Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady
Chcę to ogarnąć. Chcę wiedzieć jakie typy gier was tu jarają, bo zastanawiam się tworzeniem w rmie, ale muszę ogarnąć czym się tu jarają gracze.
Gatunki które lubię:
Gry zrobione w rpgmakerze (fabularne) najciekawszy rodzaj gier. Robią je ludzie w domowym zaciszu. Dobre gry mają świetną fabułę jakiej nie spotkasz nigdzie np: seria Way, Blurred Line i sposób jej prowadzenia. Główne gatunki gier z rma to przygodówki z el. rpg. , jrpg, horrory, gry fabularne eksperymenty.
Przygodówki - Fabuła, zagadki, fabuła, zagadki +czasem el. rpg i różne urozmaicenia rozgrywki.
Najlepszy gatunek fabularnych gier jaki istnieje. Nie każda przygodówka mnie jara, ale gatunek ma najlepszy fabularny potencjał, bo może łączyć do fabuły inne gatunki.
Horror - przygodówki, fabuła, zagadki.
JRPG - Fabuła, systemy czarów, ataków, postaci z krwi i kości opowiadane, a nie różniące się statami pachołki. Nie wszystkie JRPG lubię, ale kilka do mnie trafia. Bardzo szanuję za skupienie na fabule i postaciach cały gatunek jakiekolwiek by nie były.
Zręcznościówki - Eksploracji typu Super Metroid/Tomb Raider 1,2,3 , ekstremalne typu Tony Hawk 2, XPand Rally, Zelda
Shmups - Japońskie Shootery kosmiczne na automaty i nie tylko.
Platformery strzelane - j.w. Megaman, Metal Slug X,
TPP Akcji - Oni, Blood Rayne, Suffering, Total Overdoose
Klasyki arcade i akcji - Gry na konsole typu nintendo, snes, gameboy advance stare fpsy - doom2, unreal itp, zręcznościówki konsolowe zdarzyły się mordobicia, muzyczne gry itd.
Logiczne hardkorowce - np: Chromatron
Realistyczne Shootery taktyczne - Operation Flashpoint (!), Hidden and Dangerous Deluxe, Swat 3, Swat 4
Cyberpunk i Skradanie Metal Gear Solid
Ninja i Skradanie Tenchu 1,2
Niektóre Strategie -Warzone 2100, Battle Realms (klimat),
Tzar (Klimat)
Łączne elementy dla wymienionych gatunków. Totalne postawienie na treść/postaci i fabułę lub na totalną grywalność z chwili rozgrywki.
Czasem odpalę także:
Mordobicia 1 vs 1 i po planszy. Te po planszy częściej (automatowe) Kiedyś grałem u kolegi na PSX parę razy w Street Fighter EX2 Plus. Wolę jednak te klepanki po mordach w grupie po planszy np: Street Of Rage. Bardzo dawno nie grałem w żadne mordobicia.
Przykłady gier:
Final Fantasy 6/Cyber Knight 1,2 (jrpg) + niejedna gra z rpgmakera z tego gatunku z Blurred Line na czele. Łączy je skupienie na fabule i dodaniu rozgrywki do fabuły.
Przygodówki - Sanitarium, Dreamfall itd.
Shmups - Hydorah, Battle Garegga,
Zręczność/akcja - Unreal Tournament, Zelda, Super Metroid, Mega Man itd.
Horror- Blair Witch Project Rustin Paar, Silent Hill 1, Penumbra Overture, Amnesia Dark Descent itd.
wyjątki CRPg które lubię/wielbię, ale okazały się za inteligentne, bo studia które zrobiły te gry zbankrutowały gdyż większość ludzi okazała się za tępa na te gry.
System Shock 2
Deus Ex
Gatunki których nie znoszę:
MMORPG - tępe nawalanki z wyborem klas. Debilizm dla mnie 1szej kategorii. Wybór stroju i oblicza celem wybijania czego popadnie w niewymagających starciach. Tępota.
CRPG - Niemal brak fabuły, wybór klas, żeby oglądać jak nasz zlepek statów zabija masy wrogów wmawiając sobie, że wybór stroju i oblicza to inna fabuła, ale w rzeczy samej tak nie jest. FABUŁA w rpgach i przedstawienie postaci jest bardzo szczątkowe i pozbawione duszy.
Hack N Slash - Bezsensowne i tępe jak MMORPG. Klikasz sobie myszką aby postaci na ekranie same walczyły i tłukły co popadnie. Twoja rozgrywka to wybór do którego miejsca ma iść ta postać, ale wymagania dla umysłu i palców są na poziomie 2 latka.
Minecraft i te całe określane SANDBOXAMI gry w większości w samej idelogii durne i pozbawiające mózg komórek i jakichkolwiek wyzwań czy to zręcznościowych czy umysłowych. Nie cierpię.
Przykłady gier, które mnie irytują tępotą:
Wszystkie MMORPG
Diablo itp. Durnota wg. mnie totalna (Hack N Slash) bo ani to nie wymaga myślenia ani zręczności. CZYSTA głupota.
CRPG - Gothic itp.
Minecraft
Łączne elementy dla wymienionych gatunków. Niemal brak fabuły i przedstawienia postaci pod innymi względami niż słupki. Wybór ras i klas to nie wybór fabuły, ale wybór oblicza, większość rozgrywki to oglądanie jak postaci same walczą z niskimi wymaganiami od gracza jeśli chodzi o myślenie czy choćby zręczność. Fabułe zastępuje służenie i noszenie i przynoszenie i rozkazy. Bardzo śladowe przedstawienie osobowości postaci. Po prostu tępota. Bardzo niska grywalność. Wyjątków prawie nie znalazłem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-15 21:53 przez X-Tech.)
|