Walka i jej balans
Aktualny czas: 28-04-26, 11:34 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VXAce] Walka i jej balans
Pokuta Offline
*

Liczba postów: 46

Walka i jej balans

Witam.
Od naprawdę kilku porządnych tygodni głowię się nad walką w mojej grze. Zastanawiam się jak naprawdę dobrze zbalansować walkę szczególnie w grze w której największy nacisk kładę na historię i postacie. Jednakże chciałbym by potyczki toczone w grze w pewnym sensie odzwierciedlały wydarzenia i trzymały się całości (przykład: jeżeli potwór sieje strach i spustoszenie wśród żołnierzy to powinien według mnie być przeciwnikiem trudnym do pokonania ponieważ ułatwienie go kłóci się trochę z historią) ale jednocześnie nie zniechęcały gracza i w pewnym sensie zmuszały go do używania różnych kombinacji i uczenia się na własnych błędach oraz szukania słabych punktów wroga.
Problem w tym, że tak rozmyślając zacząłem się zastanawiać czy na pewno jest sens tworzenia trudniejszych potyczek i nie lepiej pójść po mniejszej linii oporu i zrobić coś prostego byle by tylko było.
Pomysły te wzięły się stąd, że poprzez swoją grę chcę raczej opowiedzieć jakąś historię i nie chcę by walka odstraszyła graczy chcących ją poznać jednak zdaję sobie sprawę, że bez potyczek historia będzie mocno niepełna ponieważ są one częścią historii i nie powinno się ich wycinać.
Może poradzicie coś? Jak według was powinna wyglądać walka (turowa) w grach RPG opierających się na fabule? Powinna być łatwa i raczej stanowić odpoczynek od poznawania historii, dialogów i interakcji z postaciami niż stanowić wyzwanie czy wręcz przeciwnie?
Jaki według was jest idealny balans walki?
04-02-15 23:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Walka i jej balans - Pokuta - 04-02-15 23:34
RE: Walka i jej balans - Kryzz333 - 04-02-15, 23:42
RE: Walka i jej balans - X-Tech - 05-02-15, 00:19
RE: Walka i jej balans - Pokuta - 05-02-15, 22:39
RE: Walka i jej balans - Kryzz333 - 05-02-15, 23:15
RE: Walka i jej balans - Pokuta - 06-02-15, 00:04
RE: Walka i jej balans - Kryzz333 - 06-02-15, 00:10
RE: Walka i jej balans - GwynBlade - 19-02-15, 17:05
RE: Walka i jej balans - X-Tech - 19-02-15, 17:10
RE: Walka i jej balans - Kryzz333 - 19-02-15, 17:11

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS