Ekran tytułowy i kilka pytań.
Aktualny czas: 28-04-26, 20:55 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VXAce] Ekran tytułowy i kilka pytań.
arturretke Offline
*

Liczba postów: 5

Ekran tytułowy i kilka pytań.

Witam.

Jestem nowy na forum i zamierzam wziąć się do roboty ;)
Czytałem nieco o Ruby, pytałem wujka Google, ale wciąż nie znalazłem sensownej odpowiedzi na moje pytania. Otóż:

1. Mam swoje własne foto, które dodaję jako ekran tytułowy. Jest ono w formacie JPG (gdy importuje jako PNG, są jakieś dziwne "skazy"). Stosowałem różne rozdzielczości, lecz efekt zawsze ten sam: zdjęcie nie dopasowuje się do rozmiarów ekranu, tylko "wyśrodkowuje się", a po bokach, na górze i na dole jest czarna przestrzeń. Co zrobić, by temu zaradzić?

2. Jak sprawić, aby tytuł gry nie pojawiał się wraz z ekranem tytułowym, ale chwilę po np. po 4-5 sekundach?

3. Czy jest możliwe ustawienie następującej kombinacji:

Marzy mi się, by tytuł gry był w lewym, dolnym rogu Title Screen (to zrobiłem), a następnie trzeba nacisnąć Enter, aby zniknął. Potem następuje 1-2 sekundowa przerwa i w miejsce tytułupojawia się menu z 3-ema standardowymi opcjami do wyboru.
Teraz najważniejsze: aby to menu nie posiadało ramki i tła, a rozmiarem i umiejscowieniem (lewy, dolny róg) przypominało widoczny przedtem tytuł gry.

Przeglądałem zakładki WindowsTitle, SceneTitle, ale jedyne co udało mi się odnaleźć to rozmiary tej ramki, jej fade_in, a chcę ją po prostu zlikwidować i zostawić same 3 opcje główne.

Wiem, że to może wymagać czasu, więc będę bardzo wdzięczny, jeśli ktoś go poświęci na wyjaśnienie choć jednego z 3-ech problemów.
Dzięki z góry, pozdro!
27-06-15 00:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Wiadomości w tym wątku
Ekran tytułowy i kilka pytań. - arturretke - 27-06-15 00:08

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS