Cytat:Co do lawy, przyszło mi do głowy żeby zamiast zadawania obrażeń po wejściu w zdarzenie, automatycznie wywoływało Game Over.
Dobra myśl! Nie wiem czemu od razu tak nie zrobiłem :)
Na bank pójdzie to w tym kierunku, dzięki za radę :)
Cytat:Ewentualnie możesz dodać przed tym jakiś krzyk bólu, czy animację otrzymania obrażeń. Niby szczególiki, a będą cieszyć :)
Też ciekawy pomysł, dzięki! :)
Zastanawiam się też nad zrobieniem śmierci w jakiś inny sposób bardziej pasujący do fabuły i nawet mam już pewne pomysły i zobaczę który z nich najfajniej będzie wyglądał. Pewnie wyleci przez to system zapisywania w dowolnym momencie (albo będzie do dowolnego włączenia by nikt nie narzekał, że za trudno/łatwo ;)) ale za to będzie więcej miejsc punktów zapisów.
Cytat:Co do tutorialu, możesz po prostu zrobić osobny podpunkt w menu odnoszący cię do całkiem innej mapy na której rozgrywałby się tutorial + opis sterowania. Potrafię takie coś zrobić w XP, w VXAce niekoniecznie, ale to podstawy, więc myślę że albo sam ogarniesz, albo ktoś będzie ci w stanie pomóc.
Przez noc trochę pomyślałem i wpadłem na taki pomysł:
Dialog na początku będzie zmodyfikowany, w pewnym momencie szepty zapytają się postaci
coś w stylu "Pamiętasz w ogóle jak się poruszać?", jeżeli gracz odpowie "tak" tutorial zostanie wyłączony, jeśli odpowie "nie" odegramy kilka retrospekcji treningowych w kluczowych momentach. Myślę, że dzięki temu wpisze się to całkiem spokojnie w historię i nie zmusi do treningu tych co go nie chcą.
Cytat:No i na koniec, jeśli wybrałeś fabułę jako najmocniejszą kartę twojej gry, to skup się na tym żeby została jak najlepiej oddana poprzez dialogi, cutscenki itp.
Zdecydowanie kocham pisać i mam już ogólny obraz opowieści "Anaztazji" w głowie, wprowadzam jedynie drobne szlify. Dialogów będzie masa i będą one zależne od kilku czynników (chociażby wykonanych misji, punktów szacunku czy wyborów moralnych) wiem jednak, że muszę uważać by nie zalać gracza toną tekstu (a czasem jak się rozpiszę o ciężko mi się zatrzymać ;)) tylko w miarę odpowiednio to różnicować. Pomyślałem nad rozmową z drużyną i postawiłem, że najlepszym (i chyba dość klasycznym) rozwiązaniem będzie specjalna baza gdzie będziemy mogli pogadać z swoimi towarzyszami na różne tematy (od "luźnych rozmów" po poważniejsze skończywszy na rozmowach o misjach), oczywiście postacie będą też odzywały się podczas wykonywania zadań :)
Wraz z werbowaniem kolejnych postaci pojawią się też alternatywne drogi wykonywania zadań, chcę by gracz miał mniej więcej wybór np. dostania się do pewnych lokacji (siłowo, przekupstwem, sprytem czy też użyciem "odpowiedniego" przedmiotu ;)).
Dzięki za wsparcie, naprawdę fajnie przeczytać porady kogoś kto chce pomóc nowemu użytkownikowi RPG Makera (którym jestem bo nie kłamię, że robię od wielu lat ;)) zamiast go dołować :) Naprawdę przydadzą mi się porady kogoś kto dłużej jest na scenie :)
Pozdrawiam.