(14-10-14 01:13)X-Tech napisał(a): To rób zapowiedź na podstawie tego co już zrobiłeś. Nie chce tobie się poszukać grafik i gotowców skryptowych - zaraz nie chce ci się tego ogarniać ? W necie są setki gotowych skryptów w Ruby (setki!!!) Grafik są tysiące.
Titek w swoich Czasoprzestrzeniach zrobił sam swoje skrypty na zdarzeniach i nikogo nie potrzebował. Grafiki sobie znalazł w necie. Jeśli nie robił skryptów to po prostu przerabiał to co było już gotowe w programie np: system walki i tworzył swoje przedmioty i modyfikacje. Jeśli nie potrafisz modyfikować gotowych rzeczy w rmie i budować na tym rozgrywkę i balansować to mogę jedynie współczuć zawodu jaki zrobisz innym.
Powinieneś stworzyć własną grę z tego co znajdziesz w necie grafik i gotowych skryptów. Pokazać swoje zdolności dopiero potem spróbuj jeśli ci się będzie chciało z innymi. Najpierw pokaż że coś potrafisz - że potrafisz zrobić niezłą grę z tego co znajdziesz to i tak czyjaś praca wiec zostajesz wyręczony (urok rm) Jeśli ci nie wyjdzie lub wyjdzie co najwyżej niezła - spoko - zrób kolejną i łap skill.
Żeby zrobić w rm dobrą grę trzeba wykazać się pasją i wykazać się wytrwałością i radochą z działania w rmie - Po prostu jak zechcesz zrobić coś niezłego to zrobisz po czym zrób kolejną gierkę i zobaczysz że będziesz ją robił szybciej i łatwiej ci będzie tworzyć niż poprzednią.
Przy dobrym pomyślunku jesteś w stanie zrobić sam taką grę ze smokami w około 2 tygodnie - miesiąc. Jeśli ma być dłuższa to więcej, ale naprawdę dało by radę zrobić coś takiego szybko. Serio.
@kosmik123: Chcesz ogarniać z kimś robienie gry kto nigdy tego nie robił ? ...
99% gier to grafika i skrypty.
Jakie skrypty ciebie interesują dokładnie ?
Kolego nawet nie chce mi się dokańczać czytać tego. Jeżeli jara Cię zbieranie gotowców do swoich gier to proszę bardzo NIKT CI TEGO NIE BRONI. Nie wiem czy masz jakiś uraz z dzieciństwa, który Ci mówi "Hejtuj go bo on chce z kimś współpracować" czy co... Współpraca wygląda tak, że dzielimy się zadaniami. Jeśli z góry Cię to nie interesuje, to po jakiego grzyba w ogóle wszedłeś do tego tematu.Tyle mam do powiedzenia. Szukam wspólników bo chce, żeby wszystko było autorskie i niepowtarzalne, tak aby gra miała coś swojego.
Teraz jeszcze doczytałem ten wers "99% gier to grafika i skrypty." Jeśli naprawdę tak myślisz to jesteś totalnie zielony w wiedzy na temat RPG. Gry RPG to przede wszystkim fabuła,questy i ciekawe zdarzenia. Możesz mieć grafiki za 2 miliony euro i skrypty pisane przez najlepszych programistów na świecie, ale bez dobrej fabuły i trzymania się klimatu gry GÓWNO zrobisz. Jako, że od zawsze miałem kminę do fabuł (napisałem kilka książek fantasy, oczywiście czysto z pasji.), ale w robieniu gier jestem słaby, dlatego właśnie chcąc stworzyć fajną grę, przy której będzie można spędzić fajnie czas potrzebuje pomocy, to że Tobie się to nie podoba, to już nie mój problem, nikt Cię nie zmusza, żebyś tu był, czytał to, czy grał w tą grę. Dziękuje koniec spiny.
+
@za 30 min do 1h dodam ref do posta w którym będzie opisane co zrobię ja, co ewentualny grafik i co ewentualny programista.
(14-10-14 11:27)ReetzO napisał(a): (14-10-14 00:15)xLokson napisał(a): Zastanawia mnie dlaczego ludzie myślą, że chcę aby tą grę stworzyli za mnie... nigdzie czegoś takiego nie napisałem. Jedyne czego chce od innych to grafik i ogarnięcia scryptów bo się w ogóle na nich nie znam. Całą resztę robię JA. Dlatego naprawdę nie wiem na jakiej podstawie zarzucacie mi chęć "wyręczenia" się innymi.
Człowieku, prosisz o grafikę i skrypty, a sam będziesz wymyślał historię i świetnie się bawił tworząc ją. Co prawda znawcą nie jestem, ale masz chyba o wiele łatwiejsze zadanie, umiesz robić to co każdy. Ale co ja tam wiem, ja tylko wydałem preDemo ksera Szkielecika :3
Nie każdy potrafi stworzyć ciekawą historię do gry oraz trzymać się w jej ramach, po obczajeniu sporej ilości gier tworzonych w RM (nie tylko polskich ale i zagranicznych) mogę z czystym sumieniem wyciągać takie wnioski. Co do zabawy, jedni dobrze się bawią tworząc historię,questy itd inni mają więcej radochy z tworzenia grafik, a jeszcze inni lubią posiedzieć nad skryptami (CO KTO WOLI). Ja nikogo nie zmuszam do niczego, tylko pytam czy ktoś by chciał.