X-Tech
Liczba postów: 876

|
RE: Najlepszy RPG Maker
Wybierzcie sobie ten, który wam najbardziej pasuje XD
95 - jest niezły. Bardzo skromna grafika ma swój urok. Nie jest trudno ją tworzyć. Dziwne pomysły na sejwy itd. Program średnio mi odpowiada. ZAGRAŁEM jednak w kilka gier i muszę powiedzieć, że ta skromna grafika i dobre pomysły owocują niezłym klimatem, bo program nakazuje skupiać się na tym,
aby gra wciągała fabułą. Wiem jednak, że dziwnie tworzy się na nim gry - brak zmiennych itd. 6+/10
rpgmaker 2K3/2003 - praca jest nie do podrobienia. Nikt nie skopiuje rzeczy, które stworzysz/twojego kodu gry itd. To jest awykonalne. Wszystko się łatwo tworzy do grafiki nie trzeba stosować photoshopów wystarczy paint i jest to stosunkowo proste do wykonania i nie zajmuje wiele czasu, a i tak efekt jest POTĘŻNY I WYRAŹNY i niekoniecznie anime/manga w dodatku program nie narzuca grafiki i stylu gry typowego dla anime/mangi - można zrobić opowieść niemal w każdym stylu np: w stylu polskim/własnym i będzie to trzymać mega klimat z grafiką (zasobów są dziesiątki tysięcy, we wszelakich stylach i łatwo samemu dorobić brakujące grafiki) Dorabianie własnych grafik zajmuje niewiele czasu wiec można pogodzić robienie gry z dorabianiem ewentualnych grafik (SKACIU na przykład robi swoje gry robiąc całą grafikę od zera ręcznie w paincie) Liczne dodatki ułatwiają tworzenie (nadal powstają np: obsługa myszki, inne formaty muzyki itd.) W pełni zasłużone 10/10
2K jak wyżej, ale ocena 2 oka mniej 8+/10 bo ma mniej dodatków od fanów i parę głupotek - zwariowany player midi i do mp3 trzeba stosować dziwną łatkę. Zasoby są identyczne jak do 2k3.
VX/VX ACE - programik do robienia gier w stylu anime/manga z humorem lub klasycznych jrpgów w stylu 8bitowych jrpgów z nesa z ładniejszą grafiką. Wszystko jest tu słodkie/cukierkowe i mangowe/anime nadaje się do gier stawiających na tony humoru i tyko w stylu japońskim manga/anime. Poprzez grafikę i ogromną trudność jej wykonywania i czas na nią poświęcany (przymus korzystania z photoshop itp.) i zbyt mangowy/anime cukierkowy klimat program nie daje tak dużej swobody jak 2k/2k3 i głównie poprzez styl grafiki swoboda wg. mnie dla tworzonych gier jest ograniczona - trzeba wybrać czy być grafikiem czy robić gry - ewentualnie totalnie siedzieć w tego typu jrpgach/anime/mandze by dobrze korzystać dostępnych zasobów....W VX/VX ACE Trzeba tworzyć gry z tonami humoru/muzyką stylem anime/manga, by wszystko do siebie pasowało. Jeśli ktoś ma zamiar robić 8bit jrpg, albo gierkę nastawioną na styl anime/manga to spokojnie niech daje sobie tym programom 10/10 do innych zastosowań 6/10 - wg. mnie bardzo utrudnione.
RPGMAKER - XP jak wyżej program do robienia gier stricte japońskich w stylu anime/manga. Znów grafika jest zbyt anime/manga, by jakoś od tego stylu odchodzić, ale na pewno mniej anime/manga niż w vx/vx ace. Nadal trudność robienia grafiki jest za wysoka i wymaga nauki specyficznych programów graficznych, a czas na tworzenie takiej grafiki jest bardzo długi - znów dylemat przychodzi kiedy chcesz stworzyć coś własnego - zostać grafikiem czy robić gry....Jeśli masz zamiar robić coś w stylu anime/manga możesz sobie używać XP - sprawdzi się, ale przez tony warstw, których trzeba używać by robić np: mapy robienie lokacji jest czasochłonne i robienie gry może zamienić się w budowanie mapek...i na tym może się skończyć. Ogólnie 5/10, a do zastosowań typowo anime/manga 8/10
Polecam 2k3, a jeśli ktoś lubi Japonie (chce tworzyć gry w takim klimacie) lub/ i ma jakieś szalone pomysły niech śmiało korzysta również z vx czy vx ace...mogą się okazać w niektórych wypadkach lepsze niż przy korzystaniu z 2k3 (!)
Kwestia to dobrać program do tego co chce się stworzyć i viola...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-13 15:36 przez X-Tech.)
|
|
| 03-05-13 15:18 |
|
| "Pomógł" przyznał(a): | |