Czcionka z RM2k
Aktualny czas: 28-04-26, 17:55 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[XP] Czcionka z RM2k
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

RE: Czcionka z RM2k

A Ace obsługuję format bitmap dla fontów, testowałem tylko w XP i on tego nie obsługiwał? A przepisywanie do TrueType jest trochę męczące (prawdopodobniej bardziej niż napisanie wzoru na rysowanie paru prostokątów) i nie daje nam równej szerokości każdej litery - przez co to już nie wygląda tak jak powinno.

A co do Gradientu, to może trochę źle piszę, bo same skrypty na gradientowe kolorowanie są już i dla XP i dla innych makerów, ale co z tego skoro one wszystkie opierają się na schemacie - podaj wartość barwy górnej i dolnej, a reszta się zrobi automatycznie. A o to mi nie chodzi bo to bez sensu, w dodatku powoduje nieraz dziwne rzeczy, więc jeśli myślisz o czymś takim - daj sobie spokój.

W RM2k dzieje się inaczej, tam kolor czcionki jest określany w grafice systemu. Daje to większe możliwości niż podstawa w nowszych makerach, gdzie kolor jest zapisany na STAŁE (wiem można to zmieniać, dodawać nowe, ale jak ktoś nowy w RM ma o tym wiedzieć?) w RGSS. W 2k możesz sam sobie narysować jak chcesz (jednolity kolor, gradient z góry na dół, z lewej na prawo, z rogu, inny wariant) i to jest genialne. Może do nowszych makerów też dałoby się coś takiego zrobić? Przykład - czegoś takiego już normalnym skryptem na gradient w RM nie da się zrobić http://tsukuru.pl/zasoby/2ksystem/ciemny...system.png (dolne dwa wiersze to kolory czcionek)

W dodatku w RM2k jest lepsza obsługa samego tła systemu, w RMXP w górę może być tylko rozciągany (co wygląda ohydnie i jest zresztą wypisywane jako jeden z minusów makera), a w RM2k oprócz rozciągania mamy jeszcze zapętlanie - co już jest OK. Częściowo da się to rozwiązać w RMVX przez obrazek, zresztą w RMXP też, ale nadal zostaje to w menu czy podczas walki...

EDIT: zauważyłem że na zrzucie w pierwszym poście tło jest zapętlane a nie rozciągane, masz na to skrypt, czy po prostu to sprytny obrazek zamiast systemu?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-15 15:29 przez Dragon Kamillo.)
04-02-15 15:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Czcionka z RM2k - Ayene - 04-01-15, 01:41
RE: Czcionka z RM2k - kanumerki - 04-01-15, 02:14
RE: Czcionka z RM2k - Ayene - 03-02-15, 23:11
RE: Czcionka z RM2k - Dragon Kamillo - 04-02-15 15:25
RE: Czcionka z RM2k - Ayene - 04-02-15, 22:25
RE: Czcionka z RM2k - Ayene - 05-02-15, 22:09
RE: Czcionka z RM2k - BeVoo - 05-02-15, 22:59
RE: Czcionka z RM2k - Ayene - 06-02-15, 20:43
RE: Czcionka z RM2k - Ayene - 29-12-15, 09:40
RE: Czcionka z RM2k - HaxoTV - 30-12-15, 17:57

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS