Co zabija wyobraźnie twórców gier w rpgmaker ?
Aktualny czas: 28-04-26, 11:33 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Co zabija wyobraźnie twórców gier w rpgmaker ?
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Co zabija wyobraźnie twórców gier w rpgmaker ?

Abs z tutorialem to to samo co wklejenie skryptu ? Tutorial - daje autorowi zrozumienie jak zrobić podstawę na abs - czyli bazę, a on z tej podstawy będzie potrafił już tworzyć nowe patenty i dodatki. Z podstawy również sam już będzie potrafił szybko i prosto robić oryginalne absy - jeśli zrozumie jak ją stworzyć. Ja nie potrzebowałem tutoriala abs wymyśliłem sam grając w takie gry jak Zelda i zmieniając/dodając coś od siebie itd. Możliwe, że tutorial się jednak przyda.

Co do systemów walki - to akurat nieprawda. Jak pograsz sobie w jakieś świetne gry z 2k3 i 2k to się przekonasz jak nie raz ciekawe są systemy walki robione przez autorów gier + często na zdarzeniach w vx ace i xp ludzie robią własne ciekawe systemy ;p

Ruby i RGSS powstało do rozszerzania możliwości rpgmakerów o obsługę np: myszki, innych formatów dźwiękowych, dodania opcji do podstawowego systemu walki itp. ale raczej nie do tworzenia własnych gier. Tworzenie gier z pomocą RGSS i Ruby jest dla kompletnych maniaków, ale nie uważam, że rgss i ruby wkuwane tak jak inne języki programowania są wymagane do używania rmów - do tworzenia gier w rmie są zdarzenia. Po to powstały rpgmakery, aby bez wkuwania języków programowania i bibliotek tworzyć gierki.

Ja praktycznie te same rzeczy (jak np: abs itd. ) tworzę na zdarzeniach tylko 10x szybciej niż na rUBY I rgss. Nie kopiuje nic - tworzę. Uważam, że zdarzenia są lepsze do robienia gier w rmie, bo są 100x prostsze w używaniu niż rgss i ruby, których efekty są w grach podobne jak na zdarzeniach. O wiele łatwiej dodawać i modyfikować różne rzeczy w skryptach zrobionych na zdarzeniach, bo nie trzeba znać rgss ani ruby - jedynie swój system. Z kolei Ruby i RGSS popieram, ale tylko do rozszerzania możliwości programów, ale nie do robienia na tym gier. Za pomocą RGSS i Ruby robią gry kompletne świry jak np: autor Touhou Wandering Souls - świetny w sumie platformer czy autora Set Discrepancy - horror, sci-fi rpg z rmxp.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-14 15:57 przez X-Tech.)
30-09-14 12:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Wiadomości w tym wątku
RE: Co zabija wyobraźnie twórców gier w rpgmaker ? - X-Tech - 30-09-14 12:08

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS