Kryzz333

Liczba postów: 209

|
RE: Jak wy to robicie (Pytanie do twórców gier)
FABUŁA:
Przede wszystkim - motyw przewodni
Musisz wymyślić główną oś fabuły. Na początek poćwicz robiąc jedną i prostą. Za rozgałęzione i złożone zajmiesz się jak będziesz miał doświadczenie.
Czyli co robi główny bohater, dlaczego i co chce osiągnąć?
Np.: Królewski szpieg został oskarżony o zdradę
Do tego musisz zrobić otoczkę - czyli świat i elementy dzięki którym bohater działa.
Musi ona być spójna i logiczna.
Królewski szpieg przeprowadzi śledztwo aby oczyścić się
W zasadzie radzę najpierw napisać sobie zarys fabuły i szkielet scenariusza (prosty plan wydarzeń z najważniejszymi zdarzeniami)
Jak ogarniesz to, musisz sprawdzić, czy fabuła jest spójna.
INSPIRACJA:
To zależy w jakiej konwencji gra jest robiona.
W Opowieściach z Edorii skorzystałem z mojej dużej wiedzy na temat średniowiecza i starożytności. Do tego doszedł "duch" różnych światów fantasy - Wiedźmin, Warhammer, Diuna (to science fiction, ale z motywami o arystokracji)
Resztę wymyśliłem na bazie podstawowych założeń.
Podam przykład z Opowieści z Edorii:
Np.: Wymyśliłem sobie że w świecie będzie surowe cesarstwo Tyrkańskie. Skoro surowe, to pomyślałem, że powinno być autokratyczne, zmilitaryzowane i pełne fanatyzmu religijnego. Przez to, wprowadziłem wątki militarne, szpiegowskie. Pojawiły się zakony rycerskie, zdrady, spiski w rodzinach szlacheckich...
Aby to wymyśleć przydatna była wiedza historyczna. Niektóre zdarzenia i elementy świata są inspirowane prawdziwymi wydarzeniami ze średniowiecza
A jaką chcesz mniej więcej fabułę, Kacpi?
Bo pisałeś np.: o legendach. Można zrobić grę w takiej konwencji, czemu nie. Zresztą każdy świat fantasy ma coś w sobie z legend i podań.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-15 21:08 przez Kryzz333.)
|
|
| 01-03-15 21:06 |
|
| "Pomógł" przyznał(a): | Avaron , takikaki012 |