko następuje postęp
Gra jest całkiem trudna
Może dla fabuły i klimatu, ale wątpię znając życie, że jest tu w pełni przemyślana i spójna fabuła - w końcu to robiłem około 10 lat temu z doskoku na spontanie to ledwo to pamiętam.
Możliwość odwiedzenia kilku ciekawych lokacji jak miejsca, w których walczą w czasie rzeczywistym żołnierze czy miasto punków itd.
Lokacje są dość ciekawe i rozbudowane - rozgałęziają się to nie jest jeden spacer do przodu można znaleźć różne skarby po drodze.
Chyba są jakieś miniquesty, ale nie pamiętam.

Grafika:
Moje prace z painta
Moje prace z Charas.ex
Pocięte tapety i obrazki z neta
Znalezione grafy do rm w necie

Muzyka:
Muzyka modułowa - specyficzne kawałki.
Kiedyś była epicka ścieżka z Terminatora 3 i faktycznie działała na emocje, ale bałem się, że ktoś się doczepi dlatego zmieniłem na różne klimatyczne i darmowe modułki.

Ja nie oceniam tego wysoko, bo znam swoje możliwości. Jak na moje możliwości daję za to 3-4/10 choć słabo już pamiętam co się w tej grze wyprawia.

Ogólnie w kwestii gier (nie moich) ogólnych jeśli ją porównać z innymi gra prawdopodobnie daje wrażenie na ocenę od 5 do 8 na 10 w całej rozciągłości, a więc zdarzają się mocne wrażenia.

Jeśli się tobie spodoba - spoko. Napisz komentarz. Może zachęcisz mnie do wrzucenia większej ilości starych gier z szuflady, które zrobiłem dla siebie w które sobie pograsz (każdą robiłem około 2-3 tygodnie jest ich około 30). Oprócz starych gier z szuflady, które zrobiłem dla siebie pracuję nad kilkoma grami około 10-20, które mają wyższy poziom, bo są skierowane dla większej liczby graczy niż ja sam i mają faktycznie w całości sprawdzony sens, ale póki co nie doczekały się stadium zapowiedzi, bo różnie to z moją ochotą na tworzenie, a ja nie wróżę z fusów. Jeśli jednak zobaczę, że jest dla kogo robić gry - nie ma problemu wrzucę nie tylko crapy z szuflady, ale i porządne w całości przemyslane gry (głownie fabularnie i mechanicznie) robione dla większej ilości graczy niż ja sam. To przykład crapa z szuflady z potencjałem. Noobki trzęście portami. Tak robił gry X-Tech kiedy zaczynał z rmem - bez tutoriali i gotowców w Ruby - własne systemy.

Download

Download 2

http://tsukuru.pl/index.php?link=gra&tit...buntmaszyn

Recenzja 1:
http://tsukuru.pl/index.php?link=gra&tit...w=recenzja

Recenzja 2 + więcej screenów:

Jak się podoba lub nie - komentujcie za możliwość doświadczenia początków X-Techa z RPGMAKER, oraz za mój czas na pisanie tego tematu, bo zapłatą za samo tworzenie tej gry była przyjemność i satysfakcja, którą zyskałem. Komentujcie tekst, albo samą grę - tylko nie piszcie mi tu, że zagracie, bo co mnie to obchodzi tak ? Liczy się opinia o grze, a nie sam fakt CHĘCI zagrania, bo że zagrało w to sporo osób to rzecz oczywista - każdy chce pograć w coś innego. Liczy się opinia o grze. Yo

P.S. Jeśliby się okazało, że gierka nie działa w co wątpię to znak, że musicie pobrać rpgmakera tsukuru me ze strony twierdza rpgmaker, ale o ile dobrze pamiętam gra powinna działać u każdego bez zainstalowanego rm.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-14 17:26 przez X-Tech.)
27-09-14 15:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Bunt Maszyn [2k3] [sci-fi/cyberpunk/rpg/ABS/skradanie] 2005 - X-Tech - 27-09-14 15:08

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS