(17-02-15 21:07)spartanPAGE napisał(a): @X-tech Jak najbardziej; To się dzisiaj stosuje i to się sprawdza.
Chodzi ci o co ? O ruby i RGSS ? Stosuje się gdzie ? (Odnośnie tego wątku o horrorach) Skąd bierzesz takie rzeczy skoro widać jak na dłoni, że obracasz się w grach na rma jak ja w mmo czyli wcale.
Najlepsze horrory rmowe powstały w rmach bez ruby i rgss, a kto na rgss i ruby liczy kończy zwykle z crapami. Miałeś podać te przykłady gier, w których grafika straszy jak Noruj tobie pisał.
Nawet twój opis pokazuje, że nie masz pojęcia o rmie...Ogarnij jedno gry w rmie robimy z innych powodów i z innymi celami niż ty sobie wyobrażasz także trochę się chyba pogubiłeś w temacie.
Trzeba się jarać rmem i grami na niego, aby rzeczowo pisać na ten temat bez lania bezsensownej wody. Tak rm jest programem do jrpgów z założenia, ale to gry oparte na fabule co pozwala wszechstronnie prosto i szybko tworzyć pojedynczym osobom całe gry z zróżnicowaną rozgrywką oparte na fabule w tym programie od jrpg przez przygodówki itd. Dlaczego najlepszy ? Tona gotowych zasobów graficznych i szybkość i wszechstronność możliwości realizacji tego co nam przyjdzie do głowy.
(17-02-15 21:19)BeVoo napisał(a): Nie zrozumiałeś mnie - rozmawialiśmy o grafice. Taut - świetna gra, ale porównywanie grafiki z tą z Grave Spirit kompletnie nie trafione - w GS była mniej 'jrpgowa'. Prędzej widzę porównanie grafiki z Taut do Desert Nightmare. Oba horrory, w obu styl grafik typowo 'jrpgowe', a jednak tak zupełnie różne.
To prawda, ale mówimy o znaczeniu grafy jako czynnika mogącego zbudować atmosferę zagrożenia. W Grave Spirit od momentu zejścia z tych lokacji zamkniętych klimat gdzieś wysiada za to w Taut nawet jak wyjdziemy na Ulice to klimat jest gęsty masakrycznie. Taut i Desert łączy podobny styl grafy i fabularność, ale to Desert jest lepszym horrorem. Taut jest niedokończony natomiast w gestii wykorzystania grafy jako elementu podtrzymującego mroczną i gęstą atmosferę lepiej to wyszło w Taut niż w Grave Spirit jeśli chodzi o całość.
Co mam na mysli przez porównanie Taut i Grave Spirit to mroczność lokacji jako bazowe założenie i używanie grafik jako coś sugerującego zagrożenie.